logo

CCA aşteaptă modificări legislative pentru a trece la televiziunea digitală


https://www.ipn.md/index.php/ro/cca-asteapta-modificari-legislative-pentru-a-trece-la-televiziunea-digitala-7967_1019410.html

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a reavizat Programul de tranzitare de la televiziunea analogică terestră la cea digitală. Urmează ca Guvernul să aprobe Programul, iar Parlamentul să introducă modificări la Codul audiovizualului care să permită CCA să anunţe concursuri şi să poată elibera licenţe pentru emiterea serviciilor de programe în sistem digital. „Suntem în aşteptarea acestor documente importante”, a declarat Dinu Ciocan, preşedintele CCA, pentru IPN.

Conform programului de acţiuni de implementare a Acordului de Asociere, CCA, în primul trimestru al anului 2015, trebuie să aprobe un regulament privind condiţiile de desfăşurare a concursului pentru eliberarea licenţelor pentru televiziunea digitală. „Neavând încă cele 2 acte importante noi de jure am aprobat un proiect al acestui regulament pe care l-am remis părţilor interesate, inclusiv societăţii civile, pentru a veni cu sugestii şi propuneri. Regulamentul va fi aprobat final după ce vom avea actele aprobate de Guvern şi Parlament”, a mai comunicat Dinu Ciocan.

Potrivit Convenţiei de la Geneva termenul de trecere de la televiziunea analogică terestră la cea digitală nu s-a schimbat, a rămas 17 iunie. Dinu Ciocan spune că vor fi construite 3 multiplexe naţionale până la finele anului 2017. Primul deja a fost construit şi se testează de către Întreprinderea de stat Radiocomunicaţii. După ce se dă în exploatare multiplexul, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor va da un aviz privind anunţarea concursului pentru cele 15 sloturi din multiplex, iar CCA va anunţa concursul. În termen de 30 de zile se vor depune dosarele de către doritorii de a ocupa cele 15 sloturi, iar în termen de maximum 20 de zile de la data limită de depunere a dosarelor CCA trebuie să desfăşoare concursul şi să desemneze posturile care vor ocupa sloturile din primul multiplex. Dinu Ciocan a precizat că este o condiţie ca primul multiplex la nivel naţional să fie acordat doar radiodifuzorilor aflaţi sub jurisdicţia Republicii Moldova.

Preşedintele CCA a spus că după trecerea la televiziunea digitală nu va fi sistată activitatea posturilor TV în regim analogic, doar că unele canale analogice utilizate de actualii radiodifuzori vor suferi modificări, o parte din ele se interferează şi cu frecvenţele din statele vecine, dar şi cu frecvenţele care vor fi utilizate pentru transportarea semnalului digital. O parte din posturile TV vor trebuie să-şi sisteze activitatea pe anumite frecvenţe. Dinu Ciocan a precizat că vor suferi modificări frecvenţele a circa 30 de radiodifuzori, care deja au fost anunţaţi.

Pentru a putea recepţiona semnalul televiziunii digitale locuitorii ţării cu televizoare de tip vechi, care nu au un dispozitiv special incorporat, vor putea să procure de la magazinele specializate dispozitivul necesar. După aplicarea televiziunii digitale, autorităţile vor anunţa tipul de dispozitiv special de care este nevoie pentru recepţionarea semnalului.