logo

Bucurați-vă, moldoveni, schimbarea e aproape. Schimbarea domnitorilor! Revista IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/bucurati-va-moldoveni-schimbarea-e-aproape-schimbarea-domnitorilor-revista-7978_1074333.html

Revista IPN a evenimentelor și tendințelor social - politice (15-21.06.2020)

Evenimente în top, de la A la Z

Miercuri, 17 iunie, majoritatea parlamentară PSRM – PDM și-a încetat existența.

Deputata fracțiunii PDM în Parlamentul Republicii Moldova, aleasă de cetățenii din Leova, Efrosinia Grețu, a declarat că nu trădează interesele oamenilor și a decis să adere la grupul PRO MOLDOVA.

Sprijinul executivului se limitează la 50 de mandate PSRM - PDM, la care se alătură deputatul independent Alexandru Oleinic.

Liderul PDM Pavel Filip a comentat cu ironie plecarea celui de-al 16-a deputat din fracțiunea parlamentară, amintind că Efrosinia Grețu condamna acum trei săptămâni plecările din PDM și chiar a postat un mesaj în acest sens pe Facebook. Iar președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov spune că nu s-a așteptat ca Efrosinia Grețu să părăsească formațiunea și să adere la „Pro Moldova”. Potrivit lui Diacov, Grețu l-ar fi asigurat dintotdeauna că nu va accepta sub nicio formă să plece de la democrați și să treacă la grupul condus de Andrian Candu.

Reprezentanții fracțiunilor Platformei DA, Partidului Acțiune și Solidaritate și ai Partidului Democrat se întâlnesc astăzi, 22 iunie, la masa de discuții în vederea demiterii Guvernului Chicu și înscăunării unui Executiv, a declarat deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, și a confirmat deputatul PAS, Igor Grosu.

Președintele Igor Dodon afirmă că, în egală măsură, este gata să susțină atât actuala guvernare, cât și o altă formulă guvernamentală, în care un rol mai important să-l aibă Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, dacă aceste formațiuni se simt cu adevărat pregătite să își asume responsabilități în gestionarea actualei crize sanitare și economice. Însă, potrivit lui, activitatea Parlamentului și a Guvernului se poate desfășura eficient și în lipsa unei majorități politice formalizate, partidele antioligarhice pot agrea punctual care proiecte sunt în interesul cetățenilor și necesită a fi susținute.

Potrivit lui Igor Dodon, lipsa unui număr suficient de voturi pentru majoritatea parlamentară actuală nu reprezintă încă o criză politică și destabilizare. „Cred că provocarea cea mare pentru forțele politice sănătoase din Parlament este alta – să nu permită grupului oligarhic Plahotniuc-Șor-Candu să preia din nou controlul asupra puterii și să pună țara în captivitate. Azi toată lumea înțelege că deputații transfugi sunt oamenii lui Plahotniuc și Șor, cumpărați cu bani din miliardul furat, iar orice coaliție cu acești transfugi sau cu grupările Candu-Șor înseamnă o coaliție cu interesele și scenariile lui Plahotniuc”, susține șeful statului.

El i-a îndemnat pe reprezentanții PAS și Platformei DA să nu creeze o coaliție cu „Pro Moldova” și Partidul „Șor”, ci cu PDM și PSRM. Șeful statului a declarat vineri, 19 iunie, că îi așteaptă săptămâna curentă la discuții pe Zinaida Greceanîi, Pavel Filip, Maia Sandu și Andrei Năstase.

Pe de altă parte, în opinia deputatului PAS Sergiu Litvinenco, șeful statului nu e în măsură să facă scenarii.

În ajunul acestei hurducături a politicului moldovenesc, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a exercitat presiuni masive asupra PAS solicitându-i sprijin public pentru un alt guvern... Acest (nou) executiv, deja etichetat un guvern de sacrificiu, să fie susținut cu peste 51 de voturi, cu excepția grupării Șor. În componența lui categoric nu vor fi incluși reprezentanții grupului Pro Moldova și să nu fie construită nicio alianță. Deputații urmează să voteze doar pentru programul de guvernare și un cabinet de miniștri... Înțelegem și noi foarte bine că fără marea parte a deputaților din Partidul Democrat nu poate fi instaurat alt cabinet de miniștri, a declarat Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei DA și vicepreședinte de Parlament.

