logo

Ce poate face un „tehnocrat” pentru copilul său într-un „spațiu public „injectat” cu „doze de minciuni”? Revista IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/ce-poate-face-un-tehnocrat-pentru-copilul-sau-intr-7978_1075970.html

Ce poate face un „tehnocrat” pentru copilul său într-un „spațiu public „injectat” cu „doze de minciuni”? Revista IPN

Revista IPN a evenimentelor și tendințelor social - politice (31.08 -06.09.2020)

Evenimentele săptămânii, succint


ALEGERI

Indiferent de evoluția situației epidemiologice din țară, Guvernul nu va veni cu o solicitare de amânare a alegerilor din 1 noiembrie

Ideea președintelui Igor Dodon este desfășurarea alegeri parlamentare anticipate
, în condițiile în care, potrivit lui, acesta nu mai corespunde rezultatelor alegerilor parlamentare din februarie 2019.

Editorialistul Nicolae Negru este de părere că ceea ce face acum președintele Republicii Moldova Igor Dodon sunt manevre preelectorale și electorale.

Comisia Electorală Centrală a înregistrat șapte grupuri de inițiativă. Este vorba despre grupurile din partea lui Tudor Deliu, Renato Usatîi, Andrei Năstase, Maia Sandu, Adrian Candu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

Ex-deputatul și fostul vicepremier, Constantin Oboroc, va candida la funcția de președinte al Republicii Moldova, iar Violeta Ivanov din partea partidului „Șor”.

VIAȚA DE PARTID
Președintele Partidului Popular European, Donald Tusk a expediat recent o scrisoare adresată Partidului Platforma DA, PLDM și PAS.

Partidul Comuniștilor și Vladimir Voronin nu vor participa la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

„KOMPROMAT”

În spațiul public a fost plasată o înregistrare audio despre constituirea majorității parlamentare cu PSRM și căderea guvernării Partidului Democrat în 2019.

Totodată, presa a scris despre eventualitatea demisiei premierului Ion Chicu, care ar pune Partidul Acțiune și Solidaritate în situația de a alege: să formeze o nouă coaliție majoritară alături de „transfugi” și „hoții de miliarde”, fapt pe care Igor Dodon să-și construiască întreaga campanie, sau să refuze formarea acesteia, iar Maia Sandu să fie lovită din câteva direcții concomitent.

JUSTIȚIA

Guvernul a aprobat joi, 3 septembrie, mai multe modificări la Codul Penal al Republicii Moldova. Textul articolului 336 prim „cu închisoare de la 2 la 5 ani” se substituie cu „cu închisoare de la 2 la 6 ani”.

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a ținut un briefing de presă exploziv despre „furtul miliardului”.

Igor Dodon a semnat decretul de numire a judecătorului Vladislav Clima în funcția de șef al Curții de Apel Chișinău

SĂNĂTATEA PUBLICĂ

Pe 4 septembrie a fost raportat primul deces în rândul copiilor, infectați cu noul coronavirus.

În ultimele două săptămâni, Moldova a fost în apogeul răspândirii coronavirusului.

Viorica Dumbrăveanu a fost decorată cu Ordinul de Onoare. Dânsa a dezmințit pe o rețea de socializare zvonurile precum că s-ar trata de coronavirus în Germania.

În municipiul Chișinău situația infectărilor este alarmantă.

Guvernul SUA a donat Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Ministerului Justiției un lot de echipamente de protecție

ECONOMIA

Igor Dodon se arată sceptic că prin gazoductul Iași-Chișinău poate fi livrat gaz spre Republica Moldova din altă parte decât din Federația Rusă.

Cabinetul de miniștri a aprobatmai multe măsuri bugetar-fiscale pentru susținerea proceselor derulate în sistemul educațional, în condițiile pandemiei COVID-19, dar și de atenuare a efectelor calamităților naturale în sectorul agricol.

Compania germană Magnetec Components SRL, parte a concernului german Magnetec-Gesellschaft für Magnettechnologie mbH, și-a lansat activitatea în cadrul Zonei Economice Libere Bălți.

Guvernul a propus reducerea veniturilor și cheltuielilor în bugetul de stat..

Economia tenebră percepe mai abil și mai eficient pandemia ca oportunitate. Proasta funcționare a sistemului de programare pentru examenul de șoferie a generat soluții reprobabile.

