logo

Cauza penală de învinuire a lui Vlad Plahotniuc a fost trimisă în judecată


https://www.ipn.md/index.php/ro/cauza-penala-de-invinuire-a-lui-vlad-plahotniuc-a-7965_1098295.html

Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza penală de învinuire a lui Vladimir Plahotniuc. Acestuia îi este incriminată săvârșirea infracțiunii de creare și conducere a unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Anunțul a fost făcut de către procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unui briefing de presă online, iar detaliile  au fost publicate ulterior într-un comunicat emis de Procuratura Anticorupție, transmite IPN.

Conform probatoriul, în perioada 2013-2014, Vladimir Plahotniuc, fiind beneficiar efectiv și gestionar prin persoane interpuse al unor companii, ar fi recepționat și beneficiat de mijloacele financiare în sumă totală de 18 282 000 dolari și 3 518 705 euro, acestea fiind obținute din creditele bancare frauduloase acordate de către Banca de Economii, Unibank și Banca Socială societăților comerciale care ar face parte din grupul „ȘOR”. Totodată, „în perioada 2014-2015, învinuitul, fiind beneficiar efectiv al unor companii offshore, ar fi recepționat și însușit mijloace bănești creditare în sumă totală de 21 001 949 dolari, acordate de către Banca de Economii, unei societăți rezidente gestionată de către Ilan Șor și alteia gestionată de Vladimir Andronachi”, precizează comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Potrivit informațiilor făcute publice, Vladimir Plahotniuc ar fi beneficiat de mijloace financiare sustrase din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială în sumă totală de 39 284 000 dolari și 3 518 705 euro. Cu acești bani, Vladimir Plahotniuc și-ar fi cumpărat unui avion de model Embraer Legacy 650, ar fi plătit pentru zboruri charter, a cumpărat bunuri mobile și imobile și a achitat pentru diverse servicii juridice, medicale, turistice, reparații și construcții. Banii ar fi fost folosiți și pentru investiții  afaceri, organizarea unor evenimente, precum și pentru achitarea unor datorii”, a comunicat Procuratura Anticorupție.

Actualmente, față de inculpatul Vladimir Plahotniuc este emis mandat de arest. Totodată, Procuratura Anticorupție a înaintat un demers repetat către Biroul Național Central Interpol din Republica Moldova prin care s-a solicitat adresarea suplimentară la Secretariatul General al Organizației Internaționale a Poliției Criminale Interpol în vederea emiterii unei avertizări de căutare internațională în privința lui Vladimir Plahotniuc.

Dacă va fi găsit vinovat pentru infracțiunile comise, Vladimir Plahotniuc riscă pedeapsă sub formă de închisoare de la 8 la 15 ani.