logo

Ce a spus și ce nu a spus Vladimir Plahotniuc la Londra?


https://www.ipn.md/index.php/ro/ce-a-spus-si-ce-nu-a-spus-vladimir-plahotniuc-7978_1041986.html

Postul de televiziune Publika TV ne-a informat la 26 mai 2018 că Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat, a participat, în calitate de invitat de onoare, la un eveniment organizat la Londra de către Institutul Regal pentru Servicii Unite din Marea Britanie. Telespectatorii au putut afla din prima sursă, chiar de la protagonistul evenimentului cum au fost familiarizate, obiectiv, gazdele britanice despre: „situația politică și geopolitică în care guvernăm în Republica Moldova; temele de interes național și regional, implementarea reformelor; și, desigur, alegerile parlamentare din toamnă". În același context, coordonatorul executiv al guvernării din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, a menționat că „Strategia Partidului Democrat ține de consolidarea relațiilor cu Vestul, de continuarea drumului de reformare și modernizare a Republicii Moldova".

Este de remarcat delicatețea diplomatică a domnului Vlad Plahotniuc, care a evitat să vorbească despre integrarea europeană a Republicii Moldova, limitându-se doar la menționarea reformării și modernizării țării noastre. E lesne de înțeles, a le vorbi experților unei țări care urmează să părăsească Uniunea Europeană peste vreo 10 luni despre scopul integrării europene a propriei țări este, oarecum, nepotrivit. Totuși, vrem sa nu, dar modernizarea Republicii Moldova poate avea loc doar în conformitate cu Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Aceasta fiindcă nu există domenii ale vieții publice, sociale, economice, politice, care să nu fie menționate în Acordul de Asociere pentru a fi aduse la standardele comunității europene. Iar acest lucru nu ai cum să-l ascunzi. Iar dacă încerci să-l ascunzi, atunci ies în prim plan interesele propagandistice.

Într-adevăr, una dintre cele mai reușite definiții a propagandei ne-a oferit-o istoricul Călin Hentea: „Propaganda constă în acțiuni de comunicare persuasivă planificate, susținute de un sponsor, având drept scop final influențarea și chiar modificarea atitudinilor și comportamentelor unei audiențe țintă selectate, pentru satisfacerea unor interese politice ale sponsorului, folosind informații și argumente false, parțial adevărate, denaturate și exclusive, alături de cele adevărate și însoțite de diverse forme de constrângere și cenzură”. Așadar, enunțarea doar a aspectelor aducătoare de avantaje de imagine, dosirea celor ce dăunează imaginii sau rostirea jumătăților de adevăr se înscriu perfect într-un cadru propagandistic. În acest sens, este important să vedem ce nu le-a spus Vlad Plahotniuc gazdelor britanici, iar Publika TV, respectiv, cetățenilor moldoveni despre progresele în procesul de reformare a țării.  

Nu le-a spus ceea ce, oricum, nu poate fi ascuns și poate fi desprins din documente oficiale cum ar fi: Raportul UE de implementare a prevederilor Acordului de Asociere din martie 2018; Raportul Departamentului de Stat privind Drepturile Omului; Raportul Freedom House „Nations in Transition”, privind evoluțiile democratice din Moldova; Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova etc. Iar în aceste documente lucrurilor li se spune exact pe nume. Și despre cele bune și despre cele rele. Evident, lucrurile bune sunt etalate la cu sârguință la Publika TV, precum și la alte canale afiliate Partidului Democrat de guvernământ, iar cele neplăcute, dar foarte bine documentate, sunt trecute cu vederea. Iar ele sunt grave: traseismul politic, cauzat cel mai probabil, de exercitarea presiunilor și coruperii, a schimbat configurația majorității parlamentare; persistența torturii în instituțiile penitenciare și cele psihoneurologice; arestările și detențiile arbitrare ale oponenților politici; justiția selectivă din considerente de ordin politic; lipsa de progres în investigarea furtului miliardului și pedepsirea vinovaților; menținerea controlului cvasi monopolist asupra mass-media etc. 

Acest gen de evoluții îngrijorătoare din Republica Moldova, bine cunoscute în Occident, dar mușamalizate de presa afiliată guvernării, nu au cum să contribuie la modernizarea țarii, menținând-o pe făgașul integrării europene. Iar menționarea pe la forumuri a luptei cu propaganda externă în lipsa eforturilor reale de combatere a propagandei interne este de natură să compromită definitiv scopul strategic al țării noastre – integrarea europeană, menținând-o în zona gri.

Experții IPN

Astăzi, Agenția de presă IPN inițiază un nou ciclu de materiale menite să faciliteze o mai bună înțelegere de către cetățeni a principalelor mesaje politice, lansate în spațiul public de către actorii politici relevanți din Republica Moldova. Ciclu are genericul „Contracararea propagandei interne și externe prin informare corectă și dezavuarea acesteia” și reprezintă continuarea logică a două proiecte realizate pe parcurs de mai mulți ani de către IPN. Primul proiect reprezintă ciclul de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu suportul Fundației germane Hanns Seidel. În cadrul celui de-al doilea, Agenția a realizat și va continua să realizeze știri de pe principalele emisiuni de dezbateri de seară de la toate posturile TV din țară, cu publicarea acestora la primele ore ale dimineții următoare. Ținuta știrilor respective este una corectă, prin care declarațiile politice sunt redate întocmai așa cum au fost formulate. Ciclul lansat astăzi ne va ajuta să ne descurcăm în dedesubturile afirmațiilor oficiale și intereselor reale ale persoanelor cu drept de decizie, dar și cu datorie de răspundere în fața societății moldovenești pentru declarații și acțiuni. Privite în ansamblu, produsele mediatice IPN asigură redarea nepărtinitoare a declarațiilor, precum și delimitarea informației de opinie. Primul material din cadrul ciclului poate fi văzut aici