SCANDAL

Nunta fiului premierului care a avut loc la Vinăria Poiana a ajuns pe agenda politică.

Portalul rus dossier.center a scris că Republica Moldova și Transnistria sunt supravegheate de un oarecare Igor Maslov, fost ofițer de informații alserviciilor secrete rusești.

REGIUNEA TRANSNISTREANĂ

La Tiraspol, pe 2 septembrie, a avut loc celebrarea aniversării a 30-cea a nerecunoscutei „rmn”.
 
Ilia Galinski, unul din politologii locali a exprimat ideea că visul „Transnistriei” este reunirea cu Rusia.

Într-un OP-ED pentru IPN, Victor Pelin notează că indiferent de rolul pe care și-l asumă, RMN a fost și continuă să fie susținută din punct de vedere militar, financiar și diplomatic de Federația Rusă.

În această zi, autoritățile de la Chișinău, care au un dialog complex de realizare a „politicii pașilor mici cu Tiraspolul”, nu au adresat niciun mesaj zecilor și zecilor de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, domiciliați în raioanele din stânga Nistrului, impuși să se conformeze unei legislații străine.

Evenimentele săptămânii, detaliat

ALEGERI

Indiferent de evoluția situației epidemiologice din țară, Guvernul nu va veni cu o solicitare de amânare a alegerilor din 1 noiembrie, a declarat premierul Ion Chicu în cadrul unei emisiuni televizate. Peste 20 de milioane de lei vor fi alocate Comisiei Electorale Centrale pentru procurarea echipamentelor necesare, dar și dotarea secțiilor de votare în cadrul alegerilor din toamnă. Totodată, peste un milion de lei vor fi alocați pentru Ministerul Afacerilor Externe. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în data de 1 septembrie de către Guvern.

Președintele Igor Dodon a vorbit despre necesitatea dizolvării Parlamentului și desfășurării unor alegeri parlamentare anticipate, în condițiile în care, potrivit lui, acesta nu mai corespunde rezultatelor alegerilor parlamentare din februarie 2019.

Editorialistul Nicolae Negru este de părere că ceea ce face acum președintele Republicii Moldova Igor Dodon sunt manevre preelectorale și electorale. Potrivit lui, acesta „aleargă la Moscova și se vorbește că are și consilieri electorali de la Moscova.” Și această întârziere de a-și anunța candidatura tot este legată cu anumite sfaturi sau cu anumite chestiuni pe care el trebuie să le rezolve înainte de anunțarea candidaturii. Editorialistul mai spune că sfătuitorii lui Igor Dodon urmăresc alte interese decât cele ale Republicii Moldova. În opinia sa, pentru Republica Moldova nu este niciun interes să aibă loc acum alegeri anticipate...

Cât despre numărul de deputați pe care îi are PSRM – 37 și PDM – 11, editorialistul spune că acestea sunt problemele guvernării, dar nu sunt problemele Parlamentului. Potrivit lui, deputații au rămas exact acei care au fost atunci, în noiembrie 2019, când a fost demis Guvernul Maiei Sandu.

Igor Dodon a explorat subiectul alegerilor anticipate, care vor fi provocate de socialiști, și pe 4 septembrie: „O să se finalizeze campania electorală, o să trebuiască să veniți, să discutați, o să trebuiască să dați mâna. Anul trecut, Maia Sandu a venit și a dat mâna în fiecare zi și eram în coaliție când eu am propus-o pe Maia Sandu prim-ministru, dar acum o face pe marea luptătoare anti-Dodon. Dar cu cine după alegeri anticipate, pentru că noi o să le provocăm la sigur, o să trebuiască să te așezi la masa și să discuți, cu cine? Cu Șor sau cu Usatîi să faci majoritate parlamentară? O să trebuiască să veniți și să ne așezăm cu socialiștii și să găsim limbă comună. Pentru ce tot veninul pe care îl turnați? Noi nu o să vă răspundem cu aceeași monedă”.

Același ton paternalist, Igor Dodon l-a adoptat și pentru a se referi la întâlnirea dintre lidera PAS, Maia Sandu și Pavel Filip, despre care șeful statului spune că „sunt băieți mari, pot să se întâlnească unde vor și fiecare lider de partid își face agenda sa.”

