logo

Ce mesaj ați avea pentru viitorul președinte. Sondaj IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/ce-mesaj-ati-avea-pentru-viitorul-presedinte-sondaj-ipn-8008_1076938.html

Pe 1 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la urne să aleagă cine va fi președintele țării pentru următorii patru ani. Agenția de presă IPN a întrebat trecătorii: „Ce mesaj ați avea pentru viitorul președinte?”. Răspunsurile le puteți urmări în sondajul de mai jos:

Ion Cataraga, 51 de ani, neagajat:

„De la viitorul preşedinte aş vrea să deschidă locuri de muncă, să facă drumuri, să facă… Sunt multe de făcut. Promisiuni toţi dau, dar... Nu, de anulat nu, că nu e niciun reason. Nimic. E acelaşi lucru, doar că se pierde timp şi bani. O grămadă de bani şi aşa s-au cheltuit. Cui îi trebuie ziarele astea? Este Internet, este tot. Cui îi trebuie macaroane, şi ziare şi toate acestea? Lumea şi aşa ştie cine sunt şi ce fac.”




Daria Ulianici, 33 de ani, consultant:

„Să facă ceva pentru popor anume, dar nu numai pentru buzunar. Noi, ca atare, toţi trăim aici şi avem copii şi vrem să aibă şi ţara noastră un viitor frumos. Vă spun cinstit: nu cred în niciun candidat. O să merg la votare, o sa vorbesc cu soţul şi o să decidem. Nu trebuie să fie promisiuni, dar fapte. Ca atare, trebuie să facă ceva, dar nu numai promisiuni. Promisiuni deja am auzit. Aş dori să vină altcineva, dar cine anume nu pot să spun. El a promis multe şi nu a făcut practic nimic pentru oameni. Cea mai mare greşeală, după părerea mea, este carantina asta, care nu ne-a dat şansa să ne dezvoltăm. Copiii noştri nu au putut să meargă nici la şcoală, nici la grădiniţă şi acum vedem cum este situaţia în ţară. Carantina asta n-a făcut nimic în plus, a făcut numai rău.”




Mihail Chibercea, 26 de ani, lucrător în construcţii:

„Aş dori să transmit un mesaj viitorului preşedinte al Republicii Moldova: să înceapă cu mai multe schimbări în privinţa centrului oraşului, care este vizitat de mai mulţi care vin să vadă frumuseţile din Republica Moldova. Foarte urât arată monumentele, blocurile vechi care trebuie de renovat, de făcut, ca centrul să arate ca toate oraşele, destul de frumos şi atractiv pentru cei care vin din alte ţări. În primul rând, și drumurile sunt foarte rele, din centru anume. S-a făcut doar strada care merge spre Bălţi, dar centrul oraşului este destul de urât, şi Buiucani, şi Botanica, Ciocana, sunt drumuri destul de rele prin oraş. Toţi cei care au automobile achită pentru ele, dar drumurile tot aşa au rămas – foarte rele şi schimbări nu se fac. Toate finanţările care vin de peste hotare se duc, dar nu se vede unde. Aceleaşi măşti, respiratoare, care vin de peste hotare, şi pe urmă spuneţi că sunt defectate ori măştile se dau prin farmacii şi sunt vândute cu 10-15 lei. Asta nu e frumos din partea Guvernului şi preşedintelui. La nivel de ţară, ar trebui. poate, să ajute pe tinerii, care doresc să facă o familie şi n-au nici un viitor în ţară, nu au unde locui, trebuie să închirieze. Acum apartamentele sunt foarte scumpe şi nu ajunge un salariul de 5-6 mii de lei, trebuie să achiţi și comunalele, şi gazda, să te întreții şi să te îmbraci iarna. E destul de scump gazul, lumina, serviciile comunale şi cu 5 mii de lei nu se poate de trăit în oraş.”

Tatiana Belicci, 39 de ani, operator la oficiul poştal:

„Îmbunătăţirea calităţii vieţii oraşului, calitatea vieţii la sat îndeosebi, pentru că sunt multe terenuri părăsite. Deşi ei spun mereu că avem mai multă recoltă în comparaţie cu anul trecut, dar nu se simte. Lasă să se observe. Mergi prin raioane, acasă, ici-colo terenuri părăsite şi nu doar… Să existe întreprinderi ale noastre, ca să avem unde lucra. Oamenii nu au unde lucra. Ei vin acasă, dar unde să muncească?”




Serghei Popov, 38 de ani, angajat la o fabrică de mobilă:

„Pensie minimă de 2500 de lei, asta ar fi minunat. Dacă s-ar adeveri, desigur că toţi îl vor respecta şi aprecia ca preşedinte. Deschiderea şcolilor, grădiniţelor noi, drumuri, pensii, mărirea salariului mediu pe economie şi, în general, îmbunătăţirea vieții populaţiei. Eu, ca şi majoritatea cetăţenilor moldoveni, îmi doresc toate astea şi le aşteptăm… Vrem să trăim pe pământul nostru, să lucrăm pe pământul nostru, să creştem şi educăm copii pe pământul nostru şi să pregătim pentru ei viitorul.”

Cristina Otgon, 29 de ani, manager oficiu:

„De la un preşedinte aş aştepta să fie onest, un bun manager şi să aibă un spirit de echipă ca să poată să lucreze împreună cu ceilalţi oameni din stat. Să ne ofere mai mult posibilităţi ca să rămânem în ţară, locuri de muncă, sprijin în cumpărarea unei locuinţe. Posibilităţi pentru generaţiile tinere, un învățământ de calitate, medicină de calitate, dar nu cred că asta ţine doar de preşedinte. Asta este ceva ce trebuie făcut de conducerea ţării per general. O colaborare bună între preşedinţie, Guvern şi Parlament este binevenită şi cred că ar fi posibil de făcut multe lucruri.”



Marina Florea, IPN