logo

Capitalizarea rezultatelor. CEO al Mobiasbanca – OTP Group în vizorul revistei maghiare Figyelő


https://www.ipn.md/index.php/ro/capitalizarea-rezultatelor-ceo-al-mobiasbanca-otp-group-in-vizorul-7542_1080283.html

Despre parcursul profesional, dar și despre cum a făcut față situației incerte în pandemie, a vorbit dl Lászlό Diόsi, președintele Comitetului Executiv - CEO al Mobiasbanca – OTP Group, într-un interviu acordat revistei de afaceri Figyelő (traducere: Observator) din Ungaria.

În 2005, ați pornit spre România, în marea „aventură”. Ați făcut acest pas, bazându-vă pe tradițiile istorice, ca membru al unei familii cu rădăcini transilvănene?

-
Nu și în cazul meu. Am pornit spre București fără vreo legătură anterioară cu România. Vin dintr-o familie transdanubiană, până atunci am vizitat Transilvania doar de trei ori. Știam doar două, trei cuvinte în limba română, pe care le-am prins ascultând televizorul. Dacă ar fi să fac o retrospectivă, știam foarte puțin despre mediul în care brusc m-am trezit. Nu voi exagera, dacă aș spune că din primele minute aș fi putut să dau peste necazuri, dar am avut parte de noroc. Pe parcursul a doi ani, devenisem foarte temperat și pregătit pentru sarcinile pe care urma să le preiau. Determinarea mi-a fost de folos. Cea mai mare misiune a mea devenise facilitarea coeziunii dintre cele două economii și culturi, bazată pe avantaje și respect reciproc. București, Oradea, Constanța, Iași sau Miercurea Ciục (orașul în care mă mutasem) le-am descoperit ca pe niște lumi diferite, atât în dezvoltare, cât și în aspectele culturale, fiecare dintre ele având farmecul său.

Aceste întâmplări au predestinat realocarea Dvs. la Chișinău, un oraș învecinat cu România?

În mod firesc, cunoașterea regiunii și a limbii a contat imens, întrucât am petrecut anterior 14 ani în București, dintre care 11 și jumătate la cârma OTP Bank România. De-a lungul anilor, OTP a reușit să achiziționeze subsidiare de la Société Générale, în mai multe țări, care funcționau în conformitate cu principiile noastre. În cazul achiziției din Republica Moldova a fost la fel -  o bancă care respectă standardele financiare internaționale, aplică principiile de combatere a spălării banilor și cele de gestionare a riscurilor.

Odată cu achiziția, ne-am angajat în procesul de dezvoltare, prin digitalizare și împrumuturi cu amănuntul. Tindem spre a deveni principalul pilon al împrumuturilor pentru sectorul agricol și cel al întreprinderilor mici. Activitatea noastră de CSR s-a orientat spre stimularea cunoștințelor financiare la nivel național. Cu ajutorul Fundației OTP Fáy András, am pus bazele unei fundații de educație financiară. În afară de digitalizare, cealaltă viziune a Grupului OTP este ca sectorul bancar să treacă treptat la dimensiunea de consultanță financiară, în timp, aceasta va deveni latura principală a profilului nostru, alături de împrumuturi în masă și gestionarea conturilor."


Cu referire la aceste obiective, cum ați descrie receptivitatea mediului în Moldova?

Am remarcat că oamenii sunt predispuși către soluții digitale, aspect care se datorează și faptului că o parte semnificativă a societății trăiește și lucrează în afara țării. Această cerere a dus la dezvoltarea unei infrastructuri digitale de înaltă calitate în toate regiunile țării, iar nivelul de acces la internet îl depășește pe cel din țările vecine. Cu toate acestea, serviciile bancare se află încă într-un stadiu incipient de dezvoltare. În Moldova, tindem să punem în practică toate cunoștințele acumulate în cadrul Grupului OTP și încercăm să abordăm această situație ca pe o oportunitate. Vom pune în practică toate cunoștințele acumulate în cadrul grupului: importul de soluții digitale din Ungaria și România; soluții agricole din Ucraina și Ungaria; sistemele IT și de creditare cu amănuntul, de asemenea, din Ucraina. Datorită prezenței noastre actuale în unsprezece țări, OTP Moldova înaintează pe un drum mult mai pregătit.

