logo

Boris Negru: Scoaterea Partidului Șor în afara legii ar putea fi un cadou pentru această formațiune politică


https://www.ipn.md/index.php/ro/boris-negru-scoaterea-partidului-sor-in-afara-legii-ar-8004_1093432.html

Scoaterea Partidului Politic Șor în afara legii ar putea fi un cadou pentru această formațiune politică. Asta însemnând că peste noapte oamenii din acest partid s-ar putea reorganiza într-o nouă formațiune politică și ar putea participa la alegeri ca un partid nou. O declarație în acest sens a fost făcută de doctorul habilitat în drept, profesorul universitar, Boris Negru în cadrul la dezbaterii publice organizate de IPN.

„Vreau să spun că problema abordată este una relativ nouă pentru Republica Moldova. Nu aș spune că este una total nouă, pentru că am avut un caz când un partid a fost declarat înafara legii, vorbim de evenimentele din 1991 când Partidul Comunist a fost scos înafara legii. În principiu e o problemă nouă, dar e și una veche”, a declarat Boris Negru. Scoaterea în afara legii a partidului respectiv (n. red. Partidul Politic Șor) va fi un cadou. Noi am întâlnit această practică în Republica Moldova, mă refer la situația când Partidul Comunist s-a transformat peste noapte în Partidul Agrar și a participat la alegeri nimerind direct în fotoliile parlamentare”, a declarat Boris Negru.

Profesorul universitar, Boris Negru atenționează că declararea neconstituționalității unui partid își va pierde importanța sa juridică dacă Curtea Constituțională nu va dezrădăcina această practică, altfel ne vom trezi peste noapte cu aceeași oameni care vor veni cu un nou program electoral și vor participa la alegeri.

„Curtea Constituțională cred că trebuie să pună și problema ce drept vor mai avea acele persoane care vin dintr-un partid declarat neconstituțional să mai participe la alegeri, să fie înregistrați în calitate de candidați”, a menționat Boris Negru.

Boris Negru susține Înalta Curte va avea o misiune dificilă. „În acest caz este o situație dificilă deoarece Curtea Constituțională nu are practică în privința proclamării constituționalității sau neconstituționalității, în cazul de față, a unui partid. Neconstituționalitatea unui partid constă în faptul că sunt scoase în evidență acele împrejurări care sunt arătate în legea respectivă precum și în alineatul 4 al Articolului 41 din Constituție care prevede că partidele și alte organizații social-politice care prin activitatea lor militează împotriva pluralismului politic, a principiului statului de drept, a suveranității, independenței și integrității teritoriale. Iată motivele principale pentru care ele pot fi declarate neconstituționale. Deși demonstrarea neconstituționalității unui partid este inițiată de Ministerul Justiției, acesta nu poate duce la capăt acest proces fără avizul Curții Constituționale care spune dacă sunt motive întemeiate pentru declararea neconstituționalității”, a precizat Boris Negru.

Totodată, Boris Negru precizează că încetarea activității unui partid politic nu este echivalentă cu declararea neconstituționalității acestuia.

„Pe lângă Constituția Republicii Moldova, mai este și legea din 21 decembrie 2007, în această lege articolele 21 și 22 prevăd expres cazurile în care poate fi pusă problema încetării activității unui partid. Declararea neconstituționalității unui partid este o problemă aparte. Dacă mă refer la reorganizare, asta se face din inițiativa membrilor partidului. Autodizolvarea la fel poate fi inițiată de membrii partidului, iar atunci când vorbim despre dizolvare atunci aici intervin autoritățile respective. Mai este o problemă importantă privind faptul că uneori partidul poate fi limitat în activitatea sa pentru o perioadă de până șase luni, pentru a ține cont de obiecțiile care i se fac și apoi, după șase luni, iarăși se poate reveni la activitatea normală a partidului” a declarat Boris Negru.  

Întrebat fiind, care ar putea fi normele pe care Curtea Constituțională s-ar putea baza într-o decizie sau alta, Boris Negru a declarat că însăși denumirea Partidului Șor, numele omului care se află în conflict cu legea și fuge de justiție este un mare semn de întrebare pentru constituționalitatea acestui partid. Mai mult decât atât, Boris Negru spune că acest partid atrage cetățenii nu prin simpatiile politice, prin valorile partidului, dar prin puterea banului. Aici, profesorul universitar se referă la magazinele sociale și alte modalități de a acorda ajutoare sociale care vin de la Ilan Șor, liderul partidului, persoana aflată în conflict cu legea și care fuge de justiție.

Dezbaterea publică la tema „Neconstituționalitatea partidelor într-un stat de drept: legalitate, beneficii, riscuri”, organizată de IPN, a fost ediția a 267-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.