Până la plecarea Efrosiniei Grețu Pavel Filip se mira de politicienii care sunt gata astăzi, sub orice formă, să vină cu o moțiune de cenzură și să demită Guvernul actual, neavând calculele ce se va întâmpla mai departe. În opinia sa, această abordare este iresponsabilă, „pentru că doar atunci când vezi finalitatea unei acțiuni, atunci te poți antrena în ea”... Însă deja la o zi după aceasta el declara că „ușile sunt deschise și pentru Maia Sandu și pentru Andrei Năstase. Suntem gata să ne întâlnim cu toții, să discutăm, să vedem ce putem face pentru Republica Moldova”.

În altă ordine de idei, el spune că a depus un denunț privind plecarea deputaților din Fracțiunea PDM, în baza căruia a fost pornită o cauză penală. Deputații erau „invitați la întrevedere, la întâlniri și pornind discuția de la „uite voi sunteți pro-români, pro-occidentali, dar stați într-o coaliție cu socialiștii” și s-a finalizat cu scrierea cifrei de un milion de dolari. Asta a făcut-o domnul Cebotari în cazul uneia din colegele noastre. Că, uite, dacă vii în Pro Moldova o să primești suma asta de bani”, a explicat liderul PDM.

Duminică, însă, în ajunul dialogului planificat, PDM a anunțat că nu a adoptat, în cadrul forurilor sale statutare, nicio decizie privind demiterea actualului Guvern sau instalarea unui guvern nou. „Dacă există discuţii între membri ai PDM cu reprezentanţi ai altor partide, acestea nu pot fi calificate drept “consultări pentru formarea unui nou Guvern... Partidul Democrat din Moldova nu vede nicio posibilitate de dialog cu echipa hoţilor de miliarde, reprezentate în Parlament de grupul Candu şi grupul Şor, şi regretă că anumite forţe politice sunt gata să discute cu aceste 2 grupări”, se menționează în comunicatul PDM.

Totodată, nici PAS nu a dezavuat declarația anterioară a deputatului Sergiu Litvinenco că e puțin probabil ca PAS să dea curs scenariului propus de Igor Dodon ca PAS, Platforma DA, PSRM și PDM să formeze o nouă majoritate antioligarhică. Litvinenco susține că alegerile parlamentare anticipate sunt singura soluție de a scăpa de Dodon și de a nu permite întoarcerea lui Plahotniuc.

Andrei Năstase a declarat că Alexandru Slusari sau Igor Munteanu sunt două candidaturi pe care Platforma DA le ia în considerare pentru funcția de premier în Executivul pe care vrea să și-l asume partidul, iar el „cu siguranță va candida la prezidențiale”.

I. Evenimentele săptămânii, succint

PARLAMENT

Parlamentul a abrogat Legea cetățeniei prin investiții și modificările ulterioare la legea în cauză. Potrivit deputaților Platformei DA și PAS, legea a fost aprobată netransparent și poate avea consecințe dezastruoase pentru securitatea Republicii Moldova.

Grupului parlamentar Pro Moldova prezentat o moțiune simplă asupra politicilor, acțiunilor și inacțiunilor guvernamentale în domeniul sănătății publice, care urmează să treacă etapele birocratice necesare.

PARTIDE EXTRAPARLAMENTARE

Partidul Liberal Democrat din Moldova va avea propriul candidat pentru alegerile prezidențiale din toamnă. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Politic Național al PLDM.

Este în curs de constituire un nou partid PACE (Partidul Acasă Construim Europa). Grupul de inițiativă este condus de ex-polițistul Gheorghe Cavcaliuc.

GUVERN

Cea de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară din partea UE ar putea fi eliberată până la sfârșitul acestei luni. Despre aceasta a anunțat Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache.

Ministrul apărării, Alexandru Pînzari, a fost solicitat pe 18 iunie la audieri în Parlament. Deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate au cerut informații legate de decizia de a detașa militari moldoveni la parada de la Moscova. Vestea l-a prins pe ministru într-o unitate cu infectați de coronavirus.

PROTECȚIA SOCIALĂ

Deputata Elena Bacalu de la Pro Moldova a propus un proiect de lege cu măsuri de protecție socială pentru persoanele care au pierdut locul de muncă cu 1, 2 sau 3 ani până la pensionare conform limitei de vârsta.

SĂNĂTATEA PUBLICĂ

Republica Moldova a continuat curba neagră a îmbolnăvirilor de coronavirus, cu recorduri și creșteri substanțiale atât la numărul de infectări, cât și decese.

Primăria municipiului Bălți a devenit un focar de infecție cu COVID-19, după ce 37 de lucrători au fost confirmați pozitiv.

