logo

Caldarâmul din strada 31 august 1989 este în proces de scanare topografică


https://www.ipn.md/index.php/ro/caldaramul-din-strada-31-august-1989-este-in-proces-7967_1108428.html

Direcția generală mobilitate urbană a Consiliului Municipal Chișinău, în colaborare cu Ministerul Culturii, desfășoară scanarea topografică a străzii 31 August 1989, pe tronsonul dintre străzile Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și Alexandr Pușkin.

„Referitor la situația segmentului de pe strada 31 August 1989, menționăm că schița de proiect pentru conservarea și valorificarea monumentului istoric este în faza de execuție de către „Chișinău Proiect”. Pentru o planificare eficientă a lucrărilor de restaurare și pentru a preveni deteriorarea monumentului sau a altor structuri valoroase din zonă, Direcția generală mobilitate urbană, împreună cu Ministerul Culturii, au inițiat scanarea topografică a acestei porțiuni”, a declarat pentru IPN Veronica Baltag, purtătorul de cuvânt al Direcției.

Consilierul pe probleme de patrimoniu al Ministerului Mediului a confirmat acțiunile desfășurate. „Astăzi am început lucrările de scanare a tronsonului de pe strada 31 August 1989. Vom reveni cu detalii suplimentare luni, după finalizarea acestor lucrări”, a precizat Roman Guneavîi pentru IPN.

Strada 31 August 1989 a intrat în reparație capitală la începutul lunii aprilie 2022, fiind redeschisă integral pentru circulație la sfârșitul anului 2023, cu excepția tronsonului dintre străzile Alexandr Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni. În timpul lucrărilor a fost descoperit un caldarâm vechi, datând din secolul al XIX-lea. Această descoperire a suscitat interesul autorităților și al specialiștilor în patrimoniu, determinând oprirea temporară a lucrărilor pentru evaluare și documentare istorică. Zona a fost conservată până la stabilirea unei soluții pentru valorificarea sa.