Revista IPN a evenimentelor și tendințelor social - politice (22-28.06.2020)
Evenimente în top, de la A la Z
28 iunie, ziua în care Patria n-a început Marele război…În urma unor consultări speciale cu puterea Germaniei naziste, URSS a remis României nota ultimativă din 26 iunie 1940, plină de falsuri, cinism, dorința de a umili un stat pe care îl știa mai vulnerabil din punct de vedere militar.
”Cea mai urâtă, rău mirositoare și scârboasă minciună scornită de Kremlin despre ziua de 28 iunie a fost că, în acea nenorocită și blestemată zi din vara anului 1940, noi, românii basarabeni și bucovineni, am fost salvați și eliberați de către ruși de sub talpa nemiloasă și jugul „ocupanților români”. Și după prăbușirea URSS, triada Lucinschi-Voronin-Dodon a avut misiunea - sub masca apărării statalității și creării națiunii civice - să promoveze moldovenismul stalinist, să cultive ura față de tot ce e românesc, să păstreze în Constituție art.13 și să scuipe conștient în istoria și identitatea propriului popor”, a scris deputatul în primul Parament Alecu Reniță, în prezent președintele Mișcării ecologiste, care în tinerețe a făcut pușcărie pentru că a sfidat idolii creați de sovietici.
„Nimic nu-i uitat, nimic nu se uită” Mișcarea Politică UNIREA și Asociația „UNIREA-ODIP” au comemorat pe 28 iunie 2020, împlinirea a 80 de ani de la anexarea Basarabiei de către URSS din 28 iunie 1940. Activiștii au depus flori la piatra comemorativă a victimelor ocupației sovietice din Piața Marii Adunări Naționale, au organizat un flashmob la Ambasada Federației Ruse și au depus flori la Cimitirul Eroilor Români.
Partidul Unității Naționale a lansat în Scuarul Gării Feroviare, în fața monumentului Deportaților din strada Piața Gării campania „Săptămâna Memoriei”. Formațiunea are în vedere primul val de deportări staliniste din 12 – 13 iunie 1941; operațiunea de eliberare a Basarabiei de sub ocupația sovietică (22 iunie 26 iulie 1941); 28 iunie 1940 – Ziua ocupației sovietice a Basarabiei; 5-6 iulie 1949 – cel de-al doilea val al deportărilor staliniste.
Pentru a comemora aceste evenimente tragice și a cinsti memoria înaintașilor, Partidul Unității Naționale inițiază campania istorică „Săptămâna Memoriei”, care se va desfășura în perioada 28 iunie – 6 iulie a fiecărui an.
I. Evenimentele săptămânii, succint
CRIZA PUTERII
Discuțiile dintre exponenții partidelor Platforma DA, PAS și PDM, anunțate pe 19 iunie de deputatul Igor Munteanu pentru luni, 22 iunie, nu au mai avut loc. Părțile implicate se dau cu spatele la gard.
Partidul politic Pro Moldova este înregistrat oficial în Republica Moldova, după îndeplinirea tuturor cerințelor legale. Finul oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, acesta fiind învinuit, de crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari, a precizat că partidul Pro Moldova militează pentru un stat de drept.
Cunoscutul expert Anatol Țăranu spune că trebuie să ne așteptăm la căderea Guvernului Chicu.
Potrivit directorului executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, Guvernul Chicu trebuie debarcat, pentru ca să fie oprită această epidemie de COVID și relansată economia.
ACTIVITATEA LEGISLATIVĂ
Deputata Platformei DA Inga Grigoriu a prezentat două proiecte de legi în favoarea bugetelor locale și vizează perceperea taxelor.
Fondul de subvenționare pentru fermieri ar putea fi majorat cu 600 de milioane de lei, în urma unui amendament al Platformei Demnitate și Adevăr la Legea cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, votat în comisia parlamentară pentru agricultură și industria alimentară.
Nerespectarea hotărârilor Curții Constituționale (CC) ar trebui pedepsită mai dur. Printr- un proiect de lege, președintele Comisiei de control al finanțelor publice, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Igor Munteanu, propune amenzi de circa 42 000 lei sau până la 3 ani de închisoare.
După ce patru deputați socialiști au înregistrat în Parlament o inițiativă care prevede interzicerea folosirii mai multor simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe, printre care este și „secera și ciocanul”, Partidul Socialiștilor a declarat că este categoric împotriva interzicerii oricăror simboluri asociate trecutului sovietic al Republicii Moldova.
SANATATEA PUBLICĂ
Comisia națională extraordinară de sănătate publică (CNESP) a decis să prelungească starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 15 iulie curent. Se mențin restricții, se dau relaxări.
