logo

CEC a înregistrat primii concurenți electorali pentru anticipatele din 11 iulie


https://www.ipn.md/index.php/ro/cec-a-inregistrat-primii-concurenti-electorali-pentru-anticipatele-din-8011_1081800.html

Patru formațiuni politice și două blocuri electorale își pot începe campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat astăzi, 21 mai, în calitate de concurenți electorali toate formațiunile care şi-au depus dosarul la 14 mai, în prima zi de depunere a actelor pentru înregistrarea în cursa electorală, transmite IPN.

Este vorba despre:
1. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor
2. Partidul Acasă Construim Europa
3. Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic
4. Blocul electoral „Renato Usatîi”
5. Partidul Acțiune și Solidaritate
6. Partidul Politic Șor.

Începând de astăzi, concurenții înregistrați au dreptul de a supune discuţiilor libere şi sub toate aspectele programele electorale, calităţile politice, profesionale şi personale ale candidaţilor, precum şi de a face agitaţie electorală în cadrul adunărilor, mitingurilor, întâlnirilor cu alegătorii, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, prin expunerea de afişe electorale sau prin intermediul altor forme de comunicare.

Comentând informațiile apărute în public, că Nata Albot, candidat pe lista PAS, a fost prinsă pe Aeroportul Chișinău cu 0,78 de grame de marijuana, liderul formațiunii, Igor Grosu, a menționat că în scurt timp Nata Albot va veni cu o reacție. Politicianul cheamă concurenții electorali să respecte bunul simț și să dea dovadă de un comportament civilizat în campania electorală. PAS condamnă atacurile murdare care, în opinia sa, sunt un deserviciu procesului democratic.

Marina Tauber, deputată a Partidului Șor, a menționat că, de data aceasta, formațiunea poate obține majoritatea în Parlament, pentru a continua proiectele și faptele bune începute la Orhei. Colegul său, Denis Ulanov a îndemnat CEC să nu cadă pradă provocărilor politice.

Cu excepția partidelor înregistrate, la CEC au mai depus actele: Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда” și Partidul Democrat din Moldova, actele cărora sunt încă în proces de examinare.

Desemnarea pretendenților la funcția de deputat va avea loc până pe 11 iunie, adică cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.