Un arhiereu, un diacon și doi preoți din municipiul Bălți au fost infectați cu COVID-19, conform Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, infectat el însuși.

ECONOMIA

Gazoductul, „la fel ca și Unirea, se construiește zi de zi” Secretarul de stat al Ministerului român al Economiei, Niculae Havrileț, a anunțat finalizarea proiectului Iași-Ungheni. „Există și finanțare pentru continuarea rețelei Ungheni-Chișinău”.

„Guvernarea a stimulat șomajul și dat afară mii de oameni”, a declarat vicepreședintele Platformei DA Alexandru Slusari, după ce s-a constatat valorificarea doar a 2.5% din suma totală destinată subvențiilor pentru susținerea agenților economici.

Banca Mondială a aprobat cel de-al doilea proiect de eficiență termică la principalul furnizor de căldură din Chișinău. „Termoelectrica” va valorifica 92 de milioane de euro.

DOSARE DE REZONANTA

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a solicitat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii extrădarea fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova.

Luni, 15 iunie, omul de afaceri Veceaslav Platon a fost eliberat din arest. Executarea în continuare a pedepsei de către Veaceslav Platon este condiționată de evoluția procedurii de revizuire a procesului penal, anterior deschisă de PCCOCS

Ce cred în legătură cu eliberarea controversatului om de afaceri Vicepreședintele Platformei DA, deputatul Igor Munteanu, președintele PAS, Maia Sandu, președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, fostul premier Ion Sturza, liderul grupului Pro Moldova Candu, ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, avocatul Ștefan Gligor

FALSIFICAREA ISTORIEI

Președintele PUN, Octavian Țîcu, și președintele asociației obștești „Fraternitatea Cadeților”, Serghei Nazarenco, au păreri diamentral opuse despre NKVD, exprimate în legătură cu edificarea unui monument dedicat „tuturor generațiilor de grăniceri”.

REGIUNEA TRANSNISTREANĂ

Asociația Promo-LEX a lansat Raportul anual – „Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Retrospectiva anului 2019”. Documentul include constatări privind situația din stânga Nistrului în domeniul drepturilor omului, precum și analiza acțiunilor actorilor relevanți.

10 adolescenți din raioanele din stânga Nistrului ale Republicii Moldova au devenit membri ai mișcarării obștești ”Iunarmia” din Rusia. MAEIE a reacționat la această acțiune sfidătoare a Grupului Operativ de Trupe Ruse, apoi a șters comunicatul de site-ul instituției.

Reprezentantul special al președinției Albaniei la OSCE, diplomatul austriac Thomas Mayr-Harting, a întreprins o vizită în Republica Moldova, unde a încurajat părțile „conflictului transnistrean” să se concentreze pe menținerea unui dialog constructiv, orientat spre rezultate și care să fie de perspectivă.

II. Evenimentele săptămânii, detaliat

PARLAMENT

Parlamentul a votat abrogarea „Legii cetățeniei prin investiții” și modificările ulterioare la legea în cauză. Potrivit deputaților Platformei DA și PAS, anterior, legea a fost aprobată netransparent și poate avea consecințe dezastruoase pentru securitatea Republicii Moldova, deoarece de cetățenie ar putea beneficia persoane cu trecut dubios din alte state.

Riscurile au crescut după ce Parlamentul a aprobat în 2018 două amendamente ale deputatului PDM, Eugeniu Nichiforciuc, potrivit cărora decretele publicate în Monitorul Oficial conțin doar numărul dosarului, secretizând celelalte date legate de acordarea cetățeniei unui sau altui solicitant.

Din august anul trecut, legea nu mai era aplicată, fiind instituit un moratoriu asupra acesteia.

În Parlament a fost prezentată o moțiune simplă asupra politicilor, acțiunilor și inacțiunilor guvernamentale în domeniul sănătății publice. Autorii acesteia sunt deputații Grupului parlamentar Pro Moldova, care susțin că politicile în domeniul sănătății publice au eșuat, iar greșeala guvernării și a responsabililor în domeniu astăzi continuă să coste vieți pierdute și sute de cazuri zilnice de infectare.

Deputata Pro Moldova Ruxanda Glavan a menționat că Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă să activeze ilegal în lipsa acreditărilor obligatorii de sănătate. „Instituția nu asigură supravegherea obligatorie a circulației materialului infecțios și nici nu organizează controlul de laborator a prelevării”. Potrivit ei, nu este clar câte teste au ajuns în țară din cele 100 de mii anunțate inițial, apoi numărul lor anunțat fiind de 80 de mii.