După scandalul bancar din 2014 și delapidarea unui miliard de dolari, au fost intensificate reformele pentru consolidarea operațiunilor bancare în Moldova. Cât de avantajos a fost acest fapt pentru OTP?

Grupul OTP a căutat anterior oportunități de a intra pe piața de aici și am luat în considerație condițiile pentru consumatori, împrumuturi agricole și digitalizare, care sunt similare cu cele care ne-au făcut să reușim în Ucraina. După „furtul de miliarde de dolari” (așa cum se numește la nivel local) au fost închise trei instituții bancare, altele au fost preluate sub conducerea statului și apoi privatizate. Schimbările au fost tangibile. Anul 2015 a marcat începutul transformărilor la nivel de supraveghere. Astăzi avem un sector puternic și echilibrat, un merit al eforturilor reformei de până acum. Stabilitatea sistemului financiar din țară este garantată de standardele europene după care funcționează BNM, asigurând funcționarea lor prudentă și centralizată.

Ați susținut recent o conferință despre mijloacele de pregătire în caz de criză, prin intermediul organizației Asociația Maghiară de Afaceri din România (RMÜE), înființată acum 15 ani. Oare, ne putem pregăti pentru a trata situații ca cele produse de pandemia Covid-19?

Doua dintre cele mai recente crize economice se bazează pe cauze diferite. În 2008, ne-am confruntat cu o criză de lichiditate, criza pieței de capital și a celei imobiliare, care au dus la criza economiei reale. Situația de astăzi e diferită, nu există probleme în sectorul bancar, nu au existat fluctuații extreme pe piața imobiliară. Cei care au înfrânt criza din 2008 și 2009, au fost cu siguranță mai pregătiți pentru problemele actuale. La conferința RMÜE am vorbit despre o ajustare previzibilă în România datorită stării economiei și a bugetului. Am avertizat și publicul să vizualizeze consecințele: evitați să fiți îndatorați, faceți rezerve, asigurați-vă cu mai multe surse de venit, fiți atenți la creanțe, digitalizare și vânzări online. Cei care au fost atenție, nu s-au lăsat surprinși. Politicile conservatoare ale Grupului OTP au contribuit la evitarea situațiilor neașteptate în ceea ce privește capitalizarea, lichiditatea și creditarea.

Lupta împotriva crizei economice a fost similară în Moldova?


_______

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Am fost ușor dezavantajați din cauza unui nivel mai scăzut al soluțiilor online și lipsei serviciilor bancare mobile. După dezvoltările necesare și o perioadă de încercare, am lansat servicii bancare mobile pentru publicul larg, în februarie 2021.

Dezavantajul a fost parțial atenuat prin faptul că aici, practica bancară este mai mult un proces personal. Echipa a fost asigurată cu echipamente de protecție corespunzătoare, astfel deservirea clienților în sucursalele noastre și gestionarea tranzacțiilor de plată a revenit la ritmul său. Actualmente, sectorul bancar al Moldovei este format din 11 operatori, iar OTP este al treilea pe piață. Suntem practic cea mai mare instituție de credit internațională.


În Chișinău, sunteți și președintele EBA Moldova. Este o inițiativă individuală sau rolul activ pe care l-ați preluat este în interesele OTP?

Asociaţia Businessului European este ramura economică fermă a delegației Uniunii Europene care operează la Chișinău. Obiectivul primar fiind dezvoltarea permanentă a propunerilor pentru politica economică pentru guvernul Republicii Moldova și autorități. Suntem și membri ai mai multor organizații economice internaționale din țară, deoarece ne putem reprezenta mai eficient interesele, fiind prezenți pe astfel de terenuri.

 

_______

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.