logo

Ce condiţii ar putea avea PL şi PCRM faţă de Leancă şi viitori miniştri?


https://www.ipn.md/index.php/ro/ce-conditii-ar-putea-avea-pl-si-pcrm-fata-de-7978_1018079.html

Fracţiunea Partidului Liberal, condusă de către Mihai Ghimpu, ar putea vota Guvernul propus de Iurie Leancă, dacă persoanele alese pentru funcţiile de miniştri vor fi agreaţi de liberali. Analistul politic, Anatol Ţăranu, e de părere că liberalii nu vor agrea persoane care se exprimă împotriva românismului şi persoane implicate în acte de corupţie. Pe de altă parte, politologul Olga Nicolenco, a spus pentru IPN că nu vede de ce PL ar vota guvernul format de liberal-democraţi şi democraţi, dacă cele două partide au ales să alieze cu comuniştii.

„Nu cred că domnul Ghimpu aici ar putea înainta prea multe cerinţe. Dar văd 2 pe care le-ar avea – miniştrii să nu fie românofobi consacraţi şi să nu fie angajaţi în scandaluri de corupţie. În rest îmi este greu să înţeleg ce doreşte”, a precizat Anatol Ţăranu.

Referindu-se la condiţia comuniştilor, care spun că vor vota Guvernul doar dacă va fi condus de o persoană apolitică, Anatol Ţăranu crede că dacă Leancă nu va fi ales în funcţia de premier, unica soluţie rămâne ca PLDM să caute o altă candidatură.

Olga Nicolenco a subliniat că nu înţelege de ce Mihai Ghimpu ar trebui să voteze acest guvern. „Oamenii aceştia şi-au ales partenerii de coaliţie, ei au ales cu cine să guverneze şi nu-mi dau seama de ce Ghimpu ar trebui să o facă atâta timp, cât condiţiile lui nu au fost acceptate. Eu nu pun în sarcina lui nicio obligaţiune. Dacă totuşi decide să voteze pentru Leancă, atunci cred că este în drept să înainte anumite condiţii asupra candidaţilor la funcţiile de miniştri. Regret că societatea civilă, oamenii de rând nu au avut posibilitatea să afle cine vor fi cei care vor face parte din viitorul guvern. Eu înţeleg perfect nemulţumirea lui Ghimpu şi cred că e în drept să ceară să ştie cine o să fie numit în cabinet”, a subliniat politologul.

Cât ţine de condiţiile PCRM, Olga Nicolenco a subliniat că în aşa o funcţie nu poate fi aleasă o persoană apolitică. „Văd că această căutare de persoană apolitică doar va înrăutăţi situaţia, va adânci criza, va prelungi negocierile, şi într-un final nu este exclus să ducă la alegeri anticipate”, a opinat politologul.

Iurie Leancă a fost desemnat prin decret prezidenţial candidat la funcţia de premier pe 28 ianuarie. Până pe 11 februarie acesta trebuie să obţină votul de încredere al Parlamentului şi are nevoie de cel puţin 51 de voturi.