logo

Cea mai simplă formă de a păstră economiile la o bancă este în conturi curente sau depozite


https://www.ipn.md/index.php/ro/cea-mai-simpla-forma-de-a-pastra-economiile-la-7966_1071725.html

Economii reprezintă suma de bani rămasă după ce toate cheltuielile de consum personal sunt sustrase din venitul acumulat într-o perioada de timp stabilită. Acești bani îi putem păstra acasă sau în portofel, dar cel mai prudent este să îi păstrăm la o bancă. Cea mai simplă și accesibilă formă de a păstră economiile la o bancă comercială este în conturi curente sau depozite. Informațiile sunt publicate de către Banca Națională a Moldovei în contextul campaniei de informare lansate de BNM împreună cu Comisia Națională a Pieței Financiare în cadrul proiectului de educație financiară „Învață. Dă sens banilor”, transmite IPN.

Atunci când o persoană acumulează rezerve de bani substanțiale, economiile pot fi utilizate pentru investiții. Piața financiară națională este limitată în număr de instrumente de economisire sau investire disponibile, dar totuși în perspectivă trebuie să fie cunoscute aspectele și riscurile aferente.

Principala formă de economisire disponibilă în Republica Moldova este depozitul bancar. Acest produs financiar constă în depunerea la bancă a unei sume de bani, pe o perioadă definită, pentru care banca plătește o dobândă. Banii depuși la bancă sunt plasați într-un cont iar deținătorul are dreptul să-i recupereze conform condițiilor din contract.

Pentru unele categorii de persoane banii păstrați la bancă pot reprezenta economii stringente pentru viața de zi cu zi, cum ar fi salariul, pensia, ajutorul de șomaj sau indemnizația persoanelor vulnerabile. Statul asigură depozitele plasate în băncile din Republica Moldova prin intermediul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB). Acesta garantează rambursarea, în caz de faliment a băncii, atât a depozitelor în lei cât și a celor în valută străină. Totuși, atenție – nu toată suma este rambursată. Indiferent de numărul depozitelor și mărimea lor, plafonul de garantare stabilit la moment este de 50 de mii de lei.

O altă formă de economisire existentă pe piața financiară autohtonă sunt depunerile de economii la Asociațiile de Economii și Împrumut. De regulă, aceste instituții financiare sunt prezente în zonele rurale și au drept scop facilitarea accesului la finanțare pentru membrii asociației. Totodată, înainte de a putea face depuneri sau a obține împrumuturi, persoana trebuie să devină parte a asociației și să achite cota de membru. Un aspect important este faptul că în prezent, spre deosebire de depozitele bancare, depunerile de economii nu sunt încă garantate. Astfel orice persoană care depune o sumă de bani la o Asociație își asumă integral riscul.

Termenul de ‚‚investiție financiară” se referă la orice cheltuială efectuată pentru achiziționarea unor active financiare cu scopul de a obține un profit. Cele mai frecvente active financiare apar sub forma de acțiuni, obligațiuni, pensii facultative, asigurări de viață sau alte instrumente. Piața financiară națională dispune de o paletă limitată de active financiare ce pot fi achiziționate de către persoanele fizice în scop investițional. La modul teoretic sunt disponibile doar valorile mobiliare de stat emise de Ministerul Finanțelor în scopul finanțării datoriei publice, acțiunile unor companii care sunt admise spre tranzacționare la bursa de valori și unele planuri de pensii facultative sau asigurări de viață.