Curtea Constituțională nu se va grăbi să anunțe decizia atât timp cât nu se negociază o majoritate parlamentară. De această părere este Analistul politic Alexandru Cuznețov. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, analistul a declarat că în situația actuală, când nu s-a format încă coaliția nouă, se va încerca de a tărăgăna la maximum confirmarea sau validarea mandatelor deputaților. Potrivit lui, dintr-un alt punct de vedere, nu-i o problemă că nu este validat noul Parlament, fiindcă, conform prevederilor constituționale, mandatul actualului legislativ este valabil până când are loc prima ședință a noii legislaturi, transmite IPN.
„Așa că, în situația dată, chiar nu se grăbește, chiar nu este loc de grabă, mai bine să se discute întâi ceea ce ține de coaliție și apoi să se treacă la formarea organelor parlamentare și a Guvernului, și a coaliției”, a declarat Alexandru Cuznețov. În opinia sa, există câteva scenarii reale care pot să se întâmple, printre care așa-numita „coaliție mare”, unde să participe toate formațiunile și ar fi logic și normal, dar, din păcate, aceasta nu se va întâmpla. Coaliția mică este acea coaliție pentru formarea majorității simple.
„Adică pro-rusă, se are în vedere Partidul Socialiștilor și Partidul Democraților. A doua variantă, pro-europeană, este vorba despre Partidul Democrat, Partidul „Șor” și blocul electoral ACUM, și să mergem la anticipate, cu toate că la anticipate nu o să mergem, nu are sens, nu avem așa o criză politică profundă cum am avut-o anii precedenți, dacă ținem minte, mai ales în perioada când nu se putea de ales președintele de țară în Parlament, dar aici este mult mai simplu, este vorba de negocieri. Cum spunea cândva un actor politic: „Să stabilim valori și principii””, a subliniat analistul.
Întrebat dacă PDM ar abandona parcursul european în favoarea unui parteneriat strategic cu Federația Rusă, așa cum spune președintele Igor Dodon, Alexandru Cuznețov a declarat că în situația actuală nu este vorba de abandonarea totală a vectorului european. „Cel mai principal din punct de vedere economic rămâne totuși Estul, nu rămâne Vestul, adică este vorba despre așa-numitul spațiu CSI, inclusiv despre influența economicului rus în economia Republicii Moldova și invers, este situația care este”, susține analistul.
Întrebat cum crede că va arăta Republica Moldova peste patru ani, dacă va fi guvernată de democrați și socialiști, analistul a declarat că țara va arăta tot așa cum arată acum și nu contează dacă va fi guvernată de către socialiști, de democrați sau de către blocul ACUM. „Situația reală care există nu o poate modifica nicio formațiune politică. Din punct de vedere legislativ, la noi sistemul de drept este foarte bun, extraordinar de bun, poate calitativ e la nivelul legislației Norvegiei, sistemul de aplicare a acestuia este mai slăbuț, dar acele resurse umane care formează cea mai mare bogăție a statului la noi scade, este în descreștere. În situația de față chiar este imposibilitate de a efectua în afară de o vărsare solidă de finanțe din partea cuiva în această țară, cum a fost cândva în Portugalia, dacă ne aducem aminte, în Spania, unde s-au găsit multe locuri de muncă”, a mai spus Alexandru Cuznețov.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, 17 dintre care în circumscripții uninominale, iar Partidul Democrat a obținut 30 de mandate, 17 dintre care în uninominale. Blocul electoral ACUM a câștigat 26 de mandate, 12 dintre care în circumscripții uninominale, iar Partidul Șor – șapte, două dintre care în uninominale.
CEC a transmis documentele la Curtea Constituțională pe 4 martie, iar CC are la dispoziție cinci zile pentru a da o concluzie cu privire la conformitatea sau neconformitatea alegerilor legislației electorale, dar nu înainte de soluționarea tuturor contestațiilor.