logo

Ce a adus bun anul 2017 pe segmentul de tineret. Campanie IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/ce-a-adus-bun-anul-2017-pe-segmentul-de-tineret-campanie-ipn-7978_1039142.html

Cu bune, cu rele, anul 2017 ajunge la final și este momentul potrivit să facem totalurile. Cu această ocazie, IPN a adunat prin lume gânduri bune, de această dată doar bune, de la cei care iau decizii și de la cei pentru care se iau decizii. Ce a adus bun anul 2017? La această întrebare i-am provocat să răspundă pe cei care au acceptat să ne fie alături în dorința noastră de a găsi ceea ce este bun în lucrurile care ne înconjoară și în evenimentele care ne marchează. Chiar dacă de mai multe ori nu toate merg așa cum ne-am dori, câștigă omul și câștigă societatea care are capacitatea să vadă și în probleme, și în lucruri mai rele, o oportunitate în plus de implicare pentru a schimba lucrurile în bine. Pentru fiecare dintre subiectele abordate venim cu mai multe clasamente care reflectă poziția celor care le-au întocmit. Mai jos vedeți ce a adus bun 2017 pe segmentul de tineret
---


Clasamentul Ministerului Educţiei, Culturii şi Cercetării:

1. A fost lansat Programul de Dezvoltare a Centrelor de Tineret pentru anii 2017-2022.

„Acesta are ca scop consolidarea capacităţilor instituţionale în vederea dezvoltării şi extinderii teritoriale a serviciilor de tineret, astfel încât să fie sporit numărul de tineri beneficiari. În acest sens, nouă autorități ale administrației publice locale au semnat acorduri de parteneriat privind dezvoltarea Centrelor de Tineret”.

2. A fost lansat Programul de Granturi 2017 pentru organizațiile de tineret.

„28 de proiecte ale organizațiilor de tineret au fost selectate pentru a fi implementate pe parcursul anului 2017. Suma totală alocată pentru realizarea acestor proiecte este de peste 6 milioane de lei. Proiectele susținute financiar de către administrația publică centrală de resort sunt axate pe următoarele priorități: participarea tinerilor; servicii pentru tineri, oportunități economice pentru tineri şi consolidarea sectorului de tineret”.

3. A fost lansat și coordonat proiectul ,,Varnița-Capitala Națională a Tineretului 2017”.

„Acesta este unul dintre cele mai ample programe de stimulare a participării tinerilor la nivel local. Suportul financiar alocat de către minister pentru acest program a fost de peste 1 400 000 lei. Au fost organizate peste 30 de evenimente care au acoperit diferite sfere de activitate ale tinerilor, precum: dezvoltare personală și profesională, promovarea politicilor de tineret și a voluntariatului, participarea în cadrul unor vizite de studiu, conferințe, forumuri, crearea unui Consiliul local al Tinerilor şi regional al Tinerilor etc. Beneficiari ai proiectului au fost tinerii din Republica Moldova și raioanele din stânga Nistrului. Totodată, ministerul a lansat concursul de selectare a Capitalei Tineretului 2018, în urma căruia a fost desemnat orașul Cahul”.

4. A continuat implementarea Programului Naţional de asistenţă pentru consolidarea şi dezvoltarea Consiliilor raionale/municipale ale Tinerilor.

„Ministerul a acordat suport financiar și metodologic pentru consolidarea capacităților de organizare şi funcționare ale Consiliilor raionale/municipale ale Tinerilor în calitate de structură reprezentativă precum şi de împuternicire a tinerilor pentru asigurarea participării lor în procesele de luare a deciziilor la nivel local și regional. Din cele 12 Consilii raionale ale Tinerilor existente la momentul actual în Republica Moldova, şase au fost constituite în anul 2017 și anume în raioanele – Cahul, Dubăsari, Leova, Strășeni, Fălești şi Drochia”.

5. A fost organizat concursul ,,Premiul național pentru tineret”, ediția 2017.

„Acesta se desfășoară anual, cu prilejul Zilei Naționale a Tineretului (a doua duminică a lunii noiembrie) și are ca scop remarcarea realizărilor, performanțelor tinerilor, precum și a contribuției lucrătorilor de tineret, organizațiilor de tineret de la nivel local pentru dezvoltarea sectorului de tineret. Se decernează cetățenilor Republicii Moldova (inclusiv grupuri de cetățeni din cel mult cinci persoane) de la 14 la 35 de ani pentru realizări și performante deosebite în domenii: cultural-artistic, tehnico-științific și activism civic. Astfel, au fost acordate șase premii în valoare de 12 000 lei fiecare domeniu și 5 mențiuni în valoare de 5 000 lei fiecare. Totodată a fost acordat Premiul național pentru dezvoltarea sectorului de tineret care se decernează specialiștilor de tineret din cadrul autorităților publice locale, două premii a câte 12 000 lei, lucrătorilor de tineret, un premiu de 12 000 lei și două mențiuni a câte 5000 lei, Centrelor de Tineret, un premiu de 20 000 lei, precum și Consiliilor locale ale Tinerilor, un premiu de 15 000 lei”.

