logo

CC a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților PSRM privind Stadionul Republican


https://www.ipn.md/index.php/ro/cc-a-declarat-inadmisibila-sesizarea-deputatilor-psrm-privind-stadionul-7967_1083256.html

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților Partidului Socialiștilor pentru controlul constituționalității Legii nr. 151 din 4 octombrie 2018 cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil Statelor Unite ale Americii pentru construcția sediului Ambasadei. Este vorba de terenul Stadionului Republican, transmite IPN.

Autorii sesizării afirmă că legea contestată a fost adoptată de Parlament prin ignorarea obiecțiilor de constituționalitate ale președintelui în privința acesteia. Ei mai susțin că declararea interimatului funcției de președinte din cauza omisiunii titularului acestei funcții de a-și îndeplini obligația constituțională de promulgare a Legii nr. 151 din 4 octombrie 2018 a reprezentat o procedură despre care Curtea a reținut ulterior, prin hotărârea sa din 6 august 2020, că nu se bazează pe Constituție. Deputații PSRM mai susțin că în perioada de referință, Curtea Constituțională era „capturată”, legitimitatea membrilor săi fiind reprobabilă. Un alt motiv de neconstituționalitate avansat de către autorii sesizării constă în faptul că la data adoptării Legii nr. 151, Statele Unite ale Americii aveau deja un sediu pentru Ambasadă.

În hotărârea cu privire la inadmisibilitate, Curtea reține că Legea nr. 151 din 4 octombrie 2018 a făcut anterior obiect al controlului de constituționalitate din perspectiva unor critici similare, fiind pronunțată decizia de inadmisibilitate din 29 noiembrie 2018.

Curtea a reiterat obligația statului Republica Moldova, asumată în baza articolul 21 alin. (1) din Convenția de la Viena, cu privire la relaţiile diplomatice, ca stat acreditar, fie de a înlesni achiziţionarea pe teritoriul său, în cadrul legislaţiei sale, de către statul acreditant a localurilor necesare misiunii sale, fie de a ajuta statul acreditant să-şi procure localuri în alt fel. De asemenea, potrivit articolului 1 lit. i) din Convenție, Curtea a reținut că prin expresia „localuri ale misiunii” se înţeleg clădirile sau părţile din clădiri şi din terenul aferent care, indiferent de proprietar, sunt folosite pentru realizarea scopurilor misiunii, inclusiv reședința șefului misiunii.

Curtea reține că hotărârea sa nr. 23 din 6 august 2020, în care a reținut că mecanismul suspendării temporare a președintelui nu se bazează pe Constituție, produce efecte doar pentru viitor. Curtea nu i-a acordat acestei hotărâri un efect retroactiv. În consecință, acțiunile unor autorități publice întreprinse înainte de data pronunțării hotărârii în discuție, inclusiv decretul de promulgare a legii contestate, nu sunt afectate de considerentele acesteia.

Cu referire la dreptul de proprietate al unor persoane fizice sau juridice cu eventuale proprietăți situate pe teritoriul Stadionului Republican, Curtea observă că legea contestată se referă exclusiv la bunul imobil (teren) cu suprafața de 5,1814 ha din strada Tighina, 12, care aparține statului Republica Moldova și dispoziția de a-l transmite cu titlu oneros Statelor Unite ale Americii pentru construcția sediului Ambasadei acestui stat. Curtea notează că autorii sesizării nu au demonstrat că legea contestată afectează dreptul de proprietate al vreunei persoane.

Astfel, Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski. La examinarea cauzei, judecătorul constituţional Vladimir Țurcan a formulat o declarație de abținere în fața Plenului Curţii Constituţionale, dată fiind participarea acestuia la votarea legii contestate, în calitate de deputat.

La sfârșitul săptămânii viitoare, pe 29 iulie, Curtea Constituțională urmează să examineze alte trei sesizări ce vizează Stadionul Republican, depuse de deputați din Partidul Democrat, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate. Parlamentarii din cele trei fracțiuni au contestat legea votată pe 3 decembrie 2020 de majoritatea parlamentară formată de PSRM și Platforma Pentru Moldova, din care făceau parte și deputații din Partidul politic Șor. Prin legea din 3 decembrie a fost abrogată legea din 2018 ce autoriza vânzarea terenului Stadionului Republican Ambasadei Statelor Unite ale Americii pentru construirea unui nou complex al Ambasadei SUA la Chișinău.