logo

Catolicii sărbătoresc în această duminică Paștile


https://www.ipn.md/index.php/ro/catolicii-sarbatoresc-in-aceasta-duminica-pastile-7967_1103649.html

Creștinii catolici sărbătoresc Paștile în această duminică, 31 martie. Episcopul diecezan al Episcopiei Romano-Catolică de Chișinău, Anton Coșa, contactat de IPN, a transmis cu ocazia sfintelor sărbători ale Învierii Lui Cristos tuturor creștinilor catolici și romano-catolici din țară un gând de binecuvântare. „Doresc fiecăruia să poată simți sărbătoarea atât în exterior, cât și în interior, prin apropierea de sfintele spovedi și apoi de sfânta împărtășanie. Fie ca bucuria această să nu rămână numai în noi, să o putem oferi și altora și prin fapte bune să oferim oamenilor un motiv de a fi mai buni. Cristos a Înviat! Adevărat a Înviat!ˮ, a menționat episcopul.

Celebrările pascale au început joi seara cu liturghia de la ora 18.00 – „In Coena Dominiˮ (Sfânta Liturghie a Cinei Domnului). Cu această ocazie, opt tineri au fost admiși pentru prima dată la Sfânta Împărtășanie. Vineri, în unica zi când nu se face liturghie, este marcată Moartea Lui Isus, prin citirea pătimirilor din Sfânta Evanghelie după Ioan, urmată de Adorarea Sfintei Cruci, întrucât două săptămâni în urmă crucile au fost acoperite toate cu o pânză violetă. Este descoperită crucea, vin oamenii să se plece în fața crucii Lui Isus, Crucea Mântuitoare, după care are loc și al treilea moment – împărtășania credincioșilor care au venit la biserică.  

Sâmbătă seara se are loc vegherea pascală, care începe la ora 20.00 cu aprinderea și binecuvântarea focului în curtea bisericii. De la acest foc se aprinde lumânarea pascală, iar de la lumânarea pascală își vor aprinde lumânările lor credincioșii prezenți. Urmează proclamarea Învierii Lui Isus printr-un cânt vechi al bisericii, Preconiul pascal, după care va continua cu Liturghia cuvântului, vor fi citite cinci texte din Sfânta Scriptură din Vechiul și Noul Testament, iar după o scurtă predică va urma botezul unui adult care s-a pregătit de un an și va fi introdus în biserică prin botez, iar pentru aceasta se va face și ritul sfințirii apei, după care se va continua cu liturghia Euharistică în mod normal, așa cum este în fiecare duminică, iar la sfârșit cu o procesiune prin copia bisericii se va proclama învierea lui Cristos prin cântare. Și după acest moment va urma binecuvântarea alimentelor pascale.

Duminică la Catedrala Romano-Catolică „Providența Divină” din Chișinău vor fi oficiate patru liturghii. La ora 9.00 serviciul divin va avea loc în limba poloneză, la ora 10.30 – în limba rusă, la 12.00 – în limba română și seara, la ora 18.00 – din nou în limba rusă.

După Duminica Învierii, toată Săptămâna Luminată vor fi celebrate liturghii ale Învierii Domnului, în fiecare zi dimineața la ora 10.00 și seara la ora 18.00, până la Duminica viitoare, Duminica Tomii.

Creștinii ortodocși vor sărbători Paștile în acest an pe 5 mai.