logo

Bruxelles și ai săi „сукины дети”. Experții IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/bruxelles-si-ai-sai-sukiny-deti-expertii-ipn-7978_1042747.html

Șeful statului, Igor Dodon, a organizat pe 3 iulie 2018 o conferință de presă prilejuită celor 18 luni de aflare în funcția supremă. Mesajul principal transmis cetățenilor e că domnia sa e omul potrivit la locul potrivit. În acest context, șeful statului i-a asigurat pe cetățeni că și-a îndeplinit, practic, toate promisiunile electorale. În sensul că a încercat să atingă obiectivele desemnate în platforma sa electorală. Subtilitatea mesajului consta în faptul că cetățenii ar trebui să aibă discernământ pentru a face diferența dintre încercările de realizare, bunele intenții și rezultatele concrete, care lipsesc. Pentru aceasta cetățenii ar trebui să fie conștienți de obstacolele existente și lipsa de împuterniciri reale în vederea atingerii rezultatelor concrete.

Principala piedică în realizarea bunelor intenții ale șefului statului o reprezintă Partidului Democrat din Moldova (PDM) și activitatea acestuia în calitate de partid de guvernământ, îndreptată spre limitarea împuternicirilor prezidențiale. Drept exemple în acest sens au fost invocate cele peste 70 de inițiative legislative ale șefului statului respinse de majoritatea parlamentară a PDM; blocarea inițiativelor și a accesului la înaltele tribune ale forurilor internaționale; subminarea bunelor relații cu Federația Rusă, pe care el încercă să le cultive etc. Chiar și în astfel de condiții vitrege, șeful statului afirmă că a reușit să efectueze 27 de vizite în străinătate, să se vadă cu 17 șefi de state și cu 8 primi-miniștri, etc.

Invocarea de către jurnaliști a lipsei rezultatelor concrete în activitatea președinției l-a făcut pe dl Igor Dodon să exclame – dați-mi competențe și veți vedea rezultate. Acest epizod, cu siguranță, le-a amintit cetățenilor de ex-președintele interimar, Mihai Ghimpu, care, la fel, le cerea cetățenilor pârghii suplimentare pentru realizarea celor promise. Se vede ca așa li-i soarta șefilor de stat moldoveni, nu au împuterniciri și pârghii suficiente. De aceea, toată speranța dlui Igor Dodon este în victoria Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la alegerile parlamentare de la sfârșitul anului curent. În acest context, șeful statului a admis că chiar ar putea fi cap de listă a PSRM la parlamentare, pentru a-i asigura victoria. Legislația nu-i interzice acest lucru. Abia în eventualitatea obținerii majorității parlamentare de către PSRM, șeful statului va obține și împuternicirile râvnite pentru realizarea promisiunilor date alegătorilor. Acesta este miza!

Oricât de optimiste și realiste ar fi prognozele de obținere a majorității parlamentare de către PSRM, șeful statului întrevede riscuri majore. Aceste riscuri ar proveni din relația defectuoasă și nocivă a Bruxelles-ului cu partidele pro-europene din țara noastră. El a recurs la invocarea valorilor spirituale pentru a exemplifica confruntarea binelui cu răul. În acest context, șeful statului i-a întrebat pe ziariști dacă citesc Biblia și dacă înțeleg de ce Bruxelles-ul oferă și obrazul stâng, atunci când partidele moldovenești, zise pro-europene, îl lovesc în cel drept. Rămânând în albia spiritualității, șeful statului a explicat cum răspândește valorile acesteia prin actele de caritate, festivaluri ale mierii și căpșunilor, concerte pe care domnia sa le organizează. Banii pentru acest gen de manifestații ar proveni din sursele Fundației Primei Doamne. Iar răuvoitorii care întrevăd în aceste activități acte de corupere a cetățenilor ar trebuie să știe, tot din Biblie, că nu e bine să se intereseze de proveniența acestor bani. Doar e scris că stânga nu ar trebui să știe ce face dreapta, atunci de unde atâta interes pentru proveniența banilor?  

Revenind la pericolele care se întrevăd pentru preluarea guvernării de către PSRM după alegerile parlamentare, șeful statului a recurs la expresii metaforice. Nu e o problemă că se repetă, contează că metafora despre „fiii de cățea” (сукины дети) ai Bruxelles-ului din Republica Moldova este usturătoare și sugestivă. Domnia sa este convins că Bruxelles-ul va face presiuni asupra partidelor declarate pro-europene – „fii de cățea”, să se coalizeze, chiar dacă între acestea există animozități și antagonisme. Șeful statului știe ce spune despre metodele de acțiune ale Bruxelles-ul pentru a convinge forțe politice aparent antagoniste să acționeze de comun acord. Așa s-a întâmplat în 2012, în ajunul alegerii în funcție a președintelui Nicolae Timofti. Atunci dl Igor Dodon și dna Zinaida Greceanîi au vizitat Bruxelles-ul și criza politică referitoare la imposibilitatea alegerii șefului statului, care a durat trei ani de zile (!) a fost soluționată surprinzător de rapid. Evident, cu votul deputaților socialiști din Parlament, inclusiv al lui Igor Dodon. Dar numai după ce dl Nicolae Timofti a trecut textul statalității, fiind examinat de însuși Igor Dodon. Altminteri, fiii de cățea ai Bruxelles-ului demult, încă din 2012, ar fi dispărut din viața politică din Republica Moldova. Așa că ar avea sens ca lista completă a fiilor de cățea să fie actualizată și făcută publică. Pentru asta nici măcar nu e nevoie de împuterniciri suplimentare.

Experții IPN

---------

Remarca Experți IPN:

Sintagma „сукин сын”, pluralul –  „сукины  дети”, folosită de dnul Igor Dodon pentru a caracteriza relațiile oficialilor occidentali cu cei moldoveni, este una consacrată și des utilizată. Ea are în limba rusă cel puțin două semnificații. Una pozitivă, jucăușă, referitoare la încununarea cu succes a unui efort. Evocă exclamarea de bucurie a lui Alexandr Pușkin când tocmai terminase scrierea renumitei sale tragedii Boris Godunov:
„Трагедия моя кончена; я перечел ее вслух, один, и бил в ладоши, и кричал, ай да Пушкин! ай да сукин сын!”

A doua semnificație se referă la relațiile, adesea defectuoase, dintre parteneri și aliați. Anume în acest sens, sintagma „сукин сын” a fost folosită, în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016, de liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, la adresa lui Igor Dodon, care a fost promovat în politică de PCRM, iar ulterior, în 2011, a părăsit formațiunea. Voronin a dezvăluit, deopotrivă, originea sintagmei și aplicabilitatea ei față de Igor Dodon: „În echipă el a lucrat bine, are experiență și abilități profesionale… Unul dintre președinții distinși ai Statelor Unite ale Americii, Roosevelt, încă în 1956, când a fost întrebat ce gândește despre dictatorul din Nicaragua, Somoza, el spunea: da, el într-adevăr încalcă normele democrației pentru care SUA pledează și le implementează. Da, el este atât de rău, este un „fiu de cățea”, dar este al nostru „fiu de cățea” (trad. rus.: «он сукин сын, но он наш сукин сын»). Spun despre ceea că, oricum ar fi Dodon, dar el a crescut în echipă. Mai mult ca atât, îl știu ca pe un membru organizat și disciplinat al echipei. De aceea, cei care nu vor boicota alegerile, să se conducă, în cazul în care această opinie va conta pentru cineva. Să ia în considerare”.

Experții IPN