Comisia Electorală Centrală a înregistrat șapte grupuri de inițiativă. Este vorba despre grupurile din partea lui Tudor Deliu, Renato Usatîi, Andrei Năstase, Maia Sandu, Adrian Candu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă. Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până la data de 1 octombrie.a respins astăzi înregistrarea grupurilor de inițiativă, care urmau să colecteze semnături pentru doi potențiali aspiranți la prezidențialele din 1 noiembrie. Totodată, au fost respinse solicitările de înregistrare din partea aspiranților Alexandr Kalinin și Ion Costaș, desemnați de Partidul Regiunilor și, respectiv, un grup de cetățeni. Refuzul înregistrării este motivat de faptul că procedura de desemnare a candidatului pentru funcția de președinte nu a fost realizată cu respectarea cerințelor legale.

În aceeași zi, Alexandr Kalinin a depus repetat documentele pentru înregistrarea grupului de inițiativă.

Ex-deputatul și fostul vicepremier, Constantin Oboroc, va candida la funcția de președinte al Republicii Moldova. Oboroc, care a fost și consilierul primului președinte al Moldovei, spune că aceste alegeri sunt o șansă pentru a întoarce o pagină nouă în istoria țării, printr-un vot masiv, conștient și puternic, pentru a instaura în stat o democrație veritabilă.

VIAȚA DE PARTID

Lidera PAS Maia Sandu a confirmat că președintele Partidului Popular European, Donald Tusk a expediat recent o scrisoare adresată Partidului Platforma DA, PLDM și PAS.

Fiind întrebată dacă în respectiva scrisoare europenii solicita ca cele 3 partide să aibă un candidat comun la prezindețialele din noiembrie, lidera PAS a spus că „scrisoarea PPE a fost despre modul cum comunică cele trei partide. Îndemnul președintelui PPE a fost să nu ne batem între noi. Să nu ne transformăm în oponenți politici”, a răspuns Maia Sandu, menționând că PAS respectă această recomandare.

Partidul Comuniștilor și Vladimir Voronin nu vor participa la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. O decizie în acest sens a fost adoptată sâmbătă în ședința Comitetului Centralal PCRM. „Formațiunea consideră alegerile prezidențiale din 2020 drept neconstituționale, și nu va participa la ele, așa cum nu a participat nici la alegerile analogice din anul 2016, din motive principiale”, se arată pe pagina web a PCRM.

„Considerăm că toți candidații la președinție sunt complici la încălcarea Constituției, prin urmare, în această campanie electorală, vom face campanie împotriva tuturor”, se spune într-o reacție dată unui portal.

„KOMPROMAT”

În spațiul public a fost plasată o înregistrare audio despre constituirea majorității parlamentare cu PSRM și căderea guvernării Partidului Democrat. Discuțiile sunt purtate de către fruntașii Platformei DA și ai PAS, care s-au întrunit pe 7 iunie anul trecut într-un birou al Parlamentului. Înregistrarea a fost publicată inițial de un portal afiliat socialiștilor.

Andrei Nastase, președintele Platformei DA: "Este vorba despre niște polemici și replici tăioase privind constituirea unei majorități situative cu PSRM, o majoritate în care fiecare formațiune venea cu propria sa abordare. Din ceea ce am reușit să ascult eu, această înregistrare este incompletă. Vreau din capul locului să declar că sunt și suntem categoric împotriva unor astfel de scurgeri de informații, a modului în care s-a făcut interceptarea în cauză, cu atât mai mult cu cât polemicile au avut loc în unul din birourile Parlamentului Republicii Moldova."

Sergiu Litvinenco, deputat PAS: "Le mulțumim tuturor colegilor din Platforma DA că au reușit să depășească frica și să aducem împreună un guvern care a eliberat țara de teroare și a început să facă lucruri bune pentru oameni".

Totodată, presa a scris despre eventualitatea demisiei premierului Ion Chicu, care ar pune Partidul Acțiune și Solidaritate în situația de a alege: să formeze o nouă coaliție majoritară alături de „transfugi” și „hoții de miliarde”, fapt pe care Igor Dodon să-și construiască întreaga campanie, sau să refuze formarea acesteia, iar Maia Sandu să fie lovită din câteva direcții concomitent.

JUSTIȚIA

Guvernul a aprobat joi, 3 septembrie, mai multe modificări la Codul Penal al Republicii Moldova. Astfel, pedeapsa pentru persoanele care își exercită atribuțiile în situație de conflict de interese ar urma să fie majorată. Textul articolului 336 prim „cu închisoare de la 2 la 5 ani” se substituie cu „cu închisoare de la 2 la 6 ani”.