Clasamentul Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM):

1. Prioritățile tinerilor pe agenda autorităților

„Ca urmare a implicării în diferite comisii guvernamentale, lansării recomandărilor, notelor analitice pe marginea unor documente lansate de acestea, desfășurării activităților de mainstreaming etc., prioritățile tinerilor au ajuns în agenda autorităților”

2. Lobby și advocacy pentru tinerii din Moldova, la nivel internațional

„Datorită faptului că CNTM a făcut parte din mai multe grupuri de lucru și experți, a participat la peste 25 de întrevederi cu aceștia, cu misiunile diplomatice, a asigurat astfel respectarea drepturilor și a intereselor tinerilor din țară, la nivel european”.

3. CNTM – centru de resurse informaționale pentru tineri

„În anul 2017, au fost elaborate peste 20 de studii, ghiduri, infografice etc. pe diverse subiecte (angajarea tinerilor, stagiile de practică, oportunități de mobilitate academică, antreprenoriat social, campanii de crowdfunding) care au fost inițiate la solicitarea tinerilor, ulterior, utilizate, la fel de către aceștia. De asemenea, pentru al șaselea an, au fost lansate studiile care analizează bugetele locale și modul în care acestea sunt utilizate pentru activitățile de tineret și efectuată analiza crossectorială a politicilor de tineret”.

4. Noi, tinerii, contăm mai puternic ca niciodată.

„În acest an, numărul de tineri beneficiari direcți au fost de peste 1500 de tineri, numărul organizațiilor de tineret membre ale CNTM a ajuns la 60, unul record. De asemenea, multe evenimente care vizează tinerii s-au desfășurat în premieră: a fost lansat primul centru de resurse pentru tineri în afara Chișinăului „Tohateen Hub”, primul intrument de informare și sondaje pentru tineri „U-Report” etc”.

5. Parteneriatele multilatarale au oferit și mai multe oportunități pentru tineri.

„Îmbunătățirea condițiilor tinerilor din întreaga țară este un aspect important, care necesită implicarea a cât mai mulți actori posibili. Astfel, s-au stabilit parteneriate între organizațiile neguvernamentale, instituțiile guvernamentale, sectorul privat”.

Clasamentul Centrului Media pentru Tineri (CMT):

1.
Interesul tinerilor pentru jurnalism și pentru descoperirea educației media a crescut.

2. Instituțiile de învățământ din țară au devenit mai receptive la propuneri de colaborare. Echipa Centrul Media pentru Tineri a putut organiza workshopuri media în diverse localități din Republica Moldova.

3. Au fost organizate traininguri eficiente şi intercative pentru tineri în domeniul educației media, susținute de parteneri internaționali.

4. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a devenit interesat de activitățile Centrului Media pentru Tineri, iar în unele proiecte a devenit partener.

5. Incluziunea și accesibilitatea au devenit subiecte mult mai discutate. Mai mulți tinerii cu nevoi speciale s-au remarcat prin succesele lor, iar CMT a putut susține o parte dintre ei în domeniul comunicării.
 

Alte materiale din seria „Ce a adus bun anul 2017 în...”:

Ce a adus bun anul 2017 în domeniul asigurării drepturilor persoanelor cu dizabilități. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în mass-media. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul agriculturii. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul producerii de vinuri. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în ceea ce priveşte performanţa bancară. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în justiție și statul de drept. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 pe plan literar. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în diasporă. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul integrării europene. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în procesul de reglementare transnistreană. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul protecției copiilor rămași fără îngrijire părintească. Campanie IPN  
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul politicii externe. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul combaterii corupției. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în investigarea furtului miliardului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul patrimoniului cultural şi protecţiei monumentelor. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul educației. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul turismului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul mediului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în cinematografie. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul transplantului de organe și țesuturi. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul voluntariatului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în sport. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul transportului aerian. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul investițiilor străine. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul stomatologiei. Campanie IPN