Bugetul municipal pentru anul viitor acoperă doar jumătate din necesităţile capitalei
https://www.ipn.md/index.php/ro/bugetul-municipal-pentru-anul-viitor-acopera-doar-jumatate-din-necesitatile-7966_962852.html
Consiliul Municipal Chişinău a stabilit, marţi, 26 decembrie, bugetul municipiului Chişinău (incluzând bugetele localităţilor suburbane) pentru anul 2007 şi a aprobat, în a doua lectură, bugetul capitalei pentru anul viitor.
Astfel, bugetul municipiului a fost stabilit în mărime de circa 1 miliard 311 milioane de lei la capitolul venituri, iar la cheltuieli – 1 miliard 330 de milioane lei.
Comparativ cu prima lectură, bugetul Chişinăului a fost majorat, la capitolul venituri, cu 26 mil. lei şi constituie 1 miliard 266 milioane. Şefa Direcţiei Generale Finanţe, Tatiana Cuneţchi a declarat că majorarea a fost efectuată din contul extinderii bazei fiscale de la impozitul pe venit şi impozitele şi taxele locale, iar aceste mijloace vor fi utilizate pentru investiţii capitale.
La cheltuieli, bugetul capitalei a fost aprobat în mărime de 1 miliard 282 milioane lei. Pentru menţinerea ordinii publice au fost prevăzute 70,5 mil. lei, învăţământ – 568 mil., cultura – 43 mil., ocrotirea sănătăţii – 27 mil., asigurarea şi susţinerea socială – 46,7 mil., transport şi gospodăria drumurilor – 20 mil., gospodăria comunală şi de locuinţe – 291 mil. lei. Investiţiile capitale constituie 84 mil. lei. Consiliul Municipal a format o comisie specială, din componenţa căreia fac parte preşedinţii de fracţiuni, preşedinţi de comisii, primarul interimar şi viceprimarii, pentru a distribui cheltuielile pentru investiţiile capitale.
Necesităţile municipiului Chişinău sunt de 2,5 miliarde de lei, astfel bugetul stabilit acoperă doar jumătate din necesităţi, a mai spus Cuneţchi. În acelaşi timp, bugetul pentru anul viitor este unul social, în acest scop fiind prevăzute 57 la sută din mijloacele financiare.
Consilierii municipali au prevăzut pentru anul viitor 26 milioane de lei pentru transferuri suburbiilor municipiului, cu excepţia oraşelor Cricova şi Vatra şi a comunei Stăuceni, care-şi asigură veniturile proprii de sine stătător.
Totodată, în bugetul pentru anul viitor nu au fost prevăzute mijloace financiare pentru majorarea cu 20 la sută a salariilor pedagogilor din municipiu, o promisiune făcută de câţiva ani de către autorităţile publice locale. Potrivit datelor Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport, calculele arată că necesităţile sînt de circa 50 milioane de lei.