„Au fost redesenate statistici. Am fost mințiți cu rea intenție. Au fost pedepsiți medicii, care la început au încercat să-și testeze colegii în laboratoare acreditate. Au fost dați afară”, a menționat deputata. Potrivit ei, pentru a soluționa problemele și a combate consecințele, sunt necesare măsuri urgente.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că moțiunea simplă urmează să fie examinată de Direcția juridică a Secretariatului Parlamentului, iar o decizie în privința acesteia urmează să fie luată la următoarea ședință a Biroului Permanent al legislativului.

PARTIDE EXTRAPARLAMENTARE

Partidul Liberal Democrat din Moldova va avea propriul candidat pentru alegerile prezidențiale din toamnă. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Politic Național al PLDM, desfășurată online. De asemenea, membrii CPN au decis să convoace Congresul IX Extraordinar al PLDM pe data de 16 august 2020. În cadrul Congresului PLDM urmează să fie lansat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale și să fie operate unele completări și actualizări la Statutul și Programul politic al PLDM.

Este în curs de constituire un noul partid PACE (Partidul Acasă Construim Europa), care „își propune să devină un partid cu viziuni pro-europene, de centru-dreapta, de doctrină liberal-socială”. Potrivit unui comunicat de presă, grupul de inițiativă este condus de ex-polițistul Gheorghe Cavcaliuc, acompaniat de „personalități din diferite domenii, dar care nu au mai fost în politică niciodată. Echipa este formată din profesioniști din domeniile medicină, sport, business, sfera cercetării, artă, personalități notorii din diasporă, cunoscuți conducători de instituții publice etc”.

GUVERN

Cea de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară din partea UE ar putea fi eliberată până la sfârșitul acestei luni. Despre aceasta a anunțat Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

Acesta a mai specificat că UE urmează să analizeze calitatea implementării condiționalităților de către Republica Moldova și dacă sunt suficiente, pentru a primi tranșa a doua de 30 mln euro. Totodată ,acesta susține că tranșa a treia, de 40 mln euro, se află sub un mare semn de întrebare.

„Eu am făcut un demers către Comisia Europeană și Serviciul de Acțiune Externă prin care am solicitat menținerea celei de-a treia tranșă prin prelungirea duratei memorandumului care expiră acum în iulie. În răspunsurile instituțiilor europene primite imediat, acestea spuneau că nu știu ce se va întâmpla cu a doua tranșă, darămite să ne mai gândim și la a treia.

Din păcate, nici guvernul de la Chișinău nu a ridicat măcar un deget pentru a face un astfel de demers în mod formal și a cere credibil instituțiilor europene o astfel de posibilitate. (...) Mi se pare imposibil să mai vorbim de a treia tranșă, când pentru a doua tranșă suntem la limită”, a declarat Tudorache.

Ministrul apărării, Alexandru Pînzari, a fost solicitat pe 18 iunie la audieri în Parlament. Deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate au cerut informații legate de decizia de a detașa militari moldoveni la parada de la Moscova. „În Federația Rusă sunt 553 301 persoane contaminate cu COVID-19, Rusia plasându-se pe locul trei în lume după numărul persoanelor contaminate. Care a fost raționamentul de a-i trimite pe cei 75 de ostași moldoveni în Federația Rusă, care astăzi, probabil, se află în carantină”, a declarat deputatul Oazu Nantoi.

Potrivit parlamentarului, la parada din 24 iunie sunt invitați și reprezentanți din Abhazia și Osetia de Sud, entități separatiste din componența Georgiei. Iar ostașii moldoveni vor trebui să defileze și în fața lor. „Și mai este un moment, Ucraina, țara vecină. Și în cadrul politicii externe echilibrate trebuie să ținem cont și de reacția Ucrainei, care luptă cu Federația Rusă și care plătește cu viețile cetățenilor săi în Donbas, aproape în fiecare zi”, a declarat Oazu Nantoi.

Vestea l-a surprins pe ministru în deplasare, audierile nu au avut loc. Următoarea ședință a Parlamentului poate avea loc joi, 25 iunie, când militarii moldoveni ar putea fi deja acasă.

