logo

Capitala în 2014, retrospectivă IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/capitala-in-2014-retrospectiva-ipn-7978_1017447.html

Agenţia de Presă IPN propune o retrospectivă a evenimentelor, deciziilor şi iniţiativelor lansate la nivelul municipiului Chişinău, care au marcat anul 2014.
---


– 13 ianuarie: Primăria municipiului Chişinău lansează Linia Verde a Direcţiei sănătăţii (022) 27-27-14, la care cetăţenii pot sesiza autorităţile locale asupra problemelor din domeniul ocrotirii sănătăţii.

– 14 ianuarie: Are loc inaugurarea unor secţii din cadrul instituţiilor medicale municipale, după executarea lucrărilor de reparaţie capitală. Este vorba de secţia de boli respiratorii acute de la Spitalul clinic municipal pentru copii nr. 1; secţia de infecţii aerogene de la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii şi secţia de traumatologie şi ortopedie de la Spitalul clinic municipal pentru copii „Valentin Ignatenco”.

– 30 ianuarie: Bugetul capitalei pentru 2014 a fost aprobat în lectură finală. Acesta prevede venituri de 2,693 miliarde lei şi cheltuieli de 2,873 miliarde lei, deficitul fiind de 180 milioane lei.

– 14 februarie: De ziua de naştere a lui Grigore Vieru, Primăria municipiului Chişinău a lansat cartea poetului „Tu m-ai strigat, fiule?", selecţie de Spiridon Vangheli.

– 14 februarie: Balconul de la etajul şase al unui bloc de locuit, la care se aflau doi bărbaţi, s-a prăbuşit. Unul dintre ei a decedat mai târziu la spital. Autorităţile locale au dispus inventarierea tuturor balcoanelor blocurilor de locuit de tip monolit.

– 5 martie: Actorul şi regizorul Mihai Volontir a devenit Cetăţean de Onoare al municipiului Chişinău, cea mai onorantă distincţie acordată de administraţia publică locală.

– 2 aprilie: În premieră pentru municipiul Chişinău, în scopul promovării Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, Turnul de Apă din Chişinău - Muzeul Oraşului, a fost iluminat în albastru.

– 1 mai: Un incendiu devastator a mistuit practic în întregime mansarda unui bloc de locuit din sectorul Botanica al capitalei. În total au ars 28 de apartamente. Autorităţile au luat decizia de a suspenda construcţia mansardelor până la adoptarea unui regulament mai strict.

12 mai: În scuarul Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici” a fost dezvelit bustul fostului primar de origine germană al oraşului Chişinău, Carol Schmidt.

– 13 mai: A fost inaugurat Departamentul de Urgenţă a Spitalului „Sfânta Treime” din Chişinău, după efectuarea lucrărilor de reparaţie capitală. Pentru restaurarea secţiei de urgenţă a spitalului, din bugetul municipal au fost alocate peste 4 milioane de lei.

– 17 iunie: Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a prezentat  raportul de activitate, la 7 ani de la preluarea mandatului.

– 7 iulie: Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, de comun cu Primăria şi Direcţia cultură a municipiului Chişinău, implementează proiectul Trolleybook, la intrarea în Parcul „Valea Trandafirilor” şi oferă accesul la servicii de lectură, informare şi recreere, în regim de filială (punct de servicii) a Bibliotecii Municipale.

– 31 iulie: Încep lucrările de construire a sensului giratoriu la interesecţia bulevardului Moscova şi strada Alecu Russo - str. Kiev - str. Bogdan-Voievod.

– 31 august: Primăria municipiului Chişinău şi Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Moldova, organizează în premieră, concursul „Dictare pentru fiecare”, de Ziua Limbii Române la Chişinău. De asemenea, în capitală sunt desfăşurate un şir de activităţi culturale.

