Bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2008 a fost aprobat în prima lectură
https://www.ipn.md/index.php/ro/bugetul-asigurarilor-sociale-de-stat-pe-anul-2008-a-fost-aprobat-in-prima-lectur-7965_967383.html
Parlamentul a aprobat joi, 22 noiembrie, Bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS) pe anul 2008, care prevede venituri de circa 6,25 mlrd lei şi cheltuieli de 6,27 mlrd. Bugetul este cu circa 1,3 mlrd mai mare decât cel aprobat pentru anul curent.
Contribuţiile de asigurări sociale de stat constituie principala sursă de venituri şi se estimează pentru 2008 la 5,27 mlrd, sau cu 27,6% mai mult decât suma aprobată pentru anul curent. De la bugetul de stat sunt prevăzute transferuri de circa 950 mln lei, iar suma încasărilor nefiscale se preconizează a fi de 23,2 mln lei.
Mărimea contribuţiei de asigurări sociale de stat se menţine şi pentru anul 2008 la nivelul de 29%, însă se menţine tendinţa de redistribuire a ponderii cotei datorate de angajator şi angajat. Se propune formula 24% (angajator)+5% (salariat), faţă de 25% (angajator) +4% (salariat) în prezent. Pentru lucrătorii din sistemul agrar, angajaţi prin contract individual de muncă, a fost păstrată cota de 20%, dintre care 16% vor fi achitate de angajator şi 4% de către stat.
Cota de asigurare pentru persoanele care desfăşoară activitate pe cont propriu va fi de 2920 de lei anual (faţă de 2318 în 2007), iar pentru proprietarii de terenuri agricole - 725 lei (576 în anul curent).
Cele mai mari cheltuieli sunt prevăzute pentru fondul de pensii – 4,5 mlrd, sau cu 840 mln mai mult decât în anul curent. Fondul de protecţie a familiilor cu copii va fi de 93,1 mln lei, adică cu 11,5 mai mare decât în anul curent. La acest capitol se preconizează majorarea indemnizaţiei unice la naşterea copilului de la 1 mie lei la 1,2 mii pentru primul copil şi până la 1,5 mii lei pentru fiecare copil următor. Fondul de asigurare împotriva accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale se preconizează a fi suplimentat cu aproape 775 mii lei şi va constitui 2,7 mln, etc.
Opoziţia a criticat proiectul BASS menţionând că acesta nu va permite îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a pensionarilor şi nu va contribui la sporirea natalităţii. În opinia deputaţilor din opoziţie majorările care au
fost operate nu corespund scumpirii produselor şi inflaţiei. În acest sens, deputatul neafiliat, Ivan Banari a propus majorarea alocaţiilor la naşterea copiilor până la trei mii lei şi a majorarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea acestora, etc. În opinia deputatului din partea Partidului Democrat, Valentina Buliga, o asemenea politică promovată de stat în domeniul asigurărilor sociale este una distructivă care pune în pericol stabilitatea financiară a acestui sistem, dar pentru viitor şi existenţa sa. ONU consideră că 3 dolari în zi este limita care împarte populaţia în cei care trăiesc normal şi cei care se află sub pragul sărăciei. Unde îi putem plasa pe pensionarii care au câte 18 lei (1,5 dolari) în zi, s-a întrebat ea. Liderul Alianţei „Moldova Noastră” Serafim Urecheanu a propus ca alocaţiile de la Bugetul de stat pentru cel al asigurărilor sociale să fie suplimentat cu 200 de milioane de lei, pentru a dubla pensiile de vârstă şi cele sociale, dar şi pentru a mări alocaţia de naştere a copiilor la 3000 de lei pentru primul şi câte 5000 pentru următorii. În caz contrar, majoritatea comunistă trebuie să fie gata pentru reacţii mai puţin colegiale din parte opoziţiei, dar şi la protestul populaţiei, a declarat el.
Pe de altă parte, deputatul comunist, Vladimir Eremciuc, a menţionat creşterile substanţiale ale BASS şi acţiunile întreprinse de guvernare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale populaţiei. De asemenea, el s-a referit la majorarea salariilor în ultimii ani, dar şi la faptul că, spre deosebire de situaţia de până la 2001, acum cel puţin pensiile se plătesc la timp.
Proiectul bugetului a fost aprobat în prima lectură cu votul majorităţii comuniste, care a respins propunerile de majorare a alocaţiilor de la bugetul de stat cu 200 mln lei.