Aceeași acțiune săvârșită de o persoană cu funcție de demnitate publică, comisă din interes material sau în scopul realizării altor interese și/sau care s-a soldat cu urmări grave urmează a fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani.

În contextul implementării Acordului de asociere Republica Moldova -UE, atât forurile internaționale, cât și societatea civilă au obiectat că problema constă în sabotarea normelor și aplicarea selectivă, parțială și incompletă de către organele de drept a legilor adoptate.

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a ținut un briefing de presă „despre finalizarea urmăririi penale în dosarul privind implicarea în ”furtul miliardului” a unei bănci comerciale, despre care s-a vorbit mult, în ultimul timp.

Stoianoglo, referitor la „furtul miliardului”:

-
Cei implicați în fraudă, până în prezent sunt speriați. În schimb, sunt în plină acțiune structurile care ripostează imediat oricărui efort al anchetei. Se exercită influențe asupra celor implicați în procesul investigativ. Figuranților li se oferă suport și consultanță juridică. Este influențat chiar și sistemul judecătoresc.

- Nu am ascuns faptul că ne-am ciocnit cu blocaje chiar și pe interiorul procuraturii. Procurori implicați în mușamalizările anterioare pe dosar, își duc ”misiunea” mai departe, iar pentru a-și justifica acțiunile anterioare - continuă să acționeze în detrimentul aflării adevărului. Sunt scurse, controlat, în presă, datele urmăririi penale - totul în favoarea și interesul figuranților și persoanelor cointeresate pe dosar.

- Păcat că, printre multitudinea de voci, nimeni nu a abordat un alt aspect, cel mai important, și anume - faptul că statul Republica Moldova și cetățenii săi au fost fraudați cu un miliard de dolari, iar Procuratura trebuie să-și justifice menirea. Rolul procurorilor este de a investiga obiectiv cazul, a-i deferi justiției pe toți cei implicați în schema criminală, pentru ca statul și cetățenii păgubiți să fie repuși în drepturi prin recuperarea de la cei vinovați a banilor sustrași.

- Concluzionez cert că, anume datorită fostei conduceri a BNM a fost posibilă realizarea ”furtului miliardului”. Majoritatea din ei au fost puși sub învinuire și, în viitorul apropiat, vom decide asupra rezultatelor urmăririi penale în privința lor.

- Prin urmare, spațiul public era ”injectat”, regulat, cu ”doze de minciuni”, oferind aparențe ale anchetării cazului, pe când în realitate, ”firul roșu” al responsabililor de investigarea fraudei bancare era mimarea sau, în cel mai bun caz, deturnarea investigațiilor pe o pistă greșită. Misiune îndeplinită cu brio. Timp de șase ani!

Referitor la „Victoriabank”:

-
Am urmărit speculațiile despre ”mișcările împotriva investitorilor străini”, despre cercetarea penală a acționarilor acestei bănci sau despre ”mâna lui Platon” în toată această investigație.

- Noi nu executăm comenzi și nu avem nimic nici cu acționarii, nici cu investitorii acestei bănci. Procuratura investighează activitatea instituției bancare și gestionarilor ei de atunci, care se prezumă a fi implicați în sustragerea banilor statului în valoare de 2,3 miliarde de lei.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase a luat atitudine față de comunicarea procurorului general, menționând că aceasta marchează „finalizarea unui dosar penal de rezonanță și precizează că există încă procurori care se opun parcurgerii procedurilor judiciare legale, că există procurori care ascund, prin abordările lor, fapte penale, aspect care, așa ne spune Alexandr Stoianoglo, îngreunează activitatea Procuraturii Generale”.

Năstase a relevat că dosarul la care face referire Procurorul General „are la bază rechizitoriul obiectiv și foarte argumentat al Comisiei parlamentare conduse de colegul meu, Alexandru Slusari, vicepreședintele al Platformei DA și al Parlamentului”.

Încă un an în urmă Israelul a refuzat să-l extrădeze în Moldova pe Ilan Șor. „Israelul, la fel ca și Moldova, nu-și extrădează cetățenii», a menționat procurorul general Alexandru Stoianoglo.

Igor Dodon a semnat decretul de numire a judecătorului Vladislav Clima în funcția de șef al Curții de Apel Chișinău. Magistratul este cunoscut prin faptul că a lăsat în vigoare decizia instanței primare de anulare a alegerilor primarului de Chișinău, câștigate de Andrei Năstase. Un an mai târziu, în toamna anului 2019, tot el a validat mandatul lui Năstase.

