logo

Cauzele ieftinirii unor mărci de ţigarete au devenit clare


https://www.ipn.md/index.php/ro/cauzele-ieftinirii-unor-marci-de-tigarete-au-devenit-clare-7966_1018558.html

Una din principalele cauze ale ieftinirii anumitor mărci de ţigarete în ultimul timp este numărul mare de produse contrafăcute sau aduse în Moldova prin contrabandă. Despre aceasta scrie într-o investigaţie la temă portalul www.oficial.md, citat de IPN.

„Experţii atrag atenţie asupra faptului că, chiar dacă Moldova este cunoscută ca o ţară din care mai degrabă se exportă ţigarete de contrabandă în statele UE, anul acesta asistam la o schimbare a situaţiei. Tot ei ne-au spus în context că „regiunea transnistreană reprezintă o sursă de produse contrafăcute sau aduse prin contrabandă”. Dacă anii trecuţi produsele importate în Transnistria se duceau prin Ucraina în statele europene sau CSI, după înăsprirea controlului la hotar, exportul în Ucraina s-a redus considerabil, ceea ce i-a făcut pe contrabandişti să se reorienteze spre teritoriul controlat de Chişinău”, notează sursa citată.

Portalul citează agenţi economici ce activează în domeniu şi care afirmă că „piaţa legală de produse de tutun din Republica Moldova este într-o continuă scădere”. Aceştia susţin că, dacă în anul 2013 în Republica Moldova s-au importat sau produs circa 7 mlrd. de ţigarete, atunci în anul 2014 - circa 5 mlrd. Pe de altă parte, în stânga Nistrului situaţia este exact invers. Adică, acest indicator în anul 2013 a constituit circa 14 mlrd, iar în 2014 -  până la 18 mlrd. „Este evident că produsele din Transnistria au pătruns pe piaţa din dreapta Nistrului şi, fiind mai ieftine, au acaparat mulţi consumatori, au făcut ca producătorii legali să întreprindă măsuri pentru a contracara acest fenomen”, au menţionat sursele. 

Portalul mai scrie că, „în rezultat, a avut de suferit nu doar businessul legal, dar şi statul”. Potrivit unor informaţii, veniturile la bugetul de stat în 2014 de pe urma activităţii agenţilor economici din industria tutunului au scăzut sub un miliard de lei – un nivel mult prea inferior, comparativ cu anul 2013.

„Cel mai straniu în toată această situaţie, potrivit experţilor, este că, în rezultat, s-ar putea crea o imagine eronată a tabloului privind consumul de produse de tutungerie şi a numărului real de fumători. Astfel, pe hârtie s-ar putea ca acest număr să descrească, în realitate însă acesta va creşte, după cum va creşte şi pericolul pentru sănătatea consumatorilor, deoarece nimeni nu va mai putea garanta un nivel minim de siguranţă, cum era până în prezent”, mai notează sursa.