PROTECȚIA SOCIALĂ

Ce angajator are nevoie de persoanele aflate în prag de pensionare? Statul, prin deciziile sale în condiții de pandemie, a obligat foarte mulți agenți economici să-și sisteze sau să-și limiteze activitatea, trimițând oamenii în concediu, ori disponibilizându-i. Printre aceștia, sunt „persoane cărora le-a rămas să activeze o perioadă mai mică de trei ani până la obținerea dreptului de pensie pentru limita de vârstă”, a spus deputata Elena Bacalu de la Pro Moldova, în cadrul prezentării unui proiect de lege care prevede măsuri de protecție socială pentru persoanele care au rămas fără un loc de muncă în urma crizei pandemice, mai exact pentru cei care mai au 1, 2 sau 3 ani până la pensionare conform limitei de vârsta.

SĂNĂTATEA PUBLICĂ

Republica Moldova a continuat curba neagră a îmbolnăvirilor de coronavirus, cu recorduri și creșteri substanțiale atât la numărul de infectări, cât și decese. Mai mult, Moldova a fost pe primul loc în Europa la infectări per capita și pe locul 2 pe continent la decese per capita. Referindu-se la situația epidemiologică din țară, Maia Sandu a opinat că lucrurile au scăpat de sub control și că Guvernul a ținut două luni în casă cetățenii și nu a făcut nimic.

Primăria municipiului Bălți a devenit un focar de infecție cu COVID-19, după ce 37 de lucrători au fost confirmați pozitiv. Anunțul a fost făcut de primarul municipiului, Renato Usatîi, care a mai spus că au fost supuși testului 50 dintre cele 247 de persoane angajate.

Renato Usatîi a precizat că persoanele testate pozitiv erau asimtomatice, iar în scurt timp alți 50 de angajați ai Primăriei municipiului Bălți au fost supuși testelor, urmând ca toți angajații Primăriei să fie supuși controlului pentru COVID-19.

Un arhiereu, un diacon și doi preoți din municipiul Bălți au fost infectați cu COVID-19 și la momentul actual sunt internați la spitalul clinic din municipiul Bălți. Informația a fost confirmată de Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, care a confirmat, totodată, că și el este infectat cu noul coronavirus. Asta după ce, recent, Episcopul Marchel susținea că pandemia COVID-19 a fost inventată pentru vaccinarea forțată prin cipizare.

„Lumea trebuie să respecte întocmai regulile și recomandările medicilor. La biserică noi de trei-patru ori în timpul slujbei informam oamenii să poarte măști, să respecte distanța socială și toate celelalte recomandări ale Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică”, a mai spus Episcopul de Bălți și Fălești.

Sâmbătă, s-a înștiințat despre decesul preotului Vitalie Mailovschii, paroh al bisericii din s. Unguri, raionul Ocnița.

Deşi 30 de preoţi din Moldova s-au îmbolnăvit până acum de COVID-19, dintre care doi au murit, unele feţe bisericeşti refuză în continuare să poarte măşti de protecţie. Cel mai recent exemplu în acest sens este evenimentului de vineri, 19 iunie, de la Comrat, prin care s-a dat start construcţiei unui nou bloc de studii al Liceului "Mihai Eminescu".

Toţi oficialii care au participat la ceremoniei purtau măşti, inclusiv ambasadorul României, Daniel Ioniţă, premierul Ion Chicu, precum şi başcanul Găgăuziei Irina Vlah. Singurii care nu s-au conformat regulilor au fost preoţii.

ECONOMIA

Gazoductul, „la fel ca și Unirea, se construiește zi de zi” Gazoductul Iași-Ungheni, conducta care interconectează rețele de gaz din România și Republica Moldova, este o prioritate a României și un interes nu numai regional, ci și unul european. Secretarul de stat al Ministerului român al Economiei, Niculae Havrileț, a anunțat finalizarea proiectului. „Există și finanțare pentru continuarea rețelei Ungheni-Chișinău. Trebuie să rezolvăm și problema gazelor din Marea Neagră. Exploatarea resurselor din Marea Neagră asigură independența energetică nu numai pentru Romania, dar și pentru zona est-europeană a UE și „putem livra gaze naturale la un preț sustenabil și către Republica Moldova”, a punctat Havrileț. Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, la Vatra Dornei, că gazoductul Ungheni-Chişinău va fi finalizat în acest an.

„Guvernarea a stimulat șomajul și dat afară mii de oameni”, a declarat vicepreședintele Platformei DA Alexandru Slusari, după ce s-a constatat valorificarea doar a 2.5% din suma totală destinată subvențiilor pentru susținerea agenților economici. Totodată, de sprijin financiar vor urma să profite alte sectoare, care nu au avut de suferit, ba chiar ar fi ieșit în surplus pe perioada pandemiei, mai spune Alexandru Slusari. „Există doar o singură posibilitate la care apelează majoritatea statelor, și anume ca Camera de Comerț să elibereze aceste certificate, care le permite lor legal să ceară reeșalonarea acestor datorii. Această practică în 70% din cazuri se rezumă la un numitor comun între debitor și creditor cu privire la eșalonarea plăților”, a declarat vicepreședintele Parlamentului.