Maia Sandu, lidera PAS, a promis că, după ce va deveni președinte, nu va accepta în funcții judecători corupți.

SĂNĂTATEA PUBLICĂ

Pe 4 septembrie a fost raportat primul deces în rândul copiilor, infectați cu noul coronavirus. Este vorba despre o fată de 15 ani din municipiul Chișinău.

În ultimele două săptămâni, a notat pe 2 septembrie secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Constantin Rîmiș, Moldova a fost în apogeul răspândirii coronavirusului.

Potrivit datelor pe care le-a furnizat oficialul, în perioada respectivă s-au înregistrat 3.222 de cazuri de infecție cu coronavirus.  „Îngrijorătoare este situația din Chișinău, unde au fost înregistrate peste jumătate din numărul total de cazuri de infecție – 3289, dintr-un total de 6373, ceea ce reprezintă 51,6%. Urmează Transnistria (543 de cazuri), precum și mai multe raioane de lângă Chișinău. În ultimele 14 zile, nivelul infecției a crescut de la 138 de cazuri la 100 de mii de locuitori (pe 19 august) la 183 (pe 1 septembrie) ”, se spune în raportul Ministerului Sănătății.

În ziua de 3 septembrie când s-au înregistrat 632 noi cazuri de contaminare cu coronavirus, cel mai mare număr înregistrat până acum de la declanșarea pandemiei de COVID-19, Viorica Dumbrăveanu a fost decorată de președintele Igor Dodon cu Ordinul de Onoare.

În aceeași zi dânsa a dezmințit pe o rețea de socializare zvonurile precum că s-ar trata de coronavirus în Germania: „Mă tratez, aici, acasă și îmi pare foarte rău că în spațiul public se operează cu știri false, care nu fac decât să denigreze și descurajeze efortul medicilor, care prin munca lor luptă pentru viața fiecărui pacient”.

În municipiul Chișinău situația este alarmantă. Astfel, în primele patru zile ale lunii septembrie în Chișinău au fost confirmate aproape o mie de cazuri noi de infecție (999 de cazuri) ceea ce constituie puțin peste 50 la sută din totalul infectărilor la nivel național (1986 de cazuri).

Guvernul a anulat indemnizația unică de 16 mii de lei pentru angajații din sistemul medical care s-au infectat cu Covid-19 la locul de muncă. Proiectul de „lege privind modificarea unor acte normative” a fost semnat de ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța. În nota informativă se arată că au fost luate alte măsuri de protejare a angajaților. Între acestea se numără instruirea personalului în asigurarea condițiilor de securitatea epidemiologică, instituirea unui regim special de muncă în instituțiile publice, dotarea instituțiilor cu dezinfectat și măști, dar și majorarea salariilor angajaților medicali cu 30% din 1 septembrie.

Potrivit Ministerului Finanțelor, până în prezent 2168 de persoane au beneficiat de indemnizația unică în valoare de 16 mii de lei.

„Ținând cont de faptul că suntem în plină pandemie, iar numărul lucrătorilor medicali infectați și decedați este în continuă creștere, Federația Sindicală „Sănătatea” găsește această decizie inadmisibilă și solicită autorităților responsabile de a interveni prompt și de a identifica resurse financiare pentru a oferi, în continuare, indemnizații unice de 16 mii de lei lucrătorilor medicali infectați cu virusul COVID-19 la locul de muncă”, se anunță în mesajul Federației Sindicale.

Totodată, și președintele Igor Dodon a declarat că nici el, nici Parlamentul, nu vor susține propunerea Guvernului.

Guvernul SUA a donat pe 4 septembrie Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Ministerului Justiției un lot de echipamente de protecție, constând din termometre fără contact, mănuși de unică folosință, viziere, ochelari, dar și alte echipamente.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a susținut: „Donația noastră este un semn al sprijinului nostru puternic pentru MAI și Ministerul Justiției, în special de a avea grijă de colaboratorii săi”, a conchis Hogan.

ECONOMIA

Igor Dodon se arată sceptic că prin Gazoductul Iași-Chișinău poate fi livrat gaz spre Republica Moldova din altă parte decât din Federația Rusă. În acest sens, președintele țării a decis să glumească pe acest subiect și a spus că mai mult gaz ar putea fi livrat din direcția Republicii Moldova către România, decât invers.

