logo

Cazul Nataliei Ursachi – între grațiere și pedeapsă


https://www.ipn.md/index.php/ro/cazul-nataliei-ursachi-intre-gratiere-si-pedeapsa-7967_1085820.html

Femeia cu 5 copii, condamnată la 6 ani de închisoare pentru că n-a reușit restituirea unui credit, ar putea fi eliberată din penitenciar, în baza legii ce vizează amnistierea persoanelor cu ocazia celor 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova. Președintele comisiei de grațiere, Ion Guzun, spune că dosarul Nataliei Ursachi ar putea cădea sub incidența acestei legi. În același timp, avocatul Nataliei Ursachi spune că în raport cu clienta sa s-ar fi săvârșit un act de injustiție și cere eliberarea sa din detenție, notează IPN.

Avocatul Nataliei Ursachi și familia condamnatei au avut ieri o întrevedere cu președintele Maia Sandu, în timpul căreia avocatul i-a cerut șefului statului să-și revizuiască decizia în privința mamei cu 5 copii. Se întâmplă după ce președintele Maia Sandu, la sugestia comisiei de grațiere creată pe lângă instituția prezidențială, a refuzat grațierea Nataliei Ursachi.

„Am solicitat ca cererea noastră de grațiere să fie examinată repetat, ținând cont de avizul favorabil emis de Penitenciarul Rusca. Ne-am întâlnit cu familia Ursachi și cu ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, și i-am solicitat ministrului să dispună o anchetă asupra modului în care a fost inițiat dosarul penal în privința Nataliei Ursachi. Potrivit legii, nimeni nu poate fi condamnat la detenție în baza unor relații civile, prin simplu motiv că este în imposibilitate de a întoarce datoriile asumate prin contract. În acțiunile Nataliei Ursachi nu sunt componentele unei infracțiuni pentru care a fost condamnată ”, a spus Iulian Rusanovschi în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

În același timp, Vitalie Plugari, persoana prejudiciată în acest dosar, spune că i-ar fi oferit un automobil Nataliei Ursachi și a așteptat mai bine de 5 ani, ca femeia să-i întoarcă banii.

„M-a contactat telefonic și a zis că dorește să procure automobilul, dar n-are bani. Îmi spunea că are nevoie de automobil, că are copil mic. A venit cu ideea să-i dau mașina în baza unei procure, cu procura urma să pună mașina pe numele ei, ca să ia credit la bancă și să-l achite. Peste o lună îmi tot spune că nu i-au dat creditul. A durat o perioadă lungă și am tot așteptat să-mi achite măcar o parte din bani” a spus Vitalie Plugari, proprietarul automobilului.

Pe agenda Parlamentului se află un proiect de lege privind amnistia în legătură cu aniversarea a 30 de ani de la Proclamarea Independenței Republicii Moldova. Președintele comisiei de grațiere spune că Natalia Ursachi ar putea fi eliberată din penitenciar în baza acestei legi.

„În instituțiile penitenciare sunt 280 de persoane condamnate, femei, multe dintre ele au 3 sau mai mulți copii. Noi am analizat aspectul că are 5 copii, dar dacă scoatem în față doar acești 5 copiii, atunci noi ignorăm alte aspecte sistemice, de exemplu, cum rămâne cu partea vătămată? Există un proiect de lege cu privire la amnistia în legătură cu aniversarea a 30-cea a Independenței Republicii Moldova, acolo este o prevedere ce vizează mamele cu 3 sau mai mulți copii și doamna Ursachi s-ar încadra în acest proiect”, a spus președintele comisiei de grațiere, Ion Guzun.

Natalia Ursachi a fost condamnată inițial la 8 ani de pușcărie pentru că n-a reușit să restituie un credit de 8 mii de euro. În urma contestării pedepsei de către avocatul femeii, Curtea de Apel Bălți a redus sancțiunea la 6 ani de pușcărie. Femeia creștea singură 5 ani copii, care acum au rămas în grija bunicii.