Banca Mondială a aprobat pe 18 iunie finanțarea celui de-al doilea proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, ce va crește eficiența serviciilor de alimentare centralizată cu energie termică în Chișinău. Proiectul, în valoare de 92 milioane de euro, va permite întreprinderii Termoelectrica să presteze servicii mai eficiente populației, prin instalarea echipamentelor noi de producere a energiei în regim de cogenerare, eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil, și prin reconstrucția și modernizarea instalațiilor existente de generare a energiei termice și electrice. Suplimentar, pe partea consumatorului, proiectul va finanța investiții în sporirea eficienței energetice și de conservare a energiei în clădirile publice și rezidențiale selectate.

DOSARE DE REZONANTA

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a solicitat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii extrădarea fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova. Cererea de extrădare are la bază Convenția Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate, adoptată la New York la 15 noiembrie 2000, ratificată de Republica Moldova la 16 octombrie 2005, precum și în temeiul principiului reciprocității.

Concomitent, Procuratura Anticorupție a expediat recent autorităților americane o cerere de comisie rogatorie fiind solicitată efectuarea mai multor acțiuni de urmărire penală, inclusiv ce vizează bunurile lui Vladimir Plahotniuc de pe teritoriul SUA. O acțiune similară e întreprinsă de PCCOCS care investighează o altă cauză penală în privința numitului.

Ambele cereri de comisie rogatorie sunt înaintate în vederea administrării probelor necesare pentru confirmarea acuzațiilor aduse lui Vladimir Plahotniuc, identificării și indisponibilizării bunurilor rezultate din infracțiuni, precum și recuperarea prejudiciului cauzat prin fraudarea sistemului bancar.

După difuzarea acestei știri, în spațiul public s-a vehiculat că Vlad Plahotniuc ar fi părăsit SUA pentru Argentina, afirmație tratată cu scepticism de Andrian Candu. „Dumnealui se află într-o țară în care legea e lege, sistemul e sistem, politicul e politic, practic una dintre cele mai faine țări din punct de vedere al justiției”, a declarat Andrian Candu despre nașul său de cununie, care este învinuit în țara sa de origine de mai multe crime, inclusiv de capturarea justiției și de organizarea grupurilor criminale în sfera spălării banilor.

Anterior, ex-premierul Ion Sturza a dezvăluit că anume Andrian „Candu este creierul acestui sistem criminal”, creat pentru Vlad Plahotniuc.

Șeful statului a anunțat că mai multe persoane din diferite structuri ale statului, care se ocupă de investigarea dosarului ex-liderului PDM, Vlad Plahotniuc, au primit pază și protecție din partea organelor de forță, întrucât viețile lor s-ar afla în pericol.

Luni, 15 iunie, omul de afaceri Veceaslav Platon a fost eliberat din arest. Executarea în continuare a pedepsei de către Veaceslav Platon este condiționată de evoluția procedurii de revizuire a procesului penal, anterior deschisă de PCCOCS, se spune într-un comunicat al PG.

Pe 18 mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că dosarul lui Veaceslav Platon a fost falsificat și că acesta își ispășește pedeapsa de 18 ani de închisoare pe nedrept, fiind găsit vinovat de delapidare de fonduri de la Banca de Economii. Ulterior, Stoianoglo a depus un demers prin care solicita suspendarea executării pedepsei. Pe 15 iunie, judecătorii au admis integral demersul, iar Platon a fost eliberat din închisoare. Astfel, dosarul urmează să fie revizuit.

Vicepreședintele Platformei DA, deputatul Igor Munteanu, consideră că drept temei pentru eliberarea lui Veaceslav Platon servește convingerea actualului Procuror General, Alexandr Stoianoglo, că întregul dosar de învinuire a acestuia a fost în totalitate falsificat. „Ne vom convinge de aceasta doar dacă cei care au instrumentat acest dosar și cei care au pronunțat sentința (procurori, judecători, grefieri) vor da socoteală, și vor fi deferiți justiției. Până atunci, această eliberare este suspectă, implauzibilă și politică”, crede parlamentarul.

„Justiția lui Igor Dodon în acțiune” sau „Platon este astăzi folosit de politicul moldovenesc”. Sunt primele comentarii venite din partea liderei PAS, Maia Sandu, și a președintelui Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, cu referire la eliberarea controversatului om de afaceri din închisoare.