În plus, președintele a dat de înțeles că scopul gazoductului respectiv este să servească drept alternativă de livrare a gazelor dinspre Rusia, în caz că Ucraina va interzice tranzitul pe teritoriul său. „Cred că gaz se va duce mai mult încolo decât încoace. Noi înțelegem de ce a fost construit și consider că este bine că a fost construit, pentru că minimizează riscurile prin care am trecut în 2009, când Ucraina a închis, iar noi stăteam fără gaz. De aceea, acest gazoduct este bun, din acest punct de vedere. Însă noi înțelegem că dacă va fi un „force majeure”, va veni tot gaz rusesc, care va veni pur și simplu prin jur. Acesta e scopul acestui gazoduct”, a declarat Igor Dodon într-un interviu pentru Europa Liberă.

Cabinetul de miniștri a aprobat, joi, mai multe măsuri bugetar-fiscale pentru susținerea proceselor derulate în sistemul educațional, în condițiile pandemiei COVID-19, dar și de atenuare a efectelor calamităților naturale în sectorul agricol. Astfel, prin introducerea unor norme derogatorii de la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, se va asigura posibilitate cadrelor didactice să realizeze sarcini peste volumul de muncă, cu achitarea salariului în mărimea corespunzătoare.

De asemenea, proiectul de lege prevede instituirea unor condiții mai favorabile de aplicare la Programul de subvenționare a dobânzilor și la Programul de rambursare a TVA de către producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale. Mai exact, este vorba de majorarea mărimii sumei pasibile rambursării TVA cu suma impozitului funciar calculat și declarat; excluderea condiției de achitare a impozitelor salariale, pentru a beneficia de rambursarea TVA; micșorarea de la 25 la 15 zile a termenului de rambursare a TVA; subvenționarea dobânzilor achitate indiferent de perioada contractării creditelor;  instituirea moratoriului la controalele fiscale până la 31 decembrie 2020.

Compania germană Magnetec Components SRL, parte a concernului german Magnetec-Gesellschaft für Magnettechnologie mbH, și-a lansat activitatea în cadrul Zonei Economice Libere Bălți. Până la ora actuală, compania germană a reușit să deschidă în Moldova mai bine de 70 de locuri de muncă, investiția totală fiind de circa cinci milioane de dolari,

În cadrul evenimentului de deschidere, ministrul economiei și infrastructurii, Sergiu Railean, a declarat: „Mă bucur de fiecare dată când un nou investitor decide să-și extindă afacerea în Republica Moldova. Noi depunem eforturi pentru a crea condiții confortabile pentru investitorii străini, iar faptul că aceștia aleg țara noastră ca destinație pentru business, este o confirmare că ne reușește”, a spus Sergiu Railean.

Guvernul a propus reducerea veniturilor și cheltuielilor în bugetul de stat. În consecință, deficitul bugetar se va micșora cu 1,2 miliarde de lei (până la 16 miliarde) — de la 8,5% până la 8%. Reducerea deficitului constituie una dintre condițiile noului program de creditare al FMI. Propunerea Guvernului urmează să fie aprobată de Parlament.

Economia tenebră percepe mai abil și mai eficient pandemia ca oportunitate. Proasta funcționare a sistemului de programare pentru examenul de șoferie a generat apariția pe rețelele de socializare a așa-numitor servicii care promit să aranjeze susținerea examenului chiar peste două zile. Afacerea este ilegală, atenționează Agenția Servicii Publice. La rândul său, Inspectoratul National de Investigații raportează „prezența la datorie” prin pornirea în noiembrie trecut a unei cauze penale, ulterior scoasă de pe rol, deoarece prejudiciul infracțiunii nu depășea 50 de unități convenționale. În consecință, urmărirea penală a fost preluată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, reacțiile urmând.

SCANDAL

Nunta fiului premierului care a avut loc la Vinăria Poiana a ajuns pe agenda politică. Premierul a recunoscut că a fost dată o petrecere, contrar interdicției emise de CNSP. Mai mult, vorbind de la televizor - pentru contribuabili – el spunea adineaori: „Imaginați-vă: faci o mare petrecere seara, iar peste trei zile oaspeții tăi stau la spitalul „Toma Ciorbă”. Cine vei fi tu după asta?”, se întreba retoric Ion Chicu. Acum, cu aceeași seninătate: „acest subiect îl consider închis”, a declarat el.

