logo

BNM și Expert-Grup vor realiza în 2019 activități de educație financiară a populației


https://www.ipn.md/index.php/ro/bnm-si-expert-grup-vor-realiza-in-2019-activitati-de-educatie-financiara-a-popul-7966_1047902.html

Banca Națională a Moldovei și Centrul Analitic Independent Expert-Grup își consolidează eforturile pentru a spori nivelul de înțelegere a principalelor concepte și produse financiar-bancare în rândul populației, astfel încât, ajunși în fața unor situații, oamenii să poată lua decizii corecte în gestionarea propriilor venituri. În acest sens, cele două instituții au semnat un acord de parteneriat, transmite IPN.

În cadrul proiectului „Învață! Dă sens banilor” urmează să fie colectate de la toți actorii interesați opiniile privind așteptările și necesitățile de educație financiară. Ulterior, vor fi elaborate note analitice despre principalele concepte financiare, evenimentele din viața oamenilor cu impact financiar. Totodată, vor fi organizate dezbateri, lecții deschise, școli de vară. Grupul țintă al proiectului vor fi adolescenții, tinerii, antreprenorii începători, angajații în câmpul muncii, persoanele care fac economii și investiții, beneficiarii de remitențe etc.

În cadrul proiectului vor fi realizate o serie de materiale informative care să reflecte cele mai importante evenimente cu impact financiar semnificativ în viața unui om, explicate pe înțelesul tuturor. Printre cele mai importante evenimente cu impact financiar caracteristice societății moldovenești sunt: contractarea unui credit, cumpărarea unei locuințe în ipotecă, procurarea unui automobil în leasing, asigurarea bunurilor persoane, investițiile în instrumente financiare etc.

Directorul Centrului Expert-Grup Adrian Lupuşor a declarat că astăzi puțin cunosc principalele concepte financiare, chiar și pe cele de bază, cum sunt: rata dobânzii, inflația, cursul de schimb valutar etc. Potrivit economistului, educația financiară este acea aptitudine care ghidează spre un consum de produs responsabil și servicii financiare cu scopul de a obține bunăstare, echilibru și protecție. Totodată, Adrian Lupuşor a menționat că pe parcursul întregii vieți, orice persoană este pusă în fața unor decizii cu impact financiar semnificativ asupra modului ulterior de viață, de aceea educația financiară contează pentru fiecare.

Guvernatorul BNM Octavian Armaşu a spus că proiectul este necesar deoarece crește complexitatea serviciilor financiare, dezvoltarea tehnologiilor și digitalizarea instrumentelor financiare, dar și a nevoilor cetățenilor. Guvernatorul a menționat că se simte necesitatea unui nou tip de abordare pentru a asigura stabilitatea mediului economic și dezvoltarea durabilă. Este nevoie de un model bazat pe o participare cât mai largă a cetățenilor pe piața financiară. „Ne dorim ca prin intermediul educației financiare să contribuim la dezvoltarea unui sistem financiar solid, în cadrul căruia consumatorii sunt protejați, educați și iau decizii financiare de o manieră responsabilă”, a spus Octavian Armașu.

Proiectul urmează a fi realizat pe parcursul anului 2019.