logo

BNM urmărește să readucă inflația în intervalul de variație de ± 1,5 p.p. de la ținta de 5%


https://www.ipn.md/index.php/ro/bnm-urmareste-sa-readuca-inflatia-in-intervalul-de-variatie-7966_1093850.html

Banca Națională a Moldovei urmărește să ancoreze anticipările inflaționiste, să readucă și să mențină inflația în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu, a comunicat guvernatorul BNM, Octavian Armașu, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, guvernatorul a menționat că rata anuală a inflației în luna octombrie 2022 a constituit 34,6%, majorându-se cu 0,6 puncte procentuale față de luna septembrie. Aceasta a fost inferioară cu 0,4 puncte procentuale comparativ cu valoarea prognozată din cadrul Raportului asupra inflației, noiembrie 2022, în special urmare reflectării cu întârziere a tarifului la energia termică.

„Abaterea respectivă e cauzată de devierea negativă a tuturor componentelor inflației, cu excepția prețurilor la produsele alimentare. Evoluția ascendentă a prețurilor la produsele alimentare în luna octombrie 2022 a fost determinată de seceta hidrologică din vara anului curent, care a afectat recolta agricolă, prin suprapunere cu presiunile asociate costurilor pe fondul majorării tarifelor la energia electrică și la gazul în rețea livrat agenților economici, precum și a prețurilor la carburanți”, precizează Octavian Armașu.

Potrivit lui, ajustarea tarifului la energia electrică cu o magnitudine mai superioară decât s-a anticipat și o abatere pozitivă a prețurilor la produsele alimentare conturează riscul unei traiectorii a inflației ușor superioare celei anticipate pentru trimestrul patru al anului curent, dar nu vor avea o influență semnificativă asupra evoluției inflației pe termen mediu.

Guvernatorul BNM a spus că prognozele privind evoluția prețurilor internaționale pentru anul 2022 nu s-au modificat semnificativ, iar pentru anul 2023 s-au diminuat în corespundere cu evoluțiile din ultimele săptămâni. „Riscurile și incertitudinile asociate ultimei prognoze survin din prețurile de import la resursele energetice și produsele alimentare. Pe de altă parte, programele de compensare ce urmează să fie acordate populației pentru perioada rece a anului implică incertitudini la adresa prognozei pe termen mediu a inflației. Suplimentar, Legea bugetului pentru anul 2023 și politica veniturilor și cheltuielilor asociată implică presiuni mai proinflaționiste, inclusiv prin impulsul fiscal pozitiv din perspectiva stimulării cererii agregate”, a mai spus Octavian Armașu.

Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis pe 5 decembrie descreșterea cu 1,5% a ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, aceasta fiind stabilită la nivel de 20%. Totodată, ratele de dobândă la creditele overnight au fost stabilite la nivelul de 22%, iar la depozitele overnight – la nivelul de 18%.