– 6 septembrie: În capitală a fost dezvelită o pictură murală semnată de artişti polonezi, având ca temă aniversarea a 25-a de la căderea comunismului în Europa Centrală. Lucrarea, intitulată „Fluturi ai libertăţii”, se află pe blocul de locuinţe din bulevardul Decebal, 64.

– 16 septembrie: Contractul de reabilitare a bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt, a bulevardului Negruzzi şi a străzii Vasile Alecsandri din capitală a fost încheiat cu încălcări. La această concluzie a ajuns o comisie de anchetă, constituită din consilieri municipali. Aleşii locali au cerut suspendarea lucrărilor.

– 16 septembrie: Interpreta de muzică uşoară Sofia Rotaru a ridicat distincţia de  de Cetăţean de Onoare al oraşului Chişinău, oferită încă în anul 2013.

– 22 septembrie: Pe rutele municipale începe să circule un troleibuz nou. Este vorba de o unitate de transport de generaţia a IV-a, produsă în Belarus.

– 14 octombrie: Sute de chişinăuieni şi oaspeţi ai capitalei au participat la inaugurarea sărbătorii Chişinăului, în scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului”. Primarul general, Dorin Chirtoacă, a declarat, cu această ocazie, că oraşul Chişinău este un oraş european, iar peste 10 ani va fi parte a UE.
 
– 21 octombrie: Consiliul municipal Chişinău a adoptat Strategia de transport pentru anii 2014-2025. Documentul prevede renovarea infrastructurii rutiere, introducerea sistemului electronic de eliberare a tichetelor în transportul public, dotarea cu GPS a unităţilor de transport public şi renovarea parcurilor de autobuze şi troleibuze.

– 23 octombrie: Primăria municipiului Chişinău a dispus ca toate gheretele de pe strada Alecu Russo să fie demontate, evacuate sau reamplasate.

– 1 noiembrie: Sunt modificate itinerarele microbuzelor de pe rutele municipale.  Acestea ocolesc centrul capitalei.

– 3 noiembrie: Membri ai asociaţiei obşteşti „Mişcarea Refugiaţilor Transnistreni” ocupă abuziv sala de şedinţe a Primăriei, supăraţi că nu-şi pot privatiza locuinţele. Protestul durează 2 săptămâni. Manifestaţii pleacă din Primărie doar după o decizie judecătorească.

– 1 decembrie: În municipiul Chişinău sunt aprinse luminiţele Pomului de Crăciun din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi a fost dat startul sărbătorilor de iarnă 2014-2015.

– 13 decembrie: Primăria municipiului Chişinău a prezentat o nouă autospecială pentru intervenţii la înălţimi şi stingere a incendiilor, produsă de Compania finlandeză „Bronto Skylift” şi achiziţionată de autorităţile locale pentru Serviciul Situaţii Excepţionale.

– 19 decembrie: 3 personalităţi de vază ale culturi naţionale s-au învrednicit de titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Chişinău – actorul şi regizorul Ion Ungureanu, Artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat; scriitorului Vladimir Beşleagă, Scriitor al Poporului, Laureat al Premiului de Stat şi Vladimir Curbet, director general şi coregraf-şef al Ansamblului Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc”, Artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii.

– 23 decembrie Cei mai buni sportivi şi antrenori ai municipiului Chişinău în anul 2014 au fost premiaţi în cadrul unei ceremonii organizate de către Direcţia generală educaţie, tineret şi sport. Premianţii au primit diplome şi premii a câte 10 mii de lei. Printre cei 10 sportivi se numără Stepan Dimitrov (taekwondo), Vladislav Arventi (taekwondo), Dumitru Captari (haltere), Sergiu Cechir (haltere) Oleg Sârghi (haltere), Victor Ialîmov (box), Victor Carapcevschi (box), Dan Olaru (tir), Andrian Mardare (atletism) şi Alexandru Chirtoacă (lupte libere). La fel, au fost premiate echipele de rugby de femei şi de bărbaţi.

Elena Nistor, IPN