logo

BNM: Distribuirea parțială a profiturilor e posibilă cu o condiție


https://www.ipn.md/index.php/ro/bnm-distribuirea-partiala-a-profiturilor-e-posibila-cu-o-7965_1071395.html

„Distribuirea parțială a profiturilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a fost discutată de BNM, Guvern și Fondul Monetar Internațional și, în condițiile agreate, corespunde standardelor internaționale în domeniul capitalizării băncilor centrale”. Comentariul a fost făcut de către BNM, în contextul declarației președintelui Igor Dodon precum că o parte din profitul BNM va fi direcționat în bugetul de stat pentru a compensa mijloacele pe care trebuie să le plătească cetățenii Republicii Moldova în urma așa numitei „legi a miliarului”, transmite IPN.

Potrivit BNM, „soluția este una echilibrată și va permite acumularea graduală a capitalului Băncii Naționale, necesar pentru exercitarea mandatului său, precum și  diminuarea poverii asupra bugetului de stat prin distribuirea de profit către acesta”.

O asemenea distribuire, potrivit BNM, este posibilă prin modificarea Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei în sensul introducerii unui model de distribuire etapizată și parțială a profitului către bugetul de stat până la atingerea nivelului de 10% al capitalului BNM. „Aceasta ar fi conformă practicilor internaționale și ar putea asigura echilibrul dintre distribuirea profiturilor către bugetul de stat și capitalizarea graduală a Băncii Naționale”, se mai arată în comentariul Băncii Naționale.

O parte din profitul Băncii Naționale va fi direcționat în bugetul de stat pentru a compensa mijloacele pe care trebuie să le plătească cetățenii Republicii Moldova în urma așa numitei „legi a miliarului”. Potrivit președintelui țării, Igor Dodon, măsura se regăsește într-un proiect de lege care prevede „micșorarea poverii asupra cetățenilor”. Proiectul va fi examinat săptămâna aceasta la Guvern și va fi prezentat Parlamentului spre adoptare.

Pachetul de legi prin care banii sustrași din sistemul bancar au fost transformați în datorie de stat a fost votat în 2016.