logo

Cât de independentă este justiția din Moldova. Sondaj CRJM


https://www.ipn.md/index.php/ro/cat-de-independenta-este-justitia-din-moldova-sondaj-crjm-7967_1099107.html

Independența justiției din Republica Moldova este percepută diferit de profesioniștii din domeniu. În timp ce judecătorii și procurorii se consideră, în mare parte, independenți, de cealaltă parte – avocații sunt mai rezervați în legătură cu independența celor care aplică legea, arată datele unui sondaj publicat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), transmite IPN.

Potrivit cercetării, 91% din judecători, 76% din procurori și 52% din avocați sunt de acord cu afirmația că judecătorii sunt independenți. În același timp, 56% din judecători, 67% din procurori și doar 33% din avocați sunt de acord că procurorii sunt independenți.

Întrebați dacă sunt de acord cu afirmația că soluțiile judecătorilor sunt adoptate fără influențe din exterior – 91% din judecători au afirmat că sunt întru totul de acord sau mai curând sunt de acord. Această percepție scade până la 78% și 51% în rândul procurorilor și, respectiv, avocaților.

Cu afirmația că soluțiile procurorilor sunt adoptate fără influențe din exterior sunt mai mult sau mai puțin de acord 62% din judecători, 78% din procurori și 33% din avocați – majoritatea dintre aceștia fiind, mai mult sau mai puțin, în dezacord cu afirmația respectivă.

Percepția mai mult pozitivă a judecătorilor persistă și când se afirmă că aceștia aplică legea egal față de toți, 94% dintre judecători fiind de acord cu această afirmație. Nivelul de încredere în afirmația respectivă scade până la 67% în rândul procurorilor și 42% în rândul avocaților.

84% din procurori și 75% din judecători susțin afirmația că procurorii aplică legea egal față de toți. În același timp, aproape 70% din avocați sunt în dezacord cu afirmația că procurorii aplică legea egal față de toți.

Întrebați despre cine influențează soluțiile judecătorilor, profesioniștii din justiție au indicat politicienii, presa, dar și alți actori din sistem. În percepția judecătorilor, procurorilor și avocaților, soluțiile procurorilor ar fi influențate preponderent de politicieni, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală, dar și de informațiile din mass-media. Totuși, potrivit respondenților judecători și procurori, influențele subiecților indicați ar fi limitate, majoritatea fiind în dezacord cu afirmațiile respective.