logo

Ce este asigurarea RCA: Cum ajută și cât costă?


https://www.ipn.md/index.php/ro/ce-este-asigurarea-rca-cum-ajuta-si-cat-costa-7966_1106731.html

Orice șofer de pe teritoriul țării este obligat prin lege să dețină o asigurare de răspundere civilă auto (RCA) pentru ca atât el, cât și alți conducători, pasageri, pietoni din trafic să beneficieze de despăgubiri în urma unui eventual accident produs în Moldova. Spre deosebire de asigurarea de tip CASCO, care este opțională, asigurarea RCA este obligatorie pentru orice deținător de mașină. În comparație cu o altă asigurare obligatorie – „Carte Verde”, care își are efectele juridice doar în afara țării, asigurarea RCA este esențială pentru circulația pe drumurile naționale. Lipsa unei polițe RCA va duce în mod inevitabil la o amendă aplicată proprietarului autovehiculului sau șoferului. În plus, acesta va suporta toate cheltuielile legate de dauna survenită în urma accidentului. Cu explicații în acest sens vine Banca Națională a Moldovei, într-un ciclu de materiale realizat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, transmite IPN.

Asigurarea RCA acoperă, de obicei, cheltuielile de judecată și despăgubirile pentru vătămările corporale sau daunele materiale cauzate terților în accidente în care este implicat vehiculul asigurat. Perioada de acoperire a poliței este de 12 luni pentru autovehiculele înregistrate în Republica Moldova.

„În cazul în care suntem implicați într-un accident rutier și suntem găsiți responsabili pentru că am provocat vătămări corporale sau pagube materiale aduse proprietății altcuiva, asigurarea RCA va acoperi costurile financiare asociate cu cererea de despăgubire a terților. Aceasta include cheltuielile medicale, costurile de reparații ale proprietății și cheltuielile de judecată”, menționează BNM.

Prima de asigurare aferentă asigurării RCA se stabilește și se actualizează de către Banca Națională a Moldovei. Conform acestei metodologii, prima de asigurare se calculează în funcție de prima de asigurare de bază, la care sunt aplicați coeficienții de rectificare stabiliți și sistemul bonus-malus. În prezent, prețurile polițelor RCA trebuie să fie identice la toți vânzătorii de aceste polițe, iar orice acordare de reduceri care nu sunt stabilite de lege sunt interzise.

Pentru calculul prețului poliței RCA, la prima de bază se aplică un număr de coeficienți de rectificare stabiliți de BNM în funcție de statutul juridic al asiguratului – persoană fizică sau persoană juridică; teritoriul utilizării vehiculului – zonă rurală sau urbană; locul înmatriculării vehiculului; caracteristicile tehnice ale vehiculului – tipul vehiculului, capacitatea cilindrică, numărul locurilor; vârsta asiguratului și stagiul în conducere al acestuia; perioada de asigurare.

Persoanele care au contractat asigurarea RCA pe parcursul anilor precedenți și nu au provocat accidente rutiere beneficiază de reduceri de la 5% la 50%. Dacă se întâmplă o situație inversă, când pe durata de valabilitate a ultimului contract de asigurare RCA, persoana a cauzat accidente rutiere cu daune achitate, majorarea primei se aplică după următoarea metodă: pentru un accident din ultimele 12 luni prima crește cu 10%, pentru două accidente în aceeași perioadă cu 20% și se dublează în cazul în care asiguratul a produs 4 sau mai multe accidente pe parcursul anului precedent.