logo

Ce a adus bun anul 2017 în domeniul politicii externe. Campanie IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/ce-a-adus-bun-anul-2017-in-domeniul-politicii-externe-campanie-ipn-7965_1039022.html

Cu bune, cu rele, anul 2017 ajunge la final și este momentul potrivit să facem totalurile. Cu această ocazie, IPN a adunat prin lume gânduri bune, de această dată doar bune, de la cei care iau decizii și de la cei pentru care se iau decizii. Ce a adus bun anul 2017? La această întrebare i-am provocat să răspundă pe cei care au acceptat să ne fie alături în dorința noastră de a găsi ceea ce este bun în lucrurile care ne înconjoară și în evenimentele care ne marchează. Chiar dacă de mai multe ori nu toate merg așa cum ne-am dori, câștigă omul și câștigă societatea care are capacitatea să vadă și în probleme, și în lucruri mai rele, o oportunitate în plus de implicare pentru a schimba lucrurile în bine. Pentru fiecare dintre subiectele abordate venim cu mai multe clasamente care reflectă poziția celor care le-au întocmit. Mai jos vedeți ce a adus bun 2017 în domeniul politicii externe.
---


Clasamentul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene:

1. La 17 iulie 2017 este introdus controlul în comun cu Ucraina în punctul de trecere a frontierei Kuciurgan-Pervomaisc.

 „Această acţiune a avut drept scop facilitarea circulaţiei libere a persoanelor, bunurilor şi mijloacelor de transport, precum şi a produselor accizabile şi a celor alimentare (de origine animală şi vegetală). Constatăm efectele pozitive ale acestui pas şi, în pofida semnalelor de descurajare de către autorităţile autoproclamate din regiunea transnistreană a mediului de afaceri să utilizeze Harta Punctului de Trecere a Frontierei Kuciurgan, până în prezent nu a fost înregistrat niciun incident neplăcut. În debutul anului 2018, intenţionăm să trecem la o nouă fază de efectuare a acestui control şi de a extinde controlul asupra altor puncte de trecere a frontierei de pe sectorul central/transnistrean în baza unui nou Acord interguvernamental care a fost semnat în cadrul vizitei din 6 octombrie 2017, la Chişinău, a premierului ucrainean Volodimir Groisman”.

2. Este aprobată Declaraţia Summitului Parteneriatului Estic din 24 noiembrie 2017.

„În declaraţia Summitului Parteneriatului Estic din 24 noiembrie 2017, UE a transmis un mesaj clar privind deschiderea sa de a avansa cooperarea cu statele partenere care promovează reforme de calitate. Sunt relevante în acest context reafirmarea dreptului suveran al fiecărui partener de a alege liber nivelul ambiţiilor şi obiectivelor la care aspiră în relaţia cu Uniunea Europeană, precum şi recunoaşterea aspiraţiilor europene şi a alegerii europene a partenerilor aşa cum este prevăzut de Acordurile de Asociere semnate cu UE”.

3. S-a obținut avansarea pe dinamica dosarului transnistrean

„Realizarea cea mai importantă rămâne a fi în 2017 avansarea pe dinamica dosarului transnistrean, care a culminat cu Declaraţia aprobată de Consiliul Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa prin care se recunoaşte progresul şi voinţa politică a părţilor în reglementarea conflictului”.

4. A fost lărgită prezența diplomatică în Republica Moldova şi s-a atins relaxarea regimului de vize cu Japonia.

„Inaugurarea Ambasadei Austriei în februarie 2017, inaugurarea Oficiului Ambasadei Olandei şi deschiderea Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova în decembrie 2017. Din 1 ianuarie 2018, decizia Ministerului Afacerilor Externe al Japoniei cu privire la relaxarea procedurilor de eliberare a vizelor pentru călătorii de scurtă şedere pentru cetăţenii Republicii Moldova”.

5. A fost aprobat și lansat Planul de acţiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova. În premieră, a fost desfășurată acțiunea Open Day Moldova la Strasbourg.

„În consolidarea cooperării multidimensionale cu Consiliul Europei, în 2017 se remarcă întrevederile bilaterale cu Secretarul General Thorbjorn Jagland, care a efectuat o vizita oficială în Republica Moldova (30-31 mai 2017) şi a participat atât la lansarea oficială a Planului de acţiuni al Consiliului Europei pentru RM 2017-2020 (Chişinău, 30 mai 2017), cât şi la evenimentul Open Day Moldova de la Strasbourg (4 decembrie 2017)”.

