logo

CAPC anticipează dificultăţi tehnice la aplicarea unui proiect cu privire la metrologie


https://www.ipn.md/index.php/ro/capc-anticipeaza-dificultati-tehnice-la-aplicarea-unui-proiect-cu-privire-la-met-7967_1015355.html

Proiectul  care propune modificarea Legii cu privire la metrologie ar putea crea dificultăţi tehnice dacă va fi votat în actuala redacţie. Expertiza a fost realizată de către Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), transmite IPN.

Expertul Radu Jigău a spus, într-o conferinţă de presă la IPN, că amendamentele propuse de către Ministerul Justiţiei reies din angajamentele Republicii Moldova de armonizare a legislaţiei cu aquis-ul comunitar. În procesul expertizării nu s-au stabilit careva încălcări ale drepturilor omului, însă au fost depistate carenţe la modul de elaborare şi fundamentare a proiectului.

Radu Jigău a spus că în nota informativă autorul nu face nicio referire la motivul lichidării centrelor teritoriale de metrologie, nu precizează câte astfel de centre sunt create pe teritoriul Republicii Moldova, care este autoritatea publică care va prelua funcţiile şi atribuţiile acestor centre teritoriale, care este soarta angajaţilor acestora etc. „Or, orice reorganizare are consecinţe negative inclusiv asupra personalului angajat şi creează incoveniente pentru persoanele juridice şi fizice care beneficiau de serviciile instituţiei reorganizate”, a spus Radu Jigău.

La fel, au fost constatate carenţe legate de termene. În proiect nu sunt prevăzute termenele în care Institutul Naţional de Metrologie efectuează expertiza metrologică a documentaţiei şi este obligat să emită decizia. De asemenea, termenul de urgentare a examinării actelor prezentate de către solicitant pentru eliberarea certificatelor a fost micşorat de la 30 la 15 zile.

Radu Jigău a mai spus că nota informativă a proiectului supus expertizei nu conţine o argumentare suficientă a promovării documentului în partea ce ţine de condiţiile ce au impus elaborarea proiectului, finalităţile urmărite prin implementarea noilor reglementări, nivelul compatibilităţii proiectului cu reglementările corespondente ale instrumentelor de bază europene în domeniu, fundamentarea economico-financiară etc.

Expertiza a fost realizată în cadrul implementării proiectului „Armonizarea legislaţiei cu standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului”, susţinut financiar de Apărătorii Drepturilor Civile din Suedia.