La moment, Republica Moldova este țara cu cea mai mare incidență a testelor pozitive din toată Europa. Aproape 22% din persoanele testate la COVID-19 în Moldova au fost depistate pozitiv de la începutul pandemiei, în timp ce media europeană este de sub 8%.
Liderul PAS, Maia Sandu, a declarat că Igor Dodon a răspândit noul coronavirus la întrevederile sale cu cetățenii în teritoriu.Totodată, Renato Usatîi anunță că mai mulți ofițeri din paza lui Igor Dodon, recent ar fi fost testați pozitiv la COVID-19.
În Republica Moldova s-ar putea efectua 4 mii de teste zilnic la COVID-19, nu sub 2 mii, cât este astăzi, susține experta în sănătate Ala Tocarciuc. Pentru aceasta, ar trebui activate toate laboratoarele din Republica Moldova.
Ajutor umanitar, oferit de Guvernul Poloniei prin intermediul Mecanismului Uniunii Europene de Protecție Civilă, a ajuns pe 26 iunie la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.
Experții ADEPT remarcă faptul că focarul de infecție în rândurile personalului Armatei Naționale a apărut la scurt timp după ce șeful statului a semnat, pe 13 iunie, decretul privind folosirea Armatei Naționale pe durata stării de urgență în sănătate publică. Experții nu văd rostul acestei decizii.
SOCIETATEA CIVILĂ
Nouă organizații non-guvernamentale din Republica Moldova solicită instituirea unui moratoriu privind construcția și demolarea clădirilor din centrul istoric al capitalei.
CALAMITĂȚI NATURALE
Pe 24 iunie a fost emis cod portocaliu de inundații pe râul Nistru, după ce autoritățile au început deja evacuarea a zeci de gospodării amenințate de apele revărsate ale Prutului. Premierul Ion Chicu a dat asigurări că Guvernul dispune de resurse suficiente pentru a interveni.
Un studiu elaborat de Guvern acum patru ani arată că inundațiile pe Nistru și Prut sunt cauzate de intervenția omului care a intrat prea mult în văile cursurilor de apă și luncile râurilor.
ECONOMIE
Traderii internaționali au obținut accesul la sistemul moldovenesc de transport al gazelor naturale pentru tranzitarea teritoriului țării spreRomânia, Ucraina și alte state europene. A devenit posibilă și aprovizionarea Moldovei cu gaze în regim revers prin Coridorul transbalcanic.
În cadrul unei dezbateri organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Gintautas Baranauskas, reprezentantul Delegației UE la Chișinău, a menționat că Republica Moldova progresează în diversificarea resurselor energetice și în ceea ce ține de o securitatea energetică sporită.
Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, în primele patru luni ale anului, importurile de mărfuri au constituit 1,65 miliarde dolari, volum inferior celui înregistrat în perioada similară a anului precedent cu 12,3%.
DOSARE DE REZONANTA
Procuratura Generală a Republicii Moldova a încheiat un acord cu autoritățile din Letonia pentru crearea unei echipe comune de investigare a furtului miliardului. „Aceasta este un semnal că investigarea furtului miliardului va avansa”, a spus premierul Ion Chicu.
PAS a protestat la Procuratura Generală, după clasarea procesului penal privind secvența video de la întrevedrea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov de la fostul sediu PDM. Instituția de urmărire penală califică acțiunea drept o încercare de „presiune politică”.
Cazul achitării celor doi inculpați – luptători K1, învinuiți de omorul unui tânăr lângă un club de noapte, în vizorul ministrului justiției.
CULTURAL
Casa regretatului poet român Adrian Păunescu din satul Copăceni, raionul Sângerei, a fost renovată și transformată într-un muzeu al literaturii române.
REGIUNEA TRANSNISTREANĂ
Noi posturi ilegale de control au fost instalate recent la intrarea în satele Vasilievca, Roghi și Corjova, aflate sub jurisdicția Republicii Moldova. Platforma DA a solicitat convocarea de urgență a unei ședințe de Guvern pe tema posturilor ilegale instalate în zona de securitate.
II. Evenimentele săptămânii, detaliat
CRIZA PUTERII
Discuțiile dintre exponenții partidelor Platforma DA, PAS și PDM, anunțate pe 19 iunie de deputatul Igor Munteanu pentru luni, 22 iunie, nu au mai avut loc. Pavel Filip, liderul PDM, zice că nu a primit nicio invitație de la alte partide, acesta fiind și motivul pentru care nu a venit la Parlament. În cazul în care invitația ar fi fost lansată, conducerea partidului ar urma să se întrunească, să discute, să ia o decizie și ulterior să vină cu o reacție.
