logo

Bogdan Aurescu: Moldova se confruntă cu multiple atacuri hibride


https://www.ipn.md/index.php/ro/bogdan-aurescu-moldova-se-confrunta-cu-multiple-atacuri-hibride-7965_1093657.html

Republica Moldova se confruntă cu multiple atacuri hibride, care îmbracă cele mai variate forme. Este vorba despre crize suprapuse şi generate artificial scopul cărora este de a deraia cursul reformelor şi al integrării europene asumat ferm de preşedintele Republicii Moldova şi de Guvern şi susţinut clar de majoritatea parlamentară, a declarat ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat Agerpres, transmite IPN.

Potrivit oficialului, una dintre aceste crize este generată de reducerea de către Gazprom, în fiecare lună, a volumelor de gaze naturale livrate Republicii Moldova. „Este însă remarcabilă vigoarea, determinarea cu care autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova ţin piept acestor provocări masive”, a remarcat şeful diplomaţiei române.

În contextul viitoarei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe din ţările membre NATO, care va avea loc la Bucureşti săptămâna viitoare, Bogdan Aurescu a subliniat că participarea Republicii Moldova într-un astfel de format „confirmă de fapt importanţa pe care aliaţii o acordă stabilităţii Republicii Moldova, în special în aceste momente dificile pentru Chişinău”.

„Pachetul de asistenţă decis la Summitul NATO de la Madrid oferă sprijinul aliat pentru planurile Republicii Moldova pe termen lung pentru dezvoltarea şi modernizarea sectorului de securitate şi apărare. De asemenea, unele dintre obiectivele importante ale sprijinului NATO pentru Republica Moldova sunt întărirea capacităţilor logistice, de instruire şi management al resurselor umane”, a spus Bogdan Aurescu.

Oficialul a menţionat că Alianţa implementează o serie de proiecte destinate întăririi rezilienţei şi capacităţilor de pregătire în domeniul urgenţelor civile ale Republicii Moldova. „Amintesc aici de alocările recente oferite de România la fondurile voluntare NATO cu 1 300 000 de dolari dedicate întăririi rezilienţei şi capacităţii de apărare pentru Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi Iordania. Din acest cuantum pe care România îl redirecţionează pentru sprijinul partenerilor, Republica Moldova beneficiază de suma cea mai consistentă, 600 000 de dolari. Toate aceste contribuţii reprezintă o reflectare practică a importanţei speciale acordate de România, în mod constant, politicii NATO de parteneriate, ţara noastră fiind pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin”, a susţinut ministrul de externe al României.

Reuniunea va cuprinde patru sesiuni referitoare la punerea în aplicare a deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică şi parteneri. Evenimentul se va desfășura în perioada 29 - 30 noiembrie.