logo

Candidatul PSDE în capitală propune reformarea din temelie a Primăriei


https://www.ipn.md/index.php/ro/candidatul-psde-in-capitala-propune-reformarea-din-temelie-a-8012_1100520.html

Candidatul Partidului Social Democrat European pentru funcția de primar general al Chișinăului, Vadim Brînzaniuc, propune reformarea din temelie a Primăriei. Acesta și-a prezentat viziunea cum trebuie să arate noile direcții și cum trebuie reorganizate subdiviziunile existente, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Vadim Brînzaniuc a declarat că planul de reformare prevede constituirea poliției locale și instituirea unei noi funcții executive – administratorul public, care va fi propus de primar și care va gestiona treburile publice ale orașului.

Primii pași ai reformei propuse de candidat prevăd constituirea a trei direcții noi prioritare. Este vorba despre Direcția proiecte, Direcția dezvoltare și investiții și Direcția achiziții publice. „Bugetul pe care îl are astăzi municipiul Chișinău nu poate asigura dezvoltarea pe bune a orașului. Astăzi bugetul este orientat mai mult pe gestionarea treburilor curente. Dacă nu vom căuta surse suplimentare, vom putea asigura doar întreținerea drumurilor, spațiilor verzi și a trotuarelor. Proiecte mici. Atât”, a declarat Vadim Brînzaniuc.

O altă propunere a candidatului este instituirea unei noi funcții executive în cadrul Primăriei capitalei – administratorul public. „Primar general poate deveni oricine, este o funcție politică. Însă de administrarea profesionistă a treburilor publice ar trebui să se ocupe administratorul public. El urmează să fie un funcționar public de carieră, propus de primarul general și susținut de CMC. E o măsură eficientă de administrare a orașului și o practică internațională des întâlnită. El va avea rolul de gestionare a treburilor curente în Chișinău”, a spus Vadim Brînzaniuc.

De asemenea, reforma administrativă prevede reorganizarea direcțiilor ce țin de urbanism, gestionarea patrimoniului, mobilitate urbană, transport, comerț, educație, protecție socială, sănătate, cultură, turism, sport etc.