De partea cealaltă, reprezentanții PAS afirmă că, de fapt, PDM ar fi propus întrevederea, iar ulterior singuri ar fi amânat-o.
Referindu-se la situația creată, liderul Partidul Nostru, Renato Usatîi, a afirmat că „Maia Sandu a luat decizia finală a de a nu vota cu noua guvernare în niciun caz... Asta strică planurile tuturor: și celor care au cumpărat deputați”, a declarat Renato Usatîi.
Totodată, primarul de Bălți s-a arătat uimit de inacțiunile șefului statului în contextul migrării deputaților din Parlament dintr-un partid în altul: „Se produce cumpărarea angro a deputaților. Dodon strigă în toată țara despre asta, despre tarife vorbesc deputații democrați care se ocupau cândva cu asta. Dodon este președintele țării și are CNA-ul. Eu dacă aș fi fost chiar comisar la Fălești, în câteva zile i-aș fi arestat și pe cei care oferă bani și pe cei care iau. De ce până acum nu a fost reținut nimeni? Ei sunt atât de legați între ei, încât nu pot face nicio mișcare”.
Partidul politic Pro Moldova este înregistrat oficial în Republica Moldova, după îndeplinirea tuturor cerințelor legale. Conform liderului său, Andrian Candu, acesta este un partid modern de centru-dreapta, care crede că Moldova va reuși să iasă din „acest cataclism cauzat de pierderea valorilor și promovarea nulităților”. „Acțiunile Pro Moldova sunt îndreptate spre resetarea sistemului politic în cadrul unor alegeri parlamentare anticipate și crearea unor proiecte de țară care să asigure dezvoltarea durabilă și integrarea europeană a țării. În perspectiva alegerilor prezidențiale din 2020, Pro Moldova va avea o poziție pragmatică care să ofere țării șansa pentru un nouă republică”, a adăugat președintele partidului.
Finul oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, acesta fiind învinuit de crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari, a precizat că partidul Pro Moldova militează pentru un stat de drept.
După ce PDM, PAS și Platforma DA au exclus participarea Pro Moldova la eventuale discuții, liderul Pro Moldova, Andrian Candu, a declarat că de acum încolo nimic nu se va mai întâmpla în Republica Moldova fără participarea formațiunii sale.
Liderul partidului Pro Moldova susține că în prezent există 49 de voturi, plus un vot independent pentru demiterea Guvernului condus de Ion Chicu. Declarațiile lui Andrian Candu vin în contextul în care Partidul Acțiune și Solidaritate a declarat că nu va vota alături de deputații din fracțiunea parlamentară a Partidului Șor.
„Nu poate nimeni să interzică unui deputat, inclusiv din formațiunea partidului Șor să voteze demisia Guvernului Chicu și numirea unui alt guvern asumat de alte partide parlamentare din opoziție. Contează foarte mult programul de guvernare cu care vine noul guvern și anume, un program clar care să presupună multe măsuri anticriză și contează componența acestui guvern. Singura condiție a noastră este să existe un plan clar și măsuri anticriză, și să acționeze ca un guvern pro-european”, a menționat Candu.
Cunoscutul expert în politici publice Anatol Țăranu a opinat referindu-se la actuala criză de putere: „Cred că va continua lupta principalilor actori politici pentru poziționarea cât mai reușită a fiecăruia în perspectiva prezidențialelor din toamnă, dar și pentru foarte probabile alegeri anticipate parlamentare din anul viitor.
Cu mare probabilitate trebuie să ne așteptăm la căderea Guvernului Chicu, care tot mai mult dovedește incompetență managerială, îndeosebi în gestionarea crizei pandemice și depășirii stării de izolare internațională a statului. Un argument defel neglijabil în plus pentru demiterea actualului Guvern este interesul opoziției de a anihila resursa administrativă a Guvernului Chicu pe post de staff electoral al lui Dodon. Pe contrasens, socialiștii vor forța încercările de a ridica imunitatea parlamentară a unor deputați din grupul Candu și Șor, stăruind pe această cale să zădărnicească constituirea unei majorități parlamentare anti-Dodon”, a opinat Țăranu.
În contextul în care reprezentanții Platformei DA caută voturile necesare pentru demiterea acestui Guvern și învestirea altuia vicepreședintele formațiunii, Alexandru Slusari, a declarat că fracțiunea PDM practic nu mai poate miza pe deputații Eugen Nichiforciuc și Vladimir Andronachi, care ar fi mai degrabă la socialiști.
„14 voturi de la Pro Moldova, 11 de la PDM, 27 de la Blocul ACUM și poate și membri PSRM”, a continuat Slusari, menționând voturile pe care mizează pentru votarea Guvernului.
