logo

Camera Americană de Comerț: Trebuie să susținem investițiile companiilor în retehnologizare


https://www.ipn.md/index.php/ro/camera-americana-de-comert-trebuie-sa-sustinem-investitiile-companiilor-7966_1093023.html

Companiile membre ale Camerei Americane de Comerț sunt optimiste în privința situației mediului de afaceri din Republica Moldova. O spune directoarea executivă a instituției, Mila Malairau. Potrivit șefei Camerei Americane de Comerț, în contextul crizei energetice, majoritatea companiilor investesc în tehnologii moderne care le permit trecerea la resursele energetice alternative, transmite IPN.

Comunitatea AmCham Moldova are peste 150 de companii membre din diferite sectoare economice. Șefa instituției spune că membrii Camerei Americane de Comerț reprezintă unii dintre cei mari contribuabili la bugetul de stat, iar vocea lor este relevantă atunci când sunt abordate problemele cu care se confruntă mediul de afaceri.

„Camera de Comerț Americană activează de peste 15 ani pe piața Republicii Moldova. Reprezentăm o diversitate mare de industrii. Cei care sunt membrii Camerei Americane de Comerț sunt și cei mai mari investitori, cei mai mari angajatori și cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. Cele peste 150 de companii reprezintă 20% din tot impozitul pe profit generat de toată comunitatea de bussines din Republica Moldova”, a spus directorul executiv al Camerei Americane de Comerț, Mila Malairau, în cadrul Clubului Presei Economice cu tema „Ce pericole întâmpină investitorii în Moldova: factori de risc și soluții”.

Potrivit directoarei executive a Camerei Americane de Comerț, printre companiile membre ale comunității AmCham Moldova a fost realizat un sondaj despre impactul crizelor energetice și de securitate asupra mediului de afaceri. Cei mai mulți dintre respondenți s-au arătat optimiști că problemele bussines-ului din Republica Moldova vor fi depășite cu eforturile conjugate ale antreprenorilor și autorităților.

„Din cele 150 de companii, la sondaj au participat 45 de respondenți, 16% au calificat mediul de afaceri și situația din Republica Moldova drept optimiste. 30% sunt optimiști moderați. 27% au calificat situația drept neutră. Noi știm că mai multe companii au investit și și-au mărit capacitățile de producere în Republica Moldova, vedem că există o dorință a companiilor de a se moderniza și de a se tehnologiza, pe fondul acestei crize energetice. Majoritatea companiilor spun că se vor pregăti pentru a confrunta această criză energetică, vor investi în tehnologii care le vor permite să fie mai puțin dependente de sursele tradiționale de energie. Acum este momentul să  încurajăm investițiile acestor companii retehnologizare și adaptare la noile realități”, a spus Mila Malairau.

Ieri vicepremierul Andrei Spînu a avut o întrevedere cu reprezentanții companiilor membre ale Camerei Americane de Comerț. Pentru depășirea crizei energetice reprezentanții comunității AmCham Moldova au propus oferirea unor măsuri fiscale preferențiale pentru echipamentele de producere a energiei regenerabile. De asemenea s-a propus debirocratizarea urgentă a avizării și punerii în funcțiune a centralelor electrice și ajustarea mecanismelor de sprijin financiar de stat pentru proiectele care țintesc tranzitarea spre energia verde.