logo

Bolile profesionale la locul de muncă: riscuri și modalități de prevenire


https://www.ipn.md/index.php/ro/bolile-profesionale-la-locul-de-munca-riscuri-si-modalitati-7967_1078565.html

Angajatorii trebuie să evalueze riscurile și să aplice măsuri organizatorice pentru a proteja sănătatea lucrătorilor, să furnizeze informații și instruiri angajaților, să asigure lucrătorii cu echipamente de protecţie individuală şi să asigure organizarea examenelor medicale ale angajaților care activează în condiții nocive și nefavorabile de muncă. Sunt activități care pot preveni bolile profesionale și proteja sănătatea angajaților, recomandate de specialişti în protecția sănătății publice, transmite IPN.

La rândul lor, angajații trebuie să utilizeze corect toate mijloacele de producție, să folosească corect echipamentul individual de protecție, să comunice imediat angajatorului despre deteriorarea echipamentului de protecție şi să utilizeze corect mașinile, instalațiile tehnice. Lucrătorii au dreptul să primească informații despre riscurile privind sănătatea și siguranța lor, măsurile preventive, de prim ajutor și procedurile de urgență.

Bolile profesionale sunt afecțiunile cauzate de factori nocivi fizici, chimici sau biologici specifici locului de muncă, precum și de suprasolicitarea diferitor sisteme sau organe în procesul de muncă. Unele substanțe periculoase, precum agenții chimici și biologici, inclusiv cele cu potențial cancerigen, zonele de lucru expuse la radiații pot cauza boli profesionale. Unii factori fizici, inclusiv vibrația și zgomotul, manevrarea unor greutăți, dar și munca sedentară sunt pe lista cu posibile cauze ale bolilor profesionale. Factorii psihosociali, profesionali, programul de muncă în ture și stresul sunt elemente care pot duce la apariția unor boli ce intră în categoria celor profesionale.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, în perioada anilor 1991-2019, în Republica Moldova s-au înregistrat 887 cazuri de boli profesionale. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în anul 1991 (102 cazuri), iar cele mai puţine – în anul 2019 (1 caz). În Republica Moldova se constată sub diagnosticarea cazurilor de boală profesională, cauzată de lipsa specialiștilor în domeniul sănătății ocupaționale, deficienţe în organizarea activităților de informare a populaţiei lucrătoare.