Și președintele Igor Dodon consideră că evenimentul organizat cu ocazia căsătoriei fiului premierului nu a fost nuntă. Deși în luna aprilie curent, el însuși a anunțat restricțiile de participanți la petreceri, acum el spune că a făcut-o împotriva propriilor convingeri și, mai mult, apreciază că a fost „o greșeală”. Atunci, își amintește, „s-au supărat pe mine și medicii, ANSP-ul, și ministra, și premierul”, s-a plâns decizionarul.

Deputatul Radu Marian a declarat că la nuntă ar fi fost 100 de invitați (regula admite până la 50 – n.r.). Radu Marian a făcut un demers și la SPPS, pentru ca aceștia să explice care a fost temeiul legal de a-i implica pe servanții de stat la asigurarea securității unui eveniment privat. Potrivit imaginilor apărute în spațiul public, drumurile de acces către vinăria cu pricina au fost împânzite de agenți de pază, care au restricționat accesul jurnaliștilor.

Procurorul General Alexandr Stoianoglo a declarat că instituția investighează, dacă petrecerea a fost organizată contrar legii.

Portalul rus dossier.center a scris că Republica Moldova și Transnistria sunt supravegheate de un oarecare Igor Maslov, fost ofițer de informații, unul din subalternii ex-generalului de securitate Vladimir Cernov, care conduce departamentul prezidențial al Rusiei pentru relații inter-regionale și culturale cu state străine. Cernov are acces direct la conducerea administrației președintelui, la Anton Vaino și la adjunctul acestuia Serghei Kirienko, de asemenea este cel care pregătește „dosarele verzi” pentru Vladimir Putin, adică acolo unde se acumulează toate rapoartele FSB, SVR, GRU și a altor servicii speciale. „Nu vă lăsați amăgiți de cuvintele „pentru legături inter-regionale și cultură”. După victoria „orange” din Ucraina în 2004, acest departament a fost creat urgent pentru a combate revoluțiile colorate și de catifea din fostele republici sovietice ”, a declarat un oficial care a preferat să rămână în anonimat.

Imediat după apariția acestei dezvăluiri pe 5 septembrie în spațiul public autohton, scheme.md au scris despre Hans Martin Sieg, în prezent Director al reprezentanței Fundației Konrad Adenauer pentru România și Republica Moldova,care ar fi oferitservicii de consultață  Maiei Sandu și lei Andrei Năstase încă în 2016.

Se speculează pe deducții că „din informațiile colectate, inclusiv din surse deschise, am ajuns la concluzia că mai puțin contează cum votează alegătorii moldoveni, este mai important cum influențează acest cetățean german, Hans Martin Sieg, procesele politice de la Chișinău. În mâinile acestuia există resurse enorme, atât financiare, câț și instituționale, firul cărora se duc spre cabinetele din Berlin ale factorilor decidenți, dar și a serviciilor de inteligență externă (spionaj)”, se arată în pretinsainvestigație.

REGIUNEA TRANSNISTREANĂ

La Tiraspol, pe 2 septembrie, a avut loc celebrarea aniversării a 30-cea a nerecunoscutei „rmn”, inclusiv printr-o paradă militară, cu drapelul Rusiei în „capul mesei” . La festivități a participat o delegație a altei structuri statale nerecunoscute Nagorno-Karabakh (Artsakh), în frunte cu un oarecare președinte al Adunării Naționale, Artur Tovmasean.

Delegația Artsakhului s-a întâlnit cu responsabilul de legăturile externe ale Tiraspolului, Vitalie Ignatiev. El a fost înștiințat despre numirea lui Ghegam Ghevorkian în funcția de reprezentant comercial al Artsakhului în regiunea transnistreană.

Ilia Galinski, unul din politologii locali a exprimat ideea că visul „Transnistriei” este reunirea cu Rusia: ”Transnistrenii cred că în timpul apropiat Rusia își va corecta politica externă și, la fel ca în cazul Abhaziei și Osetiei de Sud, va veni și recunoașterea Transnistriei și, în cele din urmă, reunirea cu Rusia”, a opinat el.

Alt formator de opinie din regiune, deputatul „sovietului suprem al rmn” Andrei Safonov, a afirmat că „Transnistria este un element al modificării ireversibile a hărții lumii, alături de Osetia de Sud, Abhazia, Eritreea, Sudanul de Sud. Apelurile de revenire a Transnistriei în supunerea Chișinăului oficial arată ireal și aparțin trecutului”, consideră politologul. „Vom accentua: trupele transnistrene și cele rusești din „rmn” participă în aplicații și instrucțiuni comune. Adică, Tiraspolul și Moscova nu-și mai ascund relația de aliați. Dacă lucrurile ar sta altfel, Transnistria demult ar fi fost atacată în repetate rânduri, ca în 1992”, a afirmat acesta.

Într-un OP-ED pentru IPN, Victor Pelin notează că indiferent de rolul pe care și-l asumă, RMN a fost și continuă să fie susținută din punct de vedere militar, financiar și diplomatic de Federația Rusă. Aceeași soartă au împărtășit-o și regimurile separatiste din Ucraina și Georgia. De fapt, președintele rus, Vladimir Putin, recent, a introdus claritate în relațiile cu fostele republici sovietice. Toate acestea ar fi primit “cadouri din partea poporului rus”. Numai că aceste daruri își au rostul lor, care se manifestă la timpul potrivit, fie prin regimuri separatiste, fie prin rebeliuni inspirate și susținute de “omuleți verzi”.

Trebuie să-i fim recunoscători președintelui rus pentru sinceritatea sa dezarmantă – enclavele separatiste sunt și vor rămâne ancore pentru menținerea ex-republicilor sovietice în sfera rusească de influență. Deci, nu ar trebui să mai existe niciun fel de iluzii, “cadourile poporului rus” ori trebuie acceptate, așa cum Troia a acceptat cadoul grecilor, ori cadourile vor fi luate înapoi cu forța, cum s-a întâmplat în cazul Georgiei, în 2008, și în cazul Ucrainei, în 2014.

De fapt, continuă autorul, așa-zisa Primăvara Rusească din 2014 urma să se soldeze cu anexarea de către Rusia nu doar a Crimeii, ci și a întregii Novorossia – teritoriile de sud-est ale Ucrainei, inclusiv Transnistria. Deci, trebuie să fie clar pentru oricine că și Republica Moldova a primit un “cadou de la poporul rus”. În astfel de circumstanțe, așa cum Rusia pretinde că este moștenitoarea Bizanțului, e potrivit ca țara noastră să țină cont de sfatul preotului Laocoon: „Teme-te de greci, chiar și când îți aduc daruri! Fie că e vorba despre proiecte federaliste sau de autonomii cu largi împuterniciri pentru teritoriile făcute cadou.

Totodată, Ion Leahu, fost membru al delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) a declarat că ”regimul de la Tiraspol face parte din Federația Rusă, majoritatea blocului legislativ de care se folosește Transnistria este din legislația Federației Ruse. Programele de învățământ, începând cu grădinița și terminând cu universitatea, toate-s rusești. Armata face parte din blocul militar al Federației Ruse, ofițerii chiar sunt remunerați cu salariu suplimentar din haznaua Federației Ruse. Așa că chiar dacă n-a fost declarat oficial că ei (Federația Rusă – n.r.) recunosc Transnistria, (asta e) atâta timp cât încă nu s-au determinat cu Moldova. (...) Ședințele formatului „5+2” au loc practic o singură dată pe an, după ce se petrece Adunarea ministerială a OSCE pentru a face unele totaluri, a da din mâini și a constata că, din păcate, nu au realizate mari succese”.

În această zi, autoritățile de la Chișinău, care au un dialog complex de realizare a „politicii pașilor mici cu Tiraspolul”, nu au adresat niciun mesaj zecilor și zecilor de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, domiciliați în raioanele din stânga Nistrului, impuși să se conformeze unei legislații străine.

SUBIECTE DE URMĂRIT

Autoritțile nu dau semne că monitorizează situația zilnică în instituțiile de învățământ și în grădinițe și iau/ sunt gata s ia măsuri în corespundere cu evoluțiile resprective. De ce?

Populația este alertată de uscăciunea care ucide roada care s-a mai făcut pe câmpuri. Care sunt recomandările guvernanților pentru specialiști, pentru oamenii simpli?

Cât interes național se conține în alegerile pe care guvernanții le declară necesare, în actualele condiții?

Iurie Vition, IPN

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Acest produs media este realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova (FSM). Punctul de vedere al autorului materialului nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse".