BNM a finalizat procesul de elaborare a cadrului normativ ce vizează noul sistem automatizat de plăţi
https://www.ipn.md/index.php/ro/bnm-a-finalizat-procesul-de-elaborare-a-cadrului-normativ-ce-7966_958239.html
Regulamentul cu privire la sistemul automatizat de plăţi interbancare, aprobat recent de Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), va intra în vigoare la 21 aprilie 2006, odată cu punerea în funcţiune a sistemului în cauză, se arată într-un comunicat al Centrului de presă al BNM.
Odată cu aprobarea noului regulament a fost finalizat procesul de elaborare a cadrului normativ ce vizează noul sistem automatizat de plăţi interbancare, aflat în curs de implementare în conformitate cu Strategia Guvernului şi a BNM cu privire la dezvoltarea sectorului financiar al R.Moldova în perioada 2005–2010. Implementarea sistemului nominalizat are ca scop asigurarea conformării sistemului de plăţi interbancare al R. Moldova cu standardele şi practicile internaţionale, precum şi accelerarea plăţilor fără numerar în ţară, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, anterior au fost aprobate reglementările ce ţin de instrumentele şi documentele de plată care vor fi utilizate, începând cu darea în exploatare a sistemului respectiv.
Regulamentul cu privire la sistemul automatizat de plăţi interbancare stipulează structura, funcţiile şi participanţii sistemului automatizat de plăţi interbancare (SAPI), modalitatea de organizare a activităţii în cadrul SAPI, alte aspecte relevante ce ţin de utilizarea acestuia. SAPI va fi compus din sistemul de decontare pe bază brută în timp real (sistemul DBTR) destinat prelucrării plăţilor urgente şi de mare valoare şi din sistemul de compensare cu decontare pe bază netă (sistemul CDN) destinat prelucrării plăţilor de mică valoare.
Sistemul DBTR va efectua procesarea şi decontarea fiecărui document de plată în parte în regim de timp real, iar sistemul CDN va efectua acumularea şi compensarea pachetelor cu documente de plată în cadrul a 2 sesiuni de compensare organizate la intervale de timp prestabilite.
Documentele de plată care vor fi transmise în sistemul DBTR şi pachetele cu documente de plată, care vor fi transmise în sistemul CDN, vor avea formatele mesajelor SWIFT.
În cadrul noului SAPI vor fi aplicate mecanisme avansate de gestionare a riscurilor de lichiditate, riscurilor de credit şi riscurilor sistemice în conformitate cu cerinţele Băncii pentru Decontările Internaţionale - organul responsabil de elaborarea normelor şi recomandărilor în domeniul sistemelor de plăţi. De asemenea, va fi asigurată irevocabilitatea şi finalitatea decontărilor în conformitate cu Directivele Uniunii Europene.
Centrul de presă al BNM mai informează că clienţii băncilor comerciale vor beneficia de servicii moderne de plată ce ţin de efectuarea transferului de credit şi a debitării directe. Pentru efectuarea transferului de credit, ei vor dispune de posibilitatea de a alege unul din sistemele menţionate, aplicând menţiunile necesare în ordinele de plată pe care le prezintă la bancă. În ceea ce priveşte debitarea directă, facilităţile SAPI vor permite impulsionarea utilizării acestui instrument de plată prin asigurarea transmiterii şi prelucrării electronice a cererilor de plată.
Totodată, facilităţile noului SAPI vor asigura eficientizarea perceperii în mod incontestabil, prin transmiterea de către băncile comerciale a ordinelor incaso primite de la organele abilitate prin lege în regim de timp real.
Regulamentul cu privire la sistemul automatizat de plăţi interbancare prevede tarifele ce vor fi percepute de către Banca Naţională pentru plăţile procesate în SAPI şi programul zilei operaţionale a SAPI. Astfel, pentru un document de plată procesat în sistemul DBTR va fi perceput un comision de 2,5 lei, iar pentru un document de plată procesat în sistemul CDN va fi perceput un comision de 1,25 lei, cu excepţia documentelor de plată aferente transferurilor bugetare mai mici de 1000 de lei procesate de sistemul CDN, pentru care se va percepe un comision de 0,25 lei.
Conform programului zilei operaţionale a SAPI, participanţii vor avea posibilitatea să efectueze plăţi în cadrul sistemului DBTR de la 9.00 până la 20.00. Sistemul CDN va efectua procesarea şi compensarea plăţilor în acelaşi interval de timp.