Potrivit directorului executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, Guvernul Chicu trebuie debarcat, pentru ca să fie oprită această epidemie de COVID. În opinia sa, „acest Guvern demonstrează că nu poate face față, nu apelează la asistența externă, europeană, anume la cea metodologică, și la cea financiară, partenerii externi nu au încredere în acest Guvern, dialogul este foarte deficitar”. Al doilea motiv este că trebuie relansată economia și acest lucru, potrivit lui, poate fi făcut nu cu Rusia, ci este nevoie de asistența lumii occidentale, înainte de toate, a Uniunii Europene.
Referitor la faptul că Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului Platforma Demnitate și Adevăr le-ar putea fi afectată imaginea dacă cumva votează împreună cu partidul lui Andrian Candu sau cu Partidul Șor, directorul APE a menționat că „le afectează imaginea, dacă ei vor prelua guvernarea în mod direct”. În opinia sa, nu ar exista niciun pericol pentru Platforma DA, PAS, Grupul Pro Moldova, Partidul Democrat, dacă ele ajung la o înțelegere, să creeze un guvern de tehnocrați, de profesioniști, care nu vor face politică și care nu se vor angaja în afaceri. De asemenea, dacă acestea se vor dedica pentru a scoate țara din această criză gravă și să pregătească societatea pentru noi alegeri parlamentare libere și corecte.
ACTIVITATEA LEGISLATIVĂ
Deputata Platformei DA Inga Grigoriu a prezentat două proiecte de legi, dintre care unul propune ca taxele locale pentru resursele naturale (extragerea mineralelor utile, apă, lemnul eliberat pe picior) în mărime de 60% din volumul total să revină satelor, comunelor, orașelor cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți, iar 40% din aceste taxe să fie în continuare acumulate în bugetele raionale.
„Prezentul proiect ar putea contribui la consolidarea veniturilor la bugetele administrațiilor publice locale de nivelul întâi cu circa 26,5 milioane de lei și echilibrarea bugetelor raionale și cele ale satelor, comunelor, orașelor”, a spus Inga Grigoriu.
Cel de-al doilea proiect de lege propune revenirea la forma inițială a fondului național pentru dezvoltare regională, cuantumul acestuia fiind de 1% din veniturile bugetului de stat, aprobat prin Legea bugetului de stat pentru anul respectiv, excluzând transferurile cu destinație specială.
Fondul de subvenționare pentru fermieri ar putea fi majorat cu 600 de milioane de lei, în urma unui amendament al Platformei Demnitate și Adevăr la Legea cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, votat în Comisia parlamentară pentru agricultură și industria alimentară. Dacă acest proiect va fi votat și în plenul Parlamentului, atunci, începând cu 1 ianuarie 2021, alocațiile financiare bugetare la Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural vor constitui nu mai puțin de 3% din cheltuielile bugetare, anunță vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, deputat al fracțiunii Platforma DA.
Nerespectarea hotărârilor Curții Constituționale (CC) ar trebui pedepsită mai dur. De această părere este președintele Comisiei de control al finanțelor publice, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu. Acesta propune amenzi de până la 42 000 lei sau până la 3 ani de închisoare.
„CC s-a confruntat de-a lungul timpului cu mai multe exemple de nerespectare a hotărârilor sale, care au avut urmări grave pentru comportamentul cetățenilor”, a declarat deputatul.
Astfel, Igor Munteanu a înregistrat un proiect de lege care vizează modificări la Codul Penal (nr.985 din 2002) și la Codul Jurisdicției Constituționale (nr. 502 din 1995) în vederea stabilirii răspunderii pentru nerespectarea intenționată a avizului și hotărârilor CC.
Munteanu propune amenzi de la 32 500 la 42 500 de lei, între 180 și 240 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității sau până la 3 ani de închisoare pentru neîndeplinirea și neexecutrarea cu rea intenție a hotărârilor CC.
După ce patru deputați socialiști au înregistrat în Parlament o inițiativă care prevede interzicerea folosirii mai multor simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe, printre care este și „secera și ciocanul”, Partidul Socialiștilor a declarat că este categoric împotriva interzicerii oricăror simboluri asociate trecutului sovietic al Republicii Moldova.
Autorii proiectului, care prevede și aplicarea pedepselor pentru promovarea ideologiei totalitare, rasiste sau xenofobe, socialiștii Vasile Bolea, Gaik Vartanean, Nichita Țurcan și Vitalii Evtodiev, au anunțat că își retrag proiectul pentru revizuire.
Președintele Igor Dodon i-a somat pe „disidenți”: „voi nu vedeți ce semnați?” și a precizat că „nimeni nu va interzice simbolica comunistă atâta timp cât el este președinte și nici nu va permite să se întâmple acest lucru”.
SANATATEA PUBLICĂ
Comisia națională extraordinară de sănătate publică (CNESP) a decis să prelungească starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 15 iulie curent, cu posibilitatea de prelungire a termenului dat în funcție de evoluția situației epidemiologice.
La peste trei luni de la primele măsuri ale statului în combaterea pandemiei, CNESP a aprobat „Regulile generale referitor la măsurile de prevenire a infecției COVID-19” și „Ghidul cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID – 19 la locul de muncă”.
Autoritățile permit, în această perioadă, organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului, cu nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă email, adresă de domiciliu. Întrunirile nu pot fi organizate, însă, lângă instituțiile publice, de învățământ, spitale sau alte locuri cu risc sporit de infecție.
Aceeași decizie a CNESP prevede reluarea, începând 1 iulie curent, a tuturor activităților economice, cu excepția taberelor de odihnă și a cluburilor de noapte, cu respectarea măsurilor generale de sănătate publică.
Liderul PAS, Maia Sandu, a declarat că există dovezi care confirmă că Igor Dodon, neglijând măsurile anti-COVID-19, a răspândit noul coronavirus la întrevederile sale cu cetățenii în teritoriu.
Totodată, Renato Usatîi anunță că mai mulți ofițeri care asigură securitatea lui Igor Dodon, inclusiv șeful pazei, Lilian Filipov, ar fi fost testați pozitiv la COVID-19 săptămâna trecută. În acest sens, prin participarea la parada de la Moscova, Dodon a pus în pericol viața și sănătatea mai multor oficiali străini și șefi de stat, precum Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko.
La rândul său, președintele Igor Dodon a replicat că „pe întreaga perioadă de când a început pandemia, am avut un singur caz pozitiv de COVID-19 în instituția prezidențială. În Serviciul Protecție și Pază de Stat au fost confirmate cinci-șase cazuri de COVID-19. Niciunul dintre aceste cazuri de infecție nu a avut loc la serviciu. În anturajul meu, persoane infectate cu COVID-19 nu-s”, a menționat Dodon.
La moment, Republica Moldova este țara cu cea mai mare incidență a testelor pozitive din toată Europa. Aproape 22% din persoanele testate la COVID-19 în Moldova au fost depistate pozitiv de la începutul pandemiei, în timp ce media europeană este de sub 8%.
Directorul pentru zona euroasiatică a OMS, doctorul Hans Henri Kluge a calificat că printre 11 țări transmiterea accelerată a virusului a condus la creștere semnificativă se numără și Moldova, pe lângă Suedia, Ucraina, Macedonia de Nord, Albania, Bosnia și Herțegovina, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Armenia și Kosovo. El spune că dacă acest val de creșteri nu va fi controlat de autoritățile fiecărei țări, sistemele medicale vor ceda. În ciuda avertizărilor pentru un al doilea val, Kluge a declarat că OMS se așteaptă ca numărul cazurilor noi să se reducă treptat în majoritatea statelor în timpul verii.
Incidența testelor pozitive a crescut în ultimele săptămâni în țara noastră, apropiindu-se în unele zile și de 30%. Spre exemplu joi, aproape 26% din testele efectuate s-au dovedit a fi pozitive (375 din 1.456).
În Republica Moldova s-ar putea efectua 4 mii de teste zilnic la COVID-19, nu sub 2000, cât este astăzi, susține experta în sănătate Ala Tocarciuc. Asta în condițiile în care Republica Moldova este țara din Europa cu cea mai mare incidență a testelor pozitive, cifra fiind în creștere în ultimele săptămâni.
Potrivit Alei Tocarciuc, ar trebui activate toate laboratoarele din Republica Moldova, iar capacitatea de testare ar crește astfel.
„Laboratorul de la ANSP are o capacitate de 1000 de teste în 24 de ore și restul laboratoarelor o capacitate de încă 1000. Însă există capacitate suplimentară. Avem un set de laboratoare în fiecare raion cu echipamente pentru depistarea tuberculozei. Cu acestea se pot face și teste COVID”. Șeful ANSP, Nicolae Furtună, a replicat că testarea în masă a moldovenilor ar fi „o iroseală de teste.... Eu personal ca și epidemiolog nu am nicio remușcare din ceea ce s-a făcut până acuma”, a comentat Furtună.
Cinci autospeciale cu ajutor umanitar, oferit de Guvernul Poloniei prin intermediul Mecanismului Uniunii Europene de Protecție Civilă, a ajuns pe 26 iunie în Republica Moldova: măști de protecție, mănuși, viziere, combinezoane de protecție și dezinfectanți – în valoare totală de circa 121 de mii de euro. Donația a fost întâmpinată la Spitalul Clinic Republican „T. Moșneaga”. „Putem spune că am reușit să facem un lucru frumos, țările membre UE și PaE – ceea ce vedem azi este o sinergie, a tuturor. În primul rând, dorința statului polonez de a veni în aceste clipe grele cu un ajutor pentru țările Parteneriatului Estic, care au un viitor european și pot realiza acest destin european”, a notat ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, cu ocazia evenimentului.
După ce deputatul Ștefan Gațcan a distribuit o știre de pe un site care spune că pandemia de coronavirus nu există, deputatul Radu Marian l-a acuzat pe colegul său din Parlament de distribuirea falsurilor și dezinformarea cetățenilor. Ulterior, Ștefan Gațcan a șters de pe pagina sa articolul fără vreo explicație.
La începutul săptămânii de referință, Republica Moldova se situa pe locul 18 în lume în topul țărilor care au cea mai înaltă mortalitate din lume, cauzată de virusul COVID-19. Coeficientul de decese raportat la un milion de locuitori a fost de 133,3, arată un studiu realizat de statista.com. Asta după ce mai înainte, potrivit datelor prezentate de directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, Moldova avea o medie de 107 decese la un milion de locuitori, astfel, poziționându-se pe locul 12 în topul țărilor din Europa.
Experții ADEPT remarcă faptul că focarul de infecție în rândurile personalului Armatei Naționale a apărut la scurt timp după ce șeful statului a semnat, pe 13 iunie, decretul privind folosirea Armatei Naționale pe durata stării de urgență în sănătate publică. Experții nu văd rostul acestei decizii.
În primul rând, potrivit Codului Contravențional, reprezentanții armatei nu au statut de agenți constatatori. În combaterea COVID-19 acest statut îl are poliția și Agenția Națională pentru Sănătate Publică. În al doilea rând, în perioada stării de urgență Ministerul Afacerilor Interne a folosit un efectiv de aproximativ 9 000 de polițiști pentru a supraveghea respectarea măsurilor de protecție împotriva răspândirii COVID-19 și nu au existat plângeri din partea MAI că nu ar dispune de forțe suficiente pentru a face față provocărilor.
Totodată, informații despre activitatea colaboratorilor de poliție în combaterea infecției COVID-19 există doar pentru perioada 20 martie-9 mai. Începând cu ziua de 10 mai, astfel de informații nu mai sunt făcute publice. Doar pentru perioada respectivă există și informații privind verificarea respectării restricțiilor în transportul public, afirmă experții.
La rândul lui, deputatul din opoziția parlamentară, Petru Frunze, susține că transportul de pasageri este cea mai periculoasă sursă de infecție cu noul tip de coronavirus. Și „dacă organele de drept ar desfășura o investigație în zilele de lucru, dimineața și seara, a curselor de călători care deservesc localități mari din raza de 50 km de Chișinău și Bălți, vor stabili unități de transport arhipline care prezintă un focar de infecție”. Soluția propusă de deputat este să fie deschise mai multe curse.
SOCIETATEA CIVILĂ
Nouă organizații non-guvernamentale din Republica Moldova, solicită instituirea unui moratoriu privind construcția și demolarea clădirilor din centrul istoric al capitalei. Acestea au făcut un apel public către Consiliul Municipal Chișinău, Guvernul și Parlamentul țării. În luna mai 2019, la Secretariatul Parlamentului a fost înregistrat un proiect de lege privind instituirea moratoriului privind autorizațiile și efectuarea lucrărilor de construcție în municipiul Chișinău. Însă în februarie 2020 acest document a fost retras din Parlament.
CALAMITĂȚI NATURALE
Pe 24 iunie a fost emis cod portocaliu de inundații pe râul Nistru, după ce autoritățile au început deja evacuarea a zeci de gospodării amenințate de apele revărsate ale Prutului, în raioanele nordice Briceni și Edineț, aflate la fel sub cod portocaliu. Pe Nistru, în intervalul 24 iunie - 2 iulie, se așteaptă că nivelul apei va crește pe unele sectoare cu până la 3,4 metri, cu ieșirea apei în luncă. Sunt amenințate terenurile agricole și localități situate în locuri joase, inclusiv mai multe zone de recreație.
Pe râul Prut, în raioanele nord-vestice, autoritățile au evacuat 24 de gospodării. Aflat la nodul hidroenergetic „Costești-Stânca”, premierul Ion Chicu a spus că Guvernul dispune de resurse în fondul de rezervă pentru a interveni, în caz de necesitate. În orașul Ungheni, autoritățile locale s-au arătat îngrijorate că nivelul apei în Prut amenință un cartier al orașului.
Un studiu elaborat de Guvern acum patru ani arată că inundațiile pe Nistru și Prut sunt cauzate de intervenția omului care a intrat prea mult în văile cursurilor de apă și luncile râurilor. În pofida faptului că există diguri de protecție a localităților de inundații, pagubele provocate de aceste calamități naturale cresc din an în an. Doar inundațiile din anul 2010 din raionul Hâncești au provocat pierderi de aproape 40 milioane de dolari.
ECONOMIE
După decembrie 2019, în fața pericolului unei posibile lipse de tranzit de gaze rusești prin Ucraina în 2020, s-au făcut lucrările necesare pentru a face posibilă aprovizionarea Moldovei cu gaze în regim revers prin Coridorul transbalcanic.
În prezent, traderii internaționali au obținut accesul la sistemul moldovenesc de transport al gazelor naturale cu scopul tranzitării acestora pe teritoriul țării pentru cumpărătorii lor din România, Ucraina și alte state europene. Potrivit Moldovagaz, acest lucru a devenit posibil datorită contractelor-cadru respective, care au fost aprobate de către Consiliul de observatori al companiei. Accesul traderilor internaționali la sistemul de transport al gazelor precum și la separarea întreprinderii „Moldovatransgaz” se implementează în conformitate cu Pachetul trei energetic al UE.
Pe moment, sunt înregistrate cereri pentru transportarea gazelor naturale în direcția Grebeniki-Căușeni de la nouă traderi cu volumul total de 0,586 mln metri cubi pe zi și în direcția Căușeni-Grebeniki în regim revers de la doi traderi cu un volum de 4,23 mln metri cubi pe zi.
În cadrul unei dezbateri organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Gintautas Baranauskas, reprezentantul Delegației UE la Chișinău, a menționat că Republica Moldova progresează în diversificarea resurselor energetice și în ceea ce ține de o securitatea energetică sporită.
Oficialul a declarat că Uniunea Europeană, alături de Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pregătesc un program ambițios de eficiență energetică a clădirilor publice, în special a spitalelor, urmând a fi investiți sub formă de grant 50 de milioane de euro. Oficialul a precizat că investițiile în energia curată și sustenabilă aduc mai multă bunăstare, locuri de muncă. La fel, abordează problemele sociale și de mediu în perioada de recuperare post-pandemie.
În primele patru luni ale anului, importurile de mărfuri au constituit 1,65 miliarde dolari, volum inferior celui înregistrat în perioada similară a anului precedent cu 12,3%.
Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, majoritatea importurilor de mărfuri au fost realizate cu mijloacele de transport rutier (85% din total importuri), fiind urmate de instalațiile fixe de transport (5,9%), transportul feroviar (4,3%), aerian (2,5%), maritim (1,7%), autopropulsie (0,4%) și expedieri poștale (0,2%).
Importurile de mărfuri din țările Uniunii Europene s-au cifrat la 777,6 milioane dolari (cu 13,3% mai puțin, față de ianuarie-aprilie 2019), deținând o pondere de 47,1% în total importuri.
Importurile de mărfuri provenite din țările CSI au avut o valoare de 411,9 milioane dolari (cu 17,5% mai puțin), care echivalează cu o cotă de 24,9% în total importuri.
Decalajul considerabil în evoluția exporturilor și importurilor Republicii Moldova a determinat acumularea în cele patru luni a unui deficit al balanței comerciale în valoare de 826 milioane dolari, cu 106,7 milioane dolari (-11,5%) mai mic, comparativ cu cel înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2019.
DOSARE DE REZONANTA
Procuratura Generală a Republicii Moldova a încheiat un acord cu autoritățile din Letonia pentru crearea unei echipe comune ce are drept scop investigarea furtului miliardului. Despre asta, cu o mare doză de sarcasm, a anunțat premierul Ion Chicu, la sfârșitul ședinței Guvernului din 24 iulie: „Și ultimul moment, care o să bucure 99,9% cred din populație, mai puțin pe unii care s-au pricopsit cu partide ieri, am înțeles. Procuratura Generală a Republicii Moldova a încheiat acord cu autoritățile Letoniei pentru crearea echipei comune de investigare a furtului miliardului”.
Având în vedere partidul Pro Moldova, el a specificat: „Felicitări celor care au creat partidul nou ieri, asta așa un cadou din partea noastră la botezul partidului. Aceasta este un semnal că investigarea furtului miliardului, fapt care ne-a provocat o gaură de 12-15% din produsul intern brut, fapt care ne-a făcut să ne știe toată lumea, va avansa. Investigarea acestei crime va avansa serios odată cu crearea acestei echipe comune între procurorii din RM și Letonia”.
