logo

BNM: Rezervele internaționale, colac de siguranță și protecție a economiei de șocuri externe


https://www.ipn.md/index.php/ro/bnm-rezervele-internationale-colac-de-siguranta-si-protectie-a-7966_1109412.html

Rezervele internaționale sunt active externe controlate de autoritatea monetară a țării, – Banca Națională în Republica Moldova, și sunt disponibile pentru a acoperi necesitățile de finanțare a balanței de plăți, pentru a onora angajamentele externe ale statului, pentru a opera intervenții valutare cu scopul atenuării fluctuațiilor excesive ale cursului oficial de schimb. Printre obiectivele externe se numără menținerea încrederii în moneda națională și în economie. Explicațiile respective sunt prezentate de BNM, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în cadrul Campaniei Naționale de Educație Financiară, transmite IPN.

„Rezervele internaționale pot fi considerate un fond de asigurare sau o plasă de siguranță, ce permite protejarea economiei de șocurilexterne. De exemplu, în cazul creșterii spontane a prețurilor pe piețele externe la produsele pe care le importăm (de pildă, creșterea rapidă a prețului gazelor sau al carburanților), poate surveni necesitatea de a achita rapid sume mari în valută. Piața nu întotdeauna poate acoperi această nevoie cu valuta disponibilă în acel moment, ceea ce poate genera o depreciere bruscă a monedei naționale. Pentru a nu admite fluctuațiile puternice, banca centrală poate interveni pe piața valutară, vânzând din rezerve suma necesară de valută și evitând astfel salturile mari ale cursului de schimb”, explică Banca Națională a Moldovei.

Un alt exemplu poate fi panica pe piața valutară, cauzată de evenimente extreme, cum ar fi un război. Bunăoară, în februarie și martie 2022, atunci când populația din Republica Moldova a luat cu asalt unitățile de schimb valutar ale băncilor și casele de schimb valutar pentru a-și converti leii în dolari și euro, BNM a furnizat valuta necesară pe piață, vânzând din rezervele internaționale circa 370 de milioane de dolari. Astfel, a fost evitată o depreciere bruscă a leului moldovenesc și, implicit, o inflație galopantă, care s-ar fi declanșat dacă BNM nu intervenea.

O altă utilizare a rezervelor internaționale este deservirea datoriei publice externe. Statul își colectează veniturile în lei (din impozite și taxe), însă trebuie să ramburseze împrumuturile externe în valută. Prin urmare, atunci când Ministerul Finanțelor rambursează un împrumut extern sau plătește dobânzi la acest împrumut, plățile se efectuează din contul rezervelor internaționale.

De asemenea, volumul rezervelor internaționale are un impact major asupra reputației statului și a atractivității sale pentru investitori. Atunci când țara dispune de rezerve internaționale suficiente, investitorii străini au certitudinea că, în cazul în care intenționează să-și retragă investițiile sau să repatrieze profiturile în valută, o pot face în orice moment, fără pierderi semnificative cauzate de fluctuațiile cursului valutar. Incapacitatea statului de a oferi investitorilor această certitudine, din cauza insuficienței rezervelor internaționale, poate determina reducerea investițiilor noi și închiderea întreprinderilor cu capital străin.

Campania Națională de Educație Financiară este realizată cu sprijinul USAID (MISRA).