logo

CALM cheamă concurenții electorali să-și asume descentralizarea drept prioritate


https://www.ipn.md/index.php/ro/calm-cheama-concurentii-electorali-sa-si-asume-descentralizarea-drept-8011_1081893.html

Reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova cheamă toți concurenții electorali și forțele politice să adere la obiectivele descentralizării și autonomiei locale, precum și să-și asume angajamentul public privind implementarea în practică a acestora, prin semnarea unei declarații. Astfel, concurenții electorali vor recunoaște descentralizarea drept prioritate legislativă și își vor asuma angajamentul să întreprindă măsuri concrete pentru a consolida autonomia locală în Republica Moldova.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, spune că unul dintre pilonii dezvoltării adevărate a țării reprezintă administrația locală, autoguvernarea locală. „Fără o autoguvernare puternică, bazată pe principiile decentralizării, autonomiei locale, resurselor suficiente, subsidiaritate, nu putem avea nici orașe, nici municipii, nici sate dezvoltate, dar în generală nici țară dezvoltată, în conformitate cu necesitățile cetățenilor”, a notat Viorel Furdui. Or, potrivit lui, pe parcursul multor ani, aceste aspecte sunt neglijate.

„Cerem tuturor concurenților electorali recunoașterea și fixarea în programele lor electorale a descentralizării și autonomiei locale în calitate de condiție și prioritate de bază pentru dezvoltare satelor și orașelor din Republica Moldova. Solicităm asumarea din partea tuturor concurenților electorali a unui angajament expres public în favoarea unor măsuri concrete de consolidare a autonomiei locale organizaționale, instituționale, financiare, economice etc. ”, a citat din apel, președintele CALM, Tatiana Badan.

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, care este și vicepreședinte CALM, a menționat că o necesitate ține de alocarea directă în bugetele locale a impozitului pe venitul persoanelor juridice, colectat în teritoriul respectiv. În volum de cel puțin 10% pentru bugetele municipiilor Chișinău și Bălți, cel puțin 15% – pentru bugetele municipiilor și orașelor reședință de raion, dar și cel puțin 50% – pentru bugetele orașelor și satelor. De asemenea, potrivit edilului, este necesară creșterea defalcărilor de la impozitul pe venitul persoanelor fizice pentru orașe și municipii de la 50% la cel puțin 75%. „Nu ne interesează apartenența politică, fie că e roșie, fie că e verde, fie că e galbenă, albastră sau de altă culoare. Problemele rămân aceleași pentru noi toți. De asta, chiar rugăm și insistăm ca toți concurenții electorali care participă în această campanie să-și asume public acest lucru prin semnarea declarației”, a mai spus Ion Ceban.

Aleșii locali solicită în apel asigurarea dreptului administrației publice locale la politici proprii de cadre și remunerare, inclusiv revizuirea sistemului de remunerare și stimulare în conformitate cu principiile autonomiei locale în vederea asigurării unor garanții și  flexibilități suficiente pentru realizarea funcțiilor legale. De asemenea, edilii cer impulsionarea procesului de delimitare, înregistrare și evaluare a proprietății municipale sau locale. O altă solicitare este depolitizarea fondurilor naționale de investiții și repartizarea lor după criterii obiective și crearea unui fond național de acoperire a contribuțiilor pentru proiecte mari de infrastructură câștigate de către APL.

„Apelul nostru este simplu și unul dureros. Stimați politicieni, nu poate să existe o țară prosperă cu localități în stare gravă de degradare și regres economic. Și aceasta pentru că procesul de centralizare a luat toate pârghiile și toate posibilitățile localităților de a se dezvolta. Nu poate să existe o țară prosperă, cu obiective europene, dacă în satele din Republica Moldova nu există apă, canalizare – lucruri care țin de drepturile omului. Nu poate să existe o țară dezvoltată dacă nu vom avea politici clare la nivel local”, afirmă primarul satului Telița, Anenii Noi, Rodica Rusu.

„Venim astăzi să întindem o mână viitorului parlament, viitorului guvern, partidelor politice care vor reprezenta țara, fie ele de stânga, fie ele de dreapta. Vrem ca în agenda lor politică să fie inclusă problema autonomiei locale și a descentralizării economice, financiare etc”, a menționat primarul municipiului Edineț, vicepreședinte CALM, Constantin Cojocaru.

Primarul orașului Leova, vicepreședinte CALM, Alexandru Bujorean, consideră că este foarte important că forțele politice să conștientizeze că, pe lângă faptul că trăim într-o țară atât de frumoasă, întâi de toate locuim în comunități locale – sate, comune, orașe, municipii. Și problemele vin de jos în sus, iar rezolvarea lor, de asemenea, poate veni de jos în sus, astfel fiind micșorată povara administrației publice centrale. Însă, o condiție este ca față de APL nu doar să existe cerințe exagerate, ci și delegări de competențe, resurse, capacități etc.

Reprezentanții CALM cheamă concurenții electorali și partidele politice să studieze propunerile concrete ale Congresului privind reforma administrației publice locale, descentralizarea și consolidarea autonomiei locală, precum și să semneze apelul public prezentat.