Cea de-a opta şedinţă a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de colaborare economică va avea loc la 27 noiembrie la Moscova
https://www.ipn.md/index.php/ro/cea-de-a-opta-sedinta-a-comisiei-interguvernamentale-moldo-ruse-de-colaborare-ec-7966_962381.html
La 27 noiembrie, la Moscova va avea loc cea de-a opta şedinţă a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de colaborare economică.
În cadrul celei de-a şaptea şedinţe a comisiei molo-ruse, care a avut loc la 6 octombrie curent, părţile au convenit că vor semna la Moscova mai „multe acorduri”. Deşi nu a fost precizat ce fel de acte urmează să fie semnate, oficialităţile ruse şi moldovene au lăsat să se înţeleagă că ar putea fi semnate acorduri cu privire la gazele naturale şi la exportul vinului moldovenesc. Între timp însă partea moldovenească urma să întreprindă „unele acţiuni pentru asigurarea calităţii produselor moldoveneşti”.
Reprezentanţii Chişinăului şi ai Moscovei în comisia mixtă moldo-rusă au declarat la ultima şedinţă că au avut o conlucrare benefică şi, odată cu semnarea protocolului comisiei, s-a constatat că au fost eliminate toate divergenţele între părţi în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor bilaterale moldo-ruse privind complexul termoenergetic şi exportului produselor agricole moldoveneşti.
Tot pentru această perioadă era preconizată şi semnarea unui acord de lungă durată între companiile „Moldova-Gaz” şi „Gazprom” care să asigure livrarea gazelor naturale către Moldova pentru cel puţin 5 ani. De asemenea, urma să fie stabilită şi rezolvarea datoriilor R. Moldova pentru gaze şi, în special, cele ce revin părţii transnistrene.
Oficialii moldoveni nu au făcut declaraţii publice privind mersul executării acţiunilor stabilite în protocolul moldo-rus. În special nimic nu s-a declarat despre negocierea contractului cu privire la livrarea gazelor naturale. Privitor la vinuri, Guvernul a aprobat mai multe acte normative printre care este prevăzută crearea unui registru automatizat al circulaţiei alcoolului etilic, a obligat producătorii de „vin ţărănesc” să dispună de licenţă şi să se înregistreze la Inspectoratul Fiscal ca plătitori de accize, a aprobat delimitarea arealului ţării în regiuni vitivinicole. Potrivit autorităţilor, acţiunile întreprinse urmează să sporească calitatea şi promovarea vinurilor pe pieţele de desfacere.
De asemenea, s-a anunţat oficial despre deplasarea experţilor de la Agenţia agroindustrială “Moldova-Vin” la Serviciul sanitar rus “Rospotrebnadzor” pentru negocierea cu medicii sanitari ruşi a condiţiilor de reluare a exporturilor de vinuri moldoveneşti.