CCA şi CO, acuzate de neprofesionalism
https://www.ipn.md/index.php/ro/cca-si-co-acuzate-de-neprofesionalism-7965_977723.html
Instituţiile abilitate să supravegheze radiodifuzorii pentru transmiterea obiectivă a informaţiilor – Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) şi Consiliul de Observatori (CO) al IPNA Teleradio-Moldova” – dau dovadă de incompetenţă şi neprofesionalism, se menţionează în studii de caz, date publicităţii la 14 septembrie de către Asociaţia Presei Electronice, relatează Info-Prim Neo.
În cele două studii se spune că, atât CCA, cât şi CO, şi-au neglijat activitatea de supraveghere şi control, mai ales că atribuţiile trebuiau intensificate anume în perioada electorală. Astfel, în perioada 16 iunie-29 iulie, CCA s-a întrunit în doar 3 şedinţe publice. Din cele 14 decizii adoptate, doar 3 se referă la modul de reflectare a campaniei electorale de către radiodifuzori.
Experţii remarcă că CCA nu a reacţionat public la încălcările grave şi repetate, ignorând prevederile legislaţiei în vigoare. Totodată, aprobarea regulamentelor interne ale radiodifuzorilor privind reflectarea campaniei electorale, în opinia monitorilor, a fost doar un act formal.
Potrivit juristului Eugeniu Rîbca, CCA nu şi-a exercitat responsabil şi în
măsură deplină funcţiile sale de autoritate publică autonomă şi independentă, iar în cazurile când a făcut-o, nu a dat dovadă de exigenţă, manifestând adesea incompetenţă şi superficialitate în cunoaşterea legislaţiei în domeniu şi a specificului activităţii mass-media.
În acelaşi timp, CO, în calitate de supraveghetor al activităţii IPNA Compania ,,Teleradio-Moldova”, nu şi-a exercitat pe deplin atribuţiile, rolul său în cadrul instituţiei fiind redus esenţial. Astfel, CO nu a monitorizat separat ştirile şi emisiunile de dezbateri electorale şi nu a reacţionat la încălcările prevederilor Codului audiovizualului de către radiodifuzorul public naţional.
„Trezeşte mirare că unii radiodifuzori continuă să respecte legea în condiţiile în care instituţia abilitată cu supravegherea lor, face abateri” a menţionat Eugeniu Rîbca.
Autorii studiului menţionează că, atât CCA cât şi CO, ar trebui să intensifice monitorizarea radiodifuzorilor şi să reacţioneze mai la încălcările produse de aceştia. Totodată, CO ar trebui să reacţioneze competent şi în interesul publicului la monitorizările interne şi externe, studiile de caz, declaraţiile şi comentariile critice apărute în presă vis-a-vis de Teleradio Moldova.
Juristul Eugeniu Rîbca mai spune că este necesară şi o îmbunătăţire a Codului audiovizualului, de introducerea sancţiunilor pentru difuzarea informaţiilor neobiective şi părtinitoare.
Studiile de caz au fost realizate de către Asociaţia Presei Electronice, în perioada 16 iunie-30 august, în cadrul unui proiect realizat cu sprijinul Delegaţiei Comisiei Europene, Fundaţiei Soros-Moldova, Fundaţiei Eurasia, în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte – Coaliţia 2009.
Nici CCA, nici CO nu au comentat deocamdată acuzaţiile formulate în studiile prezentate de APEL. Anterior acestea au respins critici de acest gen în adresa celor două instituţii.