Calitatea apei livrată de „Apă-Canal Chişinău” corespunde normelor în pofida reducerii drastice a investiţiilor în reabilitarea reţelelor
https://www.ipn.md/index.php/ro/calitatea-apei-livrata-de-apa-canal-chisinau-corespunde-normelor-in-pofida-reduc-7967_961323.html
Apa livrată consumatorilor de SA „Apă-Canal Chişinău” (ACC) corespunde standardului de stat STAS 2874-82 „Apă potabilă. Condiţii tehnice de calitate”, susţine directorul general al ACC Constantin Becciev.
Potrivit lui Becciev, purificarea apei din fluviul Nistru se efectuează la staţiile de tratare a apei brute, conform tehnologiilor clasice, utilizate în majoritatea ţărilor dezvoltate, clorul fiind folosit în calitate de dezinfectant. Acest element chimic, până în prezent, nu are o altă alternativă demnă de implementat. Celelalte tehnologii, care par mai performante, precum utilizarea ozonului şi a razelor ultraviolete în procesul de potabilizare a apei, nu au un efect de durată şi nu garantează stabilitatea bacteriologică pe tot parcursul transportării apei către consumatori, susţine sursa citată.
Zilnic, în regim non-stop, sunt colectate circa 40 de probe, calitatea apei potabile verificându-se de către Laboratorul central al calităţii apei. De la începutul anului, laboratorul a prelevat peste 5000 de probe. Mai mult ca atât, Centrul municipal de medicină preventivă prelevă probe şi în mod independent, sistematic, le compară cu standardul de stat privind calitatea apei potabile. Apa care urmează a fi livrată în reţelele publice este testată la 32 de parametri.
Potrivit lui Becciev, calitatea apei potabile depinde în mare măsură de starea reţelelor. În cazul apeductelor aflate în gestiunea ACC sunt respectate reguli sanitare stricte, însă starea reţelelor inginereşti interioare ale blocurilor locative, aflate în proprietatea locatarilor, adesea lasă de dorit. Apariţia ruginii în apă, a altor impurităţi se produce din cauza deteriorării reţelelor interioare ale blocurilor de locuit, care necesită spălare, dezinfectare sau înlocuire.
Totodată, directorul ACC menţionează că lipsa de surse financiare proprii a influenţat negativ investiţiile capitale pentru reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare. Astfel, în 2002 aceste investiţii au constituit 48,2 mil. lei, în 2003 - 39,9 mil., în 2004 - 31,9 mil., în 2005 - 24,5 mil., iar în prima jumătate a anului curent au fost alocate surse în valoare de doar 8,4 mil. lei.
Această tendinţă de agravare a situaţiei economico-financiare se produce în pofida realizării de către municipalitate şi conducerea SA “Apă-Canal Chişinău” a unor măsuri active în vederea reducerii semnificative a pierderilor şi cheltuielilor neproductive, măsuri efectuate în ultimii cinci ani de la data ultimei modificări a tarifelor.