Fostul premier Ion Sturza a apreciat că Veaceslav Platon nu este nici erou, nici victimă, dar un element controversat al trecutului tenebros al Republicii Moldova. În același timp, Sturza afirmă că din punct de vedere legal tot ce făcea Platon era, la limită, dar era conform legii. „El avea la dispoziție zeci de juriști care pregăteau schimbări în legislație ce se pretau pe schemele lui ingenioase. Schimbările legislative au fost promovate de deputați și miniștri corupți de el cu generozitate”, afirmă Sturza.

După ce Veaceslav Platon a declarat că „arhitectul furtului miliardului” ar fi Candu și că ar deține dovezi în acest sens, liderul grupului Pro Moldova spune că nu îi este frică de controversatul om de afaceri, eliberat recent din închisoare.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, nu pune la îndoială decizia procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care a condus la suspendarea executării pedepsei pentru Veaceslav Platon. Ministrul cataloghează criticile opoziției privind eliberarea lui Veaceslav Platon drept încercare de a obține „dividende politice”. „Nu cred că cineva care critică cunoaște, în general, esența dosarului lui Platon. Chestiunea e încă lungă cu domnul Platon și statutul lui este incert”, a punctat el.

Avocatul Ștefan Gligor susține că atunci când o persoană, implicată în dosar politic la comandă, se pomenește în fața unui sistem, în care toate ramurile puterii de stat sunt complici, șansa sa nu este doar în procedurile juridice cât mai corecte. „Da, acestea sunt foarte importante și trebuie urmate impecabil, ca să lași sistemului o șansă de manevră foarte mică. Dar șansa persoanei este în presiunea publică, în mediatizarea cazului și presiunea exercitată de partenerii de dezvoltare asupra instituțiilor de stat, care sunt subordonate în realitate unui grup criminal organizat”. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice: „Dosarele penale „politice”: personaje, metode, scopuri, consecințe”, organizate de Agenția de presă IPN.

FALSIFICAREA ISTORIEI

Președintele asociației obștești „Fraternitatea Cadeților”, Serghei Nazarenco, a declarat că „abrevierea NKVD se descifrează: Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne, care astăzi se numește Ministerul Afacerilor Interne, care exercită practic aceleași funcții. Pledând astăzi împotriva NKVD, dumneavoastră pledați împotriva structurilor noastre de forță, care stau la straja patriei noastre, într-o altă perioadă istorică”. Afirmația a fost făcută în semn de susținere a faptului că la Bălți, fără permisiunea instanțelor de resort și avizele necesare se lucrează asupra unui monument dedicat „tuturor generațiilor de grăniceri”.

„Trupele de grăniceri au fost o ramură a armatei sovietice subordonată NKDV-ului, apoi KGB-ului, care după 28 iunie 1940, a „apărat” Basarabia de România. Nu există nicio relație de cauzalitate între domnitorul Ștefan cel Mare, invocat în inscripția concepută de edilii de la Bălți, și grănicerii sovietici”, a declarat președintele PUN, Octavian Țîcu.

Istoricul a mai declarat că ceea ce are loc la Bălți este contrar adevărului istoric și reprezintă o sfidătoare la adresa societății. Potrivit reprezentanților PUN, înălțarea unui monument dedicat „tuturor generațiilor de grăniceri” în Bălți, reprezintă o acțiune de intimidare a etnicilor români din Republica Moldova. PUN a îndemnat membrii Asociației grănicerilor din Republica Moldova să nu să se lase dezinformați și manipulați de propaganda viceprimarului de Bălți, Nicolae Grigorișin, care, în căutare de PR politic pre-electoral, agită artificial spiritele în localitate și îi destabilizează emoțional pe locuitorii municipiului Bălți.

Deportații știu cel mai bine cum se descifrează NKVD Acțiunea a provocat un scandal în consiliul municipal, care s-a proiectat și pe acțiunea de sfințire a pietrei de temelie în Ziua polițistului de Frontieră. Românii care au avut de suferit de pe urma ocupației sovietice din Basarabia au protestat împotriva a ceea ce ei numesc “monumente NKVD-iste”.

REGIUNEA TRANSNISTREANĂ

Asociația Promo-LEX a lansat Raportul anual – „Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Retrospectiva anului 2019”. Documentul include constatări privind situația din stânga Nistrului în domeniul drepturilor omului, precum și analiza acțiunilor actorilor relevanți.

Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova rămâne una dintre marile provocări ale anului 2019. În continuare, acest teritoriu se menține închis și practic inaccesibil pentru instituțiile sau misiunile de monitorizare reală a drepturilor omului. În consecință, cei aproximativ 400 000 locuitori, dintre care peste 330 000 cu cetățenia Republicii Moldova, sunt lipsiți de garanții sau instrumente eficiente de protecție a drepturilor lor, în particular: dreptul la libertate și siguranță, dreptul de a nu fi supus torturii și relelor tratamente, libertatea de exprimare și asociere, libertatea de circulație, dreptul la educație, dreptul la proprietate etc.

După ce Ministerul rus al apărării a comunicat că 10 adolescenți din raioanele din stânga Nistrului ale Republicii Moldova au depus un „jurământ” legat de recrutarea lor în mișcarea obștească ”Iunarmia” din Rusia, Ministerul de Externe de la Chișinău a estimat această acțiune drept parte dintr-o serie de manifestări sfidătoare ale Grupului Operativ de Trupe Ruse.

Pentru oficialii moldoveni întâmplarea a oferit ocazia să reitereze că staționarea și activitatea GOTR pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă o încălcare a independenței, suveranității, integrității teritoriale și neutralității permanente a Republicii Moldova și este incompatibilă cu normele de drept internațional.

În perioada următoare Ministerul de Externe și-a revăzut poziția sa față de acțiunile GOTR. Comunicatul a fost șters de pe site-ul ministerului și de pe pagina de Facebook a instituției, fără nicio explicație. Directorul Promo-LEX Ion Manole a apreciat că „asta ar fi un semnal foarte prost pentru societatea din Republica Moldova, în primul rând, dar și pentru partenerii internaționali. Asta ar însemna că Ministerul de Externe nu are o poziție fermă sau este incompetent, ceea ce eu refuz să cred", a estimat expertul.

Reprezentantul special al președinției Albaniei la OSCE, diplomatul austriac Thomas Mayr-Harting, a întreprins o vizită în Republica Moldova, unde a încurajat părțile să se concentreze pe menținerea unui dialog constructiv, orientat spre rezultate și care să fie de perspectivă.

Gazdele tiraspolene l-au asigurat pe reprezentantul diplomației albaneze că posturile nou înființate sunt o măsură temporară legată de pandemie, care vor fi înlăturate actuală și că aceste posturi vor fi înlăturate imediat ce situația COVID-19 va fi sub control. „Am subliniat importanța fundamentală a libertății de mișcare între cele două maluri”, a declarat Reprezentantul Special.

Vorbind despre parcursul ulterior, Thomas Mayr-Harting a analizat împreună cu părțile problemele nerezolvate din pachetul „Berlin-plus” și propunerile comune pentru noi măsuri de consolidare a încrederii. Printre prioritățile pe termen scurt se numără finalizarea acordului cu privire la telecomunicații, îmbunătățirea serviciilor bancare interne, crearea unei noi linii de troleibuz între Bender și cartierul Severnîi.

De asemenea, în cadrul vizitei ambasadorul Mayr-Harting s-a întreținut cu ambasadorii rezidenți ai mediatorilor și observatorilor în procesul de reglementare transnistreană.

SUBIECTE DE URMĂRIT

Ministerului Sănătății prognozează creșterea numărului de infecții săptămâna aceasta și o descreștere în perioada următoare. În ce măsură autoritățile își asumă răspunderea pentru „agravarea situației din cauza răspândirii comunitare a virusului” în urma unui comportament și o comunicare inadecvată, asigurarea insuficientă a sistemului medical, etc.? Ce urmare va avea moțiunea de cenzură, depusă de Pro Moldova

Măsurile de restabilire a economiei, de ridicare a restricțiilor nu au condus deocamdată la aprecierea acestora de către societate. Pe fundalul rezultatelor din alte țări, oamenii se conving de ineficiența guvernanților.

Actuala accelerație a partidelor în lupta pentru putere poate servi ca ilustrație la zicala „casa arde, da baba se piaptănă”, iar declarațiile despre criza care ar putea fi o oportunitate de relansare (a țării?) sunt doar o acoperire pentru businessul politic.

Dosarele de rezonanță nu stau pe loc, dar nu se aude nimic despre găsirea și returnarea banilor furați, deși hoții sunt știuți, chiar dacă cineva îi declara altă dată „90 la sută oameni onești”.

Iurie Vition, IPN
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Acest produs media este realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova (FSM). Punctul de vedere al autorului materialului nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse".