logo

Cauzele de corupție vor fi judecate de instanțe specializate. Parlamentul susține inițiativa


https://www.ipn.md/index.php/ro/cauzele-de-coruptie-vor-fi-judecate-de-instante-specializate-7967_1101171.html

În Republica Moldova va fi creat un sistem judecătoresc pentru cauzele de corupție. Acesta va fi constituit din Judecătoria Anticorupție și Colegiul anticorupție la nivelul Curții de Apel Chișinău. Curtea Supremă de Justiție va judeca recursurile la hotărârile pronunțate de către Colegiul anticorupție al instanței de apel. Parlamentul a votat în primă lectură inițiativa legislativă în acest sens înaintată de președintele țării, transmite IPN.

Potrivit proiectului, Judecătoria Anticorupție va examina ca instanță de fond toate cauzele penale de corupție sau conexe, precum și legalitatea actelor emise de Autoritatea Națională de Integritate în cazul constatării diferențelor substanțiale între veniturile obținute, cheltuielile și averea dobândită. La fel, va examina și cererile de confiscare a averii nejustificate în folosul statului. Propunerea este ca la Judecătoria Anticorupție să activeze 15 judecători.

Colegiului anticorupție, creat în cadrul Curții de Apel Chișinău, va judeca apelurile și recursurile la hotărârile pronunțate în primă instanță de Judecătoria Anticorupție. La Colegiul anticorupție al Curții de Apel Chișinău vor fi șase judecători.

Judecătorii Anticorupție și  cei ai Colegiului anticorupție vor fi selectați prin concurs public, organizat în două etape – preselecția candidaților de către o comisie instituită ad-hoc și selecția candidaților de către de către Consiliul Superior al Magistraturii din rândul candidaților eligibili. Comisia va fi formată din șase membri – trei experți internaționali propuși de partenerii de dezvoltare și trei reprezentanți ai societății civile numiți de CSM. După ce va desemna câștigătorii concursului public, CSM va înainta președintelui țării propunerea de numire sau de transfer în funcție a judecătorilor. Aceștia vor putea fi numiți sau transferați pe un termen de șase ani.

După adoptare, proiectul de lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, cu excepția prevederilor care se referă la competențele Judecătoriei Anticorupție și ale Colegiului anticorupție al Curții de Apel Chișinău. Acestea vor intra în vigoare după ce cele două instituții își vor începe activitatea. Pentru asta, președinta țării va numi, la propunerea CSM, cel puțin cinci judecători la Judecătoria Anticorupție și cel puțin patru judecători la Colegiul anticorupție al Curții de Apel Chișinău.

Inițiativa legislativă urmează a fi examinată de Parlament și în lectura a doua.