logo

CAPC: Promovarea proiectului Legii cu privire la Serviciul Vamal este inoportună


https://www.ipn.md/index.php/ro/capc-promovarea-proiectului-legii-cu-privire-la-serviciul-vamal-este-inoportuna-7967_1027346.html

Promovarea proiectului Legii cu privire la Serviciul Vamal este inoportună, iar implementarea lui în practică ar atrage cheltuieli suplimentare din bugetul de stat. Respectivul proiect este parţial compatibil legislaţiei naţionale, iar unele prevederi sunt neclare şi contradictorii. De această părere sunt experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, care au efectuat o expertiză a proiectului. Potrivit CAPC, unul dintre motivele elaborării acestui proiect ar fi interesul autorităţilor de a reveni la prevederile legislative din 2011, care le ofereau angajaţilor Serviciului Vamal mai multe privilegii.

Experta Stela Pavlov a declarat la o conferinţă de presă la IPN că proiectul de lege, al cărui autor este Ministerul Finanţelor, reglementează activitatea Serviciului Vamal –  prevede funcţiile de bază, atribuţiile principale şi structura acestuia. Experta consideră inoportună elaborarea  respectivului proiect de lege, întrucât toate prevederile incluse în acesta se conţin, în mare parte, în cadrul legal deja existent.

De asemenea, experta a menţionat că proiectul legii prevede instituirea mai multor funcţii, cum ar fi spre exemplu cea de consilier vamal în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova. Potrivit experţilor CAPC, autorii proiectului nu au justificat necesitatea introducerii acestor funcţii, şi nici nu au indicat din ce resurse financiare vor fi achitate salariile pentru aceşti angajaţi.

Analizând proiectul de lege, experţii CAPC au stabilit că acesta ar putea atrage şi cheltuieli suplimentare din bugetul de stat, deşi autorii susţin că implementarea în practică a proiectului nu presupune alocarea surselor financiare suplimentare.„Prevederile din proiect care se referă la stimularea colaboratorilor vamali, finanţarea procesului de instruire, instituirea funcţiei de consilier vamal în cadrul misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova, vor majora cheltuielile financiare de la bugetul de stat”, a subliniat Stela Pavlov.

În opinia expertei, acest proiect de lege promovează şi favorizează în mod abuziv interesele colaboratorilor vamali, în special în ceea ce ţine de garanţiile sociale ale acestora, în detrimentul cetăţenilor. Spre exemplu, angajaţii din Serviciul Vamal ar trebui să beneficieze de anumite stimulări a colaboratorilor vamali şi majorare a indemnizaţiilor oferite acestora. Tot în acest proiect de lege este stipulat dreptul la acordarea de locuri în şcoli şi grădiniţe ale copiilor angajaţilor vamali în termen de trei luni de la depunerea cererii etc.

Preşedinta CAPC, Galina Bostan, a declarat că, în condiţiile în care, prevederile proiectului propus se conţin în mare parte în cadrul legal deja existent, elementele noi ar putea fi incluse într-o secţiune aparte în actualul Cod vamal, fără a fi necesară elaborarea unui alt proiect de lege.

Expertiza a fost realizată în cadrul implementării proiectului „Expertiza coruptibilităţii proiectelor actelor normative şi legislative”, susţinut financiar de MATRA Rule of Law and Good Governance Programme from Kingdom of the Netherlands.