Partidul Acțiune și Solidaritate a protestat în fața Procuraturii Generale, nemulțumit de decizia instituției de a clasa procesul penal privind secvența video de la întrevedrea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov de la fostul sediu PDM. „Protestăm pe motiv că Procuratura nu a pornit investigații împotriva lui Igor Dodon și ne întrebăm de ce Stoianoglo (Alexandr Stoianoglo, procurorul general – nr.) nu vrea să facă ordine. S-a luat o decizie foarte ușoară, nu s-au interogat oamenii care trebuiau să fie interogați”, au explicat protestatarii.
La rândul său, instituția de urmărire penală califică acțiunea drept o încercare de „presiune politică”. Andrei Năstase a declarat că va contesta ordonanța PG.
“Cazul celor doi inculpați – luptători K1, scoși de justiția moldovenească basma curată, confirmă că domeniul, încă, e grav bolnav”, a scris pe FB ministrul Fadei Nagacevschi, după ce vineri, 26 iunie, instanța de judecată i-a achitat pe cei doi luptători K1, învinuiți de omorul unui tânăr lângă un club de noapte.
El a anunțat că va sesiza organele disciplinare a judecătorilor și a procurorilor pentru verificarea acțiunilor judecătorului și procurorului de caz. Procuratura municipiul Chișinău, oficiul Râșcani, a solicitat condamnarea celor doi luptători K1 la câte 15 ani de închisoare.
CULTURAL
Casa regretatului poet român Adrian Păunescu din satul Copăceni, raionul Sângerei, a fost renovată și transformată într-un muzeu al literaturii române. Asta după ce asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a cumpărat casa în care a locuit Păunescu. Aici se vor păstra o parte din lucrurile care i-au aparținut, dar și volumele sale de poezie.
Valoarea lucrărilor se cifrează la peste 70 de mii de euro. În cele două odăi mici din casă se vor găsi leagănul în care a crescut Adrian Păunescu, dar și volumele sale de poezie. Casa muzeu urmează să fie deschisă pentru vizitatori la sfârșitul lunii iulie. În curte a fost amenajată o scenă unde vor fi organizate festivaluri de muzică și poezie.
REGIUNEA TRANSNISTREANĂ
Noi posturi ilegale de control au fost instalate recent la intrarea în satele Vasilievca, Roghi și Corjova, aflate sub jurisdicția Republicii Moldova.
La ședința CUC din 25 iunie disputa s-a axat, de asemenea, pe cele 37 de posturi ilegale instalate de autoritățile separatiste în jurul localităților controlate de ei și pe blocarea observatorilor militari din Forțele Mixte de Pacificare de a se deplasa la fața locului, pentru a documenta regulamentar încălcările.
Potrivit reprezentanților de la Tiraspol posturile au fost instalate în contextul pandemiei de coronavirus și l-au asigurat pe reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE, Thomas Mayr Harting, care a efectuat acum câteva zile o vizită la Chișinău și Tiraspol, că acestea vor fi înlăturate imediat ce situația COVID-19 va fi sub control. De altă parte, unele voci susțin că președintele Igor Dodon a cedat cele trei localități autorităților nerecunoscute din stânga Nistrului.
În context, președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, reprezentant al Partidului Socialiștilor, a declarat pe 16 iunie că acele trei localități „se numără că e în Transnistria, îi la ei la evidență, de asta noi nu putem să ne luăm nicio obligațiune”. Totodată, potrivit lui, acest lucru s-ar fi decis între președintele Republicii Moldova Igor Dodon și liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski.
Platforma DA a declarat că regimul separatist folosește pandemia pentru a-și extinde influența și a solicitat convocarea de urgență a unei ședințe de Guvern pe tema posturilor ilegale instalate în zona de securitate.
SUBIECTE DE URMĂRIT
Reconfigurarea puterii s-ar dori cu mâinile celor care s-au fript de alianțe nocive - curtați, pe de o parte, presați, pe de alta – cum vor proceda în condițiile incapacității de a asigura o comunicare strategică pe multiple planuri?
Autoritățile insistă că au aplicat instrumente eficiente de combatere a pandemiei, dar situația din Republica Moldova e comparabilă doar cu cele mai proaste rezultatele din lume. De ce Moldova e pe „lista roșie” și în est, și în vest?
Cum se implementează deciziile asumate de Guvern privind resuscitarea economiei, susținerea businessului mic și mijlociu, a populației?
Ce cred și ce pot face autoritățile în privința organizării odihnei de vară a copiilor, a concediilor părinților lor în condițiile rezultatelor proaste de gestionare a crizei?
Iurie Vition, IPN
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Acest produs media este realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova (FSM). Punctul de vedere al autorului materialului nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse".