logo

Calitatea clasei politice: importanța, starea actuală și căile de îmbunătățire, dezbateri IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/calitatea-clasei-politice-importanta-starea-actuala-si-caile-de-imbunatatire-7978_1037618.html

Partidele și oamenii politici, care în totalitatea lor constituie clasa politică, sunt componenta cea mai importantă a mecanismului de influențare a lucrurilor în societate și în stat, dar, în același timp, se bucură aproape de cea mai mică încredere în sondajele din toate timpurile de la independență încoace. Aceasta se întâmplă în mare pare din cauza discrepanței între vorbe și fapte. Calitatea clasei politice moldovenești lasă de dorit, iar reformarea acesteiaar fi o gură de aer proaspăt în politica moldovenească. Despre aceasta au discutat participanții la dezbaterile publice cu tema: „Calitatea clasei politice: importanța, starea actuală și căile de îmbunătățire”, ediția a 78-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Igor Boțan, directorul ADEPT și expertul permanent al proiectului este de părere că în societatea moldovenească calitatea clasei politice lasă de dorit. Atitudinea cetățenilor se reflectă în sondajele de opinie influiențate de discrepanța între vorbe în campania electorală și fapte post-ampanie. „Această discrepanță se vede din faptul că în campaniile electorale ale partidelor care sunt reprezentate în forul legislativ, oamenii aud una, apoi umblă prin lume, văd cum trăiesc alte societăți, vin acasă, participă la alegeri, își amintesc promisiunile electorale ale principalelor forțelor politice, văd această discrepanță și desigur aprecierile lor noi le vedem fixate în sondajele de opinie”, a spus directorul ADEPT. Igor Boțan a dat exemplul britanicilor în cazul votării Brexitului, unde clasa politică în detrimentul intereselor sale a făcut lucruri care nu ar fi vrut să le facă, pentru a nu există discrepanțe dintre vorbe și fapte.

Deputatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Grigore Novac, a precizat că nu trebuie de generalizat și de pus în acelaș coș toate partidele, iar consecvența în acțiuni diferă de la un partid la altul.Potrivit socialistului, în Republica Moldova există foarte multe partide politice înregistrate oficial la Ministerul Justiției, partide active, dar și partide care nu se manifestă în niciun fel. În cel mai bun caz, ies la rampă în campania electorală și se dau cu părerea cum trebuie de guvernat. „Pe de o parte, este politica, iar pe de altă parte este cetățeanul care acceptă acest curs, evident că el se reflectă în încredere. Eu nu cred că noi putem să dăm mare atenție celor care ne arată din deget și ne spune ce să facem, atunci când o bună parte din actualii lideri politici, făcând parte dintr-o coaliție sau alta, cabinet de miniștri, sau cei care stau în spatele partidelor au făcut afaceri cu oligarhii, iar acum se luptă cu ei, este cel puțin cinic”, a spus Grigore Novac.

Radu Marian, membru în Biroul Permanent Național al Partidului Acțiune și Solidaritate, spune că, din păcate, între opoziție și guvernare există dezbateri, însă acestea nu s-au axat pe politici, pe soluții, pe discutarea reală a problemeloir, ci pe jocuri politice și de culise. „Cred că e timpul să schimbăm asta, sper că odată cu apariția unei noi generații de partide, acest lucru să se schimbe. Ceea cu ce vine PAS este viziunea pe termen lung de dezvoltare a țării, și aceasta a lipsit cu desăvârșire în ultimii 26 de ani și noi sperăm să livrăm poporului această viziune. Nu vom discuta despre soluții doar din patru în patru ani și sperăm că următoarele partide să încerce să aibă o viziune pe termen lung, cred că asta lipsește”, a declarant Radu Marian.

Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, este de părere că politicienii moldoveni reprezintă starea reală a societății, și acest lucru este valabil nu doar în Moldova, dar în orice țară. Potrivit lui, clasa politică ar trebui să încerce să înțeleagă că nu trebuie să aducă din străinătate politicieni, ci să găsească ei între ei limbaj comun. El spune că promovarea tinerilor și oamenilor noi în politică va fi un beneficiu pentru Republica Moldova. „Adevărul este că pe parcursul a 26 de ani lumea a pierdut încrederea în politicieni. Eu nu spun că sunt perfecți cei care sunt la guvernare sau cei care sunt în opoziție, dar încercarea de a găsi un numitor comun, în viziunea mea, cel puțin Partidul Democrat începe să o facă pe parcursul ultimului an și jumătate, de a fi deschiși pentru dialog și de a fi apreciați de cetățeni. Asta este o situație prin care poate se va schimba clasa politiciă în Moldova pe viitor, mă refer nu doar cantitativ, dar și calitativ”, a adăugat Vitalie Gamurari.

Chiril Moțpan, secretar general al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr a spus că, actualmente, în Moldova avem o mare discrepanță dintre clasa politică  și cetățeni. Clasa politică a creat în societate un stat autoritar, o poliție politică, instituții capturate și presă aservită. În acest context, aprecierea clasei politice este foarte și foarte relativă. El a dat exemplul țărilor europene unde există o clasă politică crescută în timp pe parcursul multor ani, în timp ce lipsa de profesionalism a politicienilor generează lipsă de comunicare dintre clasa politică de la guvernare și partidele extraparlamentare. Potrivit lui, schimbarea clasei politice este indispensabilă, în contextual în care, actualmente, s-a creat o situație absolut defavorabilă societății țării.

Sociologul Vitalie Srînceană, crede că examinarea ”la microscop”, aplicată la nivelul clasei politic ar trebui aplicată și partidelor în parte, pentru a vedea cum funcționează ca parte a unei societăți, care sunt înzestrate cu anumite funcții, inclusiv cele de a recruta lideri politici și a-i angaja în lupta pentru putere. Potrivit sociologului, trebui să se facă o deosebire dintre birocrația de partid și ocupanții funcției politice. Potrivit lui, dacă facem distincția, observăm o disimetrie de putere, de exemplu, în interiorul partidului, dintre conducere și membri. De asemenea, trebuie de analizat și rolul organizațiilor de tineret și al organizațiilor de femei în furnizarea noilor lideri. El a mai menționat că, la nivel de discurs, actorii politici stau în câteva teme de mulți ani: integrare UE, aderare la spațiul rusesc sau unirea cu România, iar o renovare a clasei politice implică și o renovare a discursului public.

Dezbaterile publice „Calitatea clasei politice: importanța, starea actuală și căile de îmbunătățire”, constituie ediția a 78-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.