logo

Bugetul pentru anul 2023, aprobat de Guvern cu un deficit de 6% din PIB


https://www.ipn.md/index.php/ro/bugetul-pentru-anul-2023-aprobat-de-guvern-cu-un-7966_1093885.html

Deficitul bugetului public național pentru anul 2023 se estimează în sumă de circa 18,5 miliarde de lei sau 6% din Produsul Intern Brut. Din volumul total al deficitului, aproape 99% îi revine bugetului de stat, iar restul – bugetelor locale. Guvernul a aprobat proiectul bugetului pentru anul viitor în ședința de miercuri. Estimările Ministerului Finanțelor sunt că anul 2023 va fi unul complicat din cauza multiplelor crize cu care se confruntă țara, transmite IPN.

Finanțarea deficitului bugetului public național în anul 2023 se va efectua din surse interne și externe, în special prin valorificarea împrumuturilor pentru finanțarea proiectelor din surse externe și pentru susținerea bugetului, emisiunea valorilor mobiliare de stat, acțiuni în formă de participare în capital, alte creanțe interne ale bugetului, precum și din mijloacele bănești din solduri la conturile bugetelor componente ale bugetului public național.

Ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat că pentru anul 2023, scenariul de prognoză macroeconomică prevede că PIB în termeni reali, față de anul 2022, va fi în creștere cu 2%, iar în termeni nominali va atinge volumul de 308,8 miliarde de lei.

„Ne așteaptă un an destul de dificil din punct de vedere economic. Este prognozată o inflație medie de 15,7%, cu o majorare a exporturilor doar de 1,4% și a importurilor de 3,2%, ceea ce denotă pentru Republica Moldova o încetinire a activităților economice. Și o creștere a salariului mediu pe economie cu 13,8%. Adică se prognozează că va fi în jur de 11 700 de lei în anul 2023. De ce anul 2023 va fi atât de dificil? Din cauză că cheltuielile se ajustează cu mult mai rapid la inflație decât veniturile. Veniturile rămâne în urmă și se creează acest decalaj. Cheltuielile noi nu le putem reduce brusc, pentru că asta ar însemna să reduci inclusiv din programele vitale ale sectorului public. În aceste condiții soluția este practic una – de împrumutat atât cât este posibil și de făcut acele reforme pentru eficientizarea cheltuielilor”, a declarat ministrul.

Pentru anul viitor se estimează venituri în sumă de 100,7 miliarde de lei, cu 10,6% mai mult față de anul 2022. Cheltuieli sunt estimate la 119,2 miliarde de lei, cu 12,9% mai mult față de anul curent. „Pentru bugetul de stat prognozăm un nivel al veniturilor de 64,9 miliarde de lei, cu o creștere de 9,3% față de bugetul din 2022. Ponderea veniturilor bugetului de stat în raport cu PIB se estimează la nivelul de 21%. Încasările din impozite și taxe constituie 56,9 miliarde de lei. Această categorie cuprinde practic 87,8% din totalul veniturilor. Creșterea față de anul 2022 este 9,6%”, a menționat Dumitru Budianschi. Taxa pe valoarea adăugată în continuare deține ce mai mare pondere – 59,9%, iar în totalul veniturilor bugetului de stat – 52,6%.

Potrivit ministrului, datorită eforturilor depuse de autorități, s-a reușit să fie aduse 5,5 miliarde de lei sub formă de granturi, ca venituri, dintre care 4,3 miliarde de lei vor fi folosiți pentru suport bugetar. „Este o sumă considerabilă fără de care lucrurile pentru 2023 erau mult mai complicate”, a menționat Dumitru Budianschi.

Dumitru Budianschi a mai spus că principalele măsuri de politici țin de domeniul asistenței și protecției sociale, inclusiv Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care este în mărime de cinci miliarde de lei.