Câinii vagabonzi trebuie prinşi, omorâţi, jupuiţi ...
https://www.ipn.md/index.php/ro/cainii-vagabonzi-trebuie-prinsi-omorati-jupuiti-7967_976530.html
Câinii vagabonzi trebuie prinşi, omorâţi, jupuiţi ... Aşa prevede singurul document în vigoare, aprobat încă în 2001 de ministerul mediului de atunci. „Este o hotărâre inumană, pe care Regia „Autosalubritate” nu o respectă. Cânii sunt prinşi, sterilizaţi şi eliberaţi. Se eutanasiază doar câinii bolnavi”, a declarat viceprimarul Vlad Coteţ la ultima şedinţă a Consiliului municipal Chişinău.
Funcţionarul a informat aleşii locali despre acutizarea problemei maidanezilor. Toate proiectele de până acum au eşuat, iar cele 7 echipe ale Regiei „Autosalubritate” nu fac faţă situaţiei.
Vlad Coteţ a propus CMC organizarea unei structuri independente care să se ocupe de problemă. „Avem o propunere de la o persoană particulară din s. Beriozchi, Anenii Noi, care ne oferă ferma sa (anterior de vaci) pentru a deschide un azil pentru câini. CMC poate aproba organigrama şi aloca bani pentru reparaţia fermei şi întreţinerea cânilor. Cheltuielile de sterilizare le poate acoperi fundaţia austriacă Vier Pfoten, filiala din România, care din 15 iulie este dispusă să revină la Chişinău”, a spus viceprimarul.
Consilierul Oleg Onişenco a făcut o altă propunere. El a îndemnat consilierii să voteze pentru alocarea surselor financiare Uniuni Cinologilor din Moldova, care să-şi asume sterilizarea maidanezilor.
„De ce să vină românii să ne sterilizeze câinii? Avem destule ONG-uri în Moldova care pot face acest lucru”, a spus consilierul, precizând că ar fi nevoie de circa 300 mii lei.
Consilierii nu au luat nicio decizie. Problema ar putea să fie discutată joi, 9 iulie, când va continua şedinţa CMC.
Reprezentanţii fundaţiei Vier Pfoten în România, care au sterilizat circa 30 de maidanezi în decurs de două săptămâni înainte de Paşti. Nu au mai putut reveni în ţară din cauza regimului de vize impus de autorităţile de la Chişinău. Echipa îşi propunea, în decurs de două luni, să sterilizeze câte 35 de câini pe zi, proiectul fiind finanţat cu fonduri europene.
Actualmente cheltuielile pentru sterilizarea femelelor sunt de 200 lei/câne, iar a masculilor – 150 lei. Eutanasia costă 60 lei/câne.