logo

CC ar putea extinde termenul pentru formarea coaliției parlamentare, analist


https://www.ipn.md/index.php/ro/cc-ar-putea-extinde-termenul-pentru-formarea-coalitiei-parlamentare-analist-7978_1049105.html

Analistul occidental Vladimir Socor nu exclude faptul că, Curtea Constituțională ar putea să vină cu o decizie prin care să prelungească termenul formării unei coaliții parlamentare, în contextul în care în câteva zile acesta expiră. „Termenul expiră peste câteva zile, dar noi știm că, la Chișinău, Curtea Constituțională poate să dea orice decizie, așa încât n-aș fi surprins dacă s-ar întâmpla chiar asta, pentru a mai câștiga încă vreo câteva zile”, a declarat analistul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Referindu-se la consultările dintre deputații Blocului ACUM și deputații Partidului Socialiștilor, analistul a remarcat că din punctul de vedere al ACUM, orice coalizare pe termen lung cu PSRM nu are niciun sens, aceasta fiind condamnată eșecului. „Altceva este un vot comun în Parlament, nu o alianță, nu o coaliție, dar un vot comun în Parlament pentru a declanșa procedurile de dezoligarhizare propuse de către Blocul ACUM. Și aici sunt perfect de acord cu Blocul ACUM. Rămâne ca Partidul Socialiștilor să demonstreze dacă susține sistemul oligarhic al domnului Plahotniuc sau dacă dorește dezoligarhizarea”, a declarat Vladimir Socor.

Potrivit lui, aceste discuții nu-l favorizează pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc, pentru că acesta dorește o negociere bilaterală cu Partidul Socialiștilor. În opinia analistului, tot Vlad Plahotniuc consideră că Blocul ACUM nu va merge la o coalizare cu Partidul Socialiștilor. „Chiar dacă Moscova sugerează acest lucru, Blocul ACUM nu va merge la o asemenea coalizare, cu atât mai mult după ce Dmitri Kozak a indicat că Moscova ar favoriza o combinație între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor. După ce domnul Kozak a indicat acest lucru, cu atât mai mult Blocul ACUM nu va merge la o combinație cu Partidul Socialiștilor”, a spus analistul.

În aceeași ordine de idei, Vladimir Socor a remarcat că Blocul ACUM în etapa actuală nu este pregătit să guverneze și că ar fi o aventură riscantă ca ACUM să-și asume guvernarea singur. Dar și mai rău, în opinia sa, ar fi dacă Blocul ACUM s-ar coaliza fie cu Partidul Socialiștilor, fie cu Partidul Democrat. „Dacă preluarea guvernării de către Blocul ACUM fără ei ar fi un risc major și, după părerea mea, o aventură, o coalizare – fie cu socialiștii, fie cu Partidul Democrat – ar fi mai rău decât o aventură, ar fi de-a dreptul fatală pentru Blocul ACUM. Blocul ACUM are nevoie de un răgaz, are nevoie de o lungă pauză de respirație”, a menționat analistul occidental.

Partidul Socialiștilor a mers marți, 4 iunie, la discuțiile lansate de Blocul ACUM. După două runde de negocieri, PSRM a anunțat că nu poate ceda funcția de președinte al Parlamentului. Totodată, Blocul ACUM a anunțat că este dispus să voteze în funcția de președinte al legislativului candidatul PSRM-ului, însă după adoptarea „pachetului de legi antioligarhice”. Totodată, PDM susține că invitația la discuții pentru PSRM rămâne în vigoare.