logo

Capacitatea redusă de absorbție, barieră în proiectele de eficiență energetică


https://www.ipn.md/index.php/ro/capacitatea-redusa-de-absorbtie-bariera-in-proiectele-de-eficienta-7966_1074445.html

Una dintre principalele bariere în implementarea proiectelor din domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile ține de capacitatea redusă de absorbție a autorităților publice locale. Practic, niciun proiect major de succes nu a fost implementat cu forțe proprii de administrația locală, practic toate fiind realizate cu suportul donatorilor externi. Un alt aspect problematic se referă la lipsa specialiștilor calificați în domeniu, care trebuie remunerați corespunzător. Opiniile au fost exprimate în cadrul unei dezbateri, organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, transmite IPN.

Unul dintre proiectele finanțate de Uniunea Europeană, care susține autoritățile publice locale în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile, este Convenția Primarilor – Est. Semnatarii acestei convenții implementează Planul de acțiune pentru energie durabilă, prin care și-au asumat reducerea consumului de energie și al emisiilor de CO2 cu 20% până în 2020

Victor Parlicov, expert național pentru Moldova în cadrul Proiectului Convenția Primarilor – Est, a declarat că acest proiect susține autoritățile publice locale, care au aderat la această inițiativă europeană extinsă în Parteneriatul Estic, iar localitățile pot beneficia de sprijin, inclusiv financiar.

Expertul a menționat că una dintre barierele principale în implementare proiectelor se referă la capacitatea de absorbție a banilor de către autoritățile publice locale. Or, practic fiecare proiect de succes a fost implementat cu suportul fie al donatorilor externi, fie al unor unități de implementare, create de donatori, fie cu al unor organizații non-guvernamentale contractate de finanțatori. În acest sens, se impune o consolidare a capacităților administrației publice locale.

„O altă barieră se referă la sectorul privat, care, potrivit expertului, nu cunoaște și nu are experiența de a lucra cu standardele și normativele europene. Or, este foarte dificil la fiecare pas în cadrul unui proiect să soliciți, să explici despre normele europene și cerințele moderne”, a spus Victor Parlicov.

Alexandru Săndulescu, consilier din Misiunea Înalților Consilieri UE în Republica Moldova, a menționat că atunci când vine vorba despre sectorul eficienței energetice mai puțin se vorbește despre resursa umană. „Și este vorba despre o meserie distinctă, pentru că un specialist în eficiență energetică trebuie să cunoască și energetică, și partea de construcție, și instalații, dar și trebuie să fie un bun economist. Să cunoască și legislația. E o combinație de domenii și e foarte greu de găsit într-o singură persoană, Din acest motiv, trebuie de crescut numărul de cursuri post-universitare, cursuri de specializare, de formare a acestor specialiști din zona eficienței energetice”, a spus el.

O altă problemă, în viziunea lui Alexandru Săndulescu, se referă la remunerarea corectă a specialiștilor respectivi: „Și aceasta pentru că, pe de o parte, este sectorul privat, firmele care realizează lucrări de îmbunătățire a eficienței energetice, iar, pe de altă parte, este sectorul public, care elaborează legislație, selectează, finanțează proiecte și verifică realizarea indicatorilor de performanță”. Potrivit consilierul UE, între aceste două zone există concurență și întrebarea este cum să existe specialiști bine pregătiți și în zona instituțiilor statului, unde există o serie de limitări referitoare la salariile pentru bugetari, dar și în sectorul privat.

Încă un aspect ține de simplificarea procedurilor de aprobare, de urmărire, de verificare a proiectelor. Or, în prezent, este vorba despre o durată lungă până când se ajunge ca un proiect să fie finanțat, acesta trebuind să treacă prin patru comisii de aprobare.

Dezbaterea „Dezvoltarea proiectelor de eficiență energetică: un pact verde pentru Republica Moldova?” a fost organizată de IPRE, cu suportul Fundației Hanns Seidel.