Clasamentul Asociației pentru Politică Externă:

1. Revitalizarea relațiilor Republica Moldova-Ucraina și deschiderea punctelor de frontieră mixte

„Aprofundarea relațiile dintre Republica Moldova și vecinii reprezintă o prioritate strategică atât pentru buna dezvoltare, dar și pentru soluționarea acelor probleme existente regional. Anexarea Crimei și crearea zonelor de conflict violent în Ucraina a revitalizat relațiile moldo-ucrainene în măsura în care este vizată regiunea transnistreană și controlul segmentului de frontieră necontrolat de către autoritățile de la Chișinău. Deschiderea punctului de frontieră comun al frontierei pe segmentul Transnistrean Kuciurgan-Pervomaisc în data de 17 iulie 2017 creează premise pentru cooperare sporită în domeniul reglementării transnistrene, dar și securitate regională”.

2. Trei ani de implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană

„Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană reprezintă cadrul de cooperare, dar și denotă vectorul de dezvoltare al Republicii Moldova. Semnarea Acordului de Asociere în iunie 2014 a reprezentat un eveniment important pentru Moldova, astfel fortificându-se aspirațiile europene, iar continuarea parcursului european, indiferent de noile evoluții pe plan intern, demonstrează, până în momentul de față, ireversibilitatea procesului”.

3. Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles

„Participarea reprezentanților Republicii Moldova la Summitul PaE reprezintă dovada angajamentelor asumate de către statele PaE și UE de a continua dialogul atât la nivel bilateral, cât și multilateral. Revizuirea colaborării a permis identificarea subiectelor critice și propunerea unui plan de acțiuni ambițios „20 de rezultate pentru 2020”, care se referă la beneficii pentru cetățeni, dezvoltare economică, consolidarea instituțiilor și a bunei guvernanțe”.

4. Deschiderea oficiului de legătură NATO în Republica Moldova

„Republica Moldova în calitatea sa de stat neutru beneficiază pe larg de suportul partenerilor euro-atlantici. NATO, prin intermediul Parteneriatului pentru Pace, dar și a altor programe specifice a contribuit la modernizarea și la profesionalizarea sectorului de securitate. Deschiderea oficiului de legătură NATO în Moldova va permite o colaborare mult mai eficientă la nivel de instituții. De asemenea, va conduce la dezvoltarea unui parteneriat aprofundat atât de necesar în noile condiții de securitate regională”.

5. Constatarea de către Comisia Europeană a îndeplinirii eficiente a regimului liberalizat de vize Republica Moldova – UE

„Republica Moldova beneficiază din aprilie 2014 de regim fără de vize cu UE, ceea ce a permis libera circulație a cetățenilor deținători de pașaport biometric. Totodată, menținerea acestui regim facilitat presupune existența și conformarea cu o serie de cerințe ce țin de afacerile interne, securitate și drepturile omului. Constatarea de către Comisia Europeană a îndeplinirii eficiente a regimului liberalizat de vize Republica Moldova – UE reprezintă o dovadă a menținerii nivelului de eficiență instituțională și conformitatea cadrului legal”.

Clasamentul Institutului de Politici Publice (abordare sarcastică!):

1
. Calitatea excepțională și engleza fluentă a demnitarilor moldoveni reflectată în articolele din presa internațională

2. Vizita socialiștilor moldoveni în Coreea de Nord, din contul Coreei de Nord

3. Primirea cu onoare a lui Vlad Plahotniuc la Consiliul Europei

4. Pelerinajul în pantaloni albi al lui Igor Dodon și a colegilor săi pe muntele Athos

5. Preluarea de către Republica Moldova a bunelor practici anti-corupție în domeniul electoral

Alte materiale din seria „Ce a adus bun anul 2017 în...”:

Ce a adus bun anul 2017 în procesul de reglementare transnistreană. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul educației. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul turismului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul mediului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în cinematografie. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul asigurării drepturilor persoanelor cu dizabilități. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul transplantului de organe și țesuturi. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 pe plan literar. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul voluntariatului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul protecției copiilor rămași fără îngrijire părintească. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 pe segmentul de tineret. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în investigarea furtului miliardului. Campanie IPN