Câţiva dintre cei 13 finalişti ai preselecţiei pentru Festivalul "Eurovision" au semnat o contestare a rezultatelor televotingului
https://www.ipn.md/index.php/ro/cativa-dintre-cei-13-finalisti-ai-preselectiei-pentru-festivalul-eurovision-7967_958085.html
Câţiva dintre cei 13 finalişti ai preselecţiei pentru Festivalul internaţional "Eurovision-2006" au semnat o contestare a rezultatelor televotingului de sâmbăta trecută, considerând că în procesul de votare prin telefon dar şi în modul de organizare a concursului naţional au fost comise o serie de abuzuri.
Producătorul formaţiei “Millenium”, Vlad Gorgoz, a declarat într-o conferinţă de presă că vineri expiră termenul în care Comitetul organizatoric trebuie să răspundă semnatarilor contestării. În cazul în care aceştia vor ignora cererea interpreţilor, vor fi sesizaţi organizatorii Festivalului internaţional. Vlad Gorgoz a comunicat jurnaliştilor că încălcările Regulamentului au început cu accesarea, cu 3 zile înainte de concurs, a numărului de telefonul la care avea să se efectueze televotingul (votare prin telefon). Altă încălcare este faptul că numărul de telefon nu se afla pe ecran la momentul interpretării piesei sau votării, dar a apărut pentru doar câteva secunde, astfel încât spectatorii nu au putut reţine datele necesare. În plus, juriul nu avea în faţă o fişă pentru scrierea punctajului, act ce urma să fie semnat în prezenţa spectatorilor şi autentificat de un notar. Potrivit lui Gorgoz, „punctele au fost scrise pe fiţuici, care erau aruncate într-un coş”. Totodată, conform Regulamentului, fişele urmau să fie citite de preşedintele juriului în faţa camerelor de luat vederi, dar nici acest lucru nu s-a făcut.
Vlad Gorgoz, dar şi Alexa, şi Valeriu Cataraga din formaţia Edict au declarat că organizatorii moldoveni operează în permanenţă cu noţiunea de “piese de standard Eurovision”, pe când acestea nu au existat şi nu există în realitate. Ei au mai spus că nu vor participa la cel de-al doilea final, în cazul în care, în afară de cei 13 finalişti, vor apărea interpreţi noi, promovaţi de persoane influente. Interpreţii văd ieşirea din situaţia scandaloasă prin 2 căi – ori juriul existent iese în faţa camerelor de luat vederi şi anunţă unul din cei 3 câştigători, ori televotingul se organizează încă odată în baza imprimărilor video cu finala concursului naţional.
Interpreţii consideră că „organizatorii şi-au bătut joc atât de interpreţi, cât şi de 10 600 de spectatori care au votat”. Nici rezultatele televoting-ului, nici voturile juriului nu au fost anunţate în cadrul show-ului, fapt care a generat discuţii despre falsificarea voturilor, au mai declarat interpreţii.
Anterior, responsabilul cu organizarea concursului, Vasile Duca, a declarat că rezultatele televotingului nu au fost făcute publice sub formă grafică televizată pe motiv că organizatorii nu dispuneau de timp pentru a transmite şirul grafic la staţia de emisie, aceasta ieşind din timpii rezervaţi din cauza juriului, care a discutat prea mult. În acelaşi timp, el a precizat că juriul nu şi-a anunţat notele sale pe motiv că votul este secret, iar cât priveşte alegerea unui interpret, „juriul n-a vrut să se pronunţe, deşi Regulamentul spune că, atunci când sunt mai mulţi finalişti pe un loc, se votează prin ridicare de mână”. În cazul în care iar se ajunge la egalitate, i se oferă dreptul celui mai tânăr din juriu să ia o decizie finală.
Preşedintele juriului, compozitorul Mihai Dolgan, a declarat că va avea loc o etapă suplimentară de preselecţie, la care pe lângă finalişti ar putea participa şi alţi interpreţi. Se prevede ca selectarea repetată să aibă loc după festivalul "Mărţişor", iar pentru organizarea ei va fi nevoie de fonduri suplimentare.
În finala selecţiei naţionale pentru Festivalul internaţional “Eurovision-2006” s-au clasat piesele „Zi-i, lăută" în interpretarea Getei Burlacu, „Sing your song" cu Alexa & Mold-Star şi „Made in Moldova" cu Serj Cuzencov.