Blocurile de locuit care vor fi construite după 1 ianuarie 2007 vor fi asigurate cu sisteme antifurt
https://www.ipn.md/index.php/ro/blocurile-de-locuit-care-vor-fi-construite-dupa-1-ianuarie-7967_961887.html
Companiile de construcţii ale blocurilor de locuit vor fi obligate să instaleze, până la darea în exploatare, sisteme de alarmă antifurt. Ministerul Afacerilor Interne elaborează în prezent un proiect de lege în acest sens, a declarat marţi, 24 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Direcţiei generale poliţie de ordine publică colonel de poliţie a MAI, Mihai Cibotaru.
Potrivit lui Cibotaru, statisticile atestă că apartamentele din blocurile noi sunt mai des sparte, decât cele din blocurile unde locatarii locuiesc de mai mult timp. El a explicat aceasta prin faptul că noii locatari nu reuşesc să instaleze sisteme de alarmă, dar şi prin faptul că locatarii încă nu-şi cunosc bine vecinii, ceea ce favorizează accesul în imobil al persoanelor străine.
Sursa citată a comunicat că proiectul respectiv de lege este pregătit în prezent şi crede că după 1 ianuarie 2007 va putea fi pus în aplicare. Instalaţiile de pază vor fi incluse până la darea în exploatare a apartamentelor, iar cheltuielile vor fi introduse în costurile spaţiului locativ, fără să sporească cu mult preţul la apartament.
Cel mai simplu sistem de pază costă circa 200 de dolari, iar cel mai sofisticat - peste 500, iar taxa lunară, în dependenţă de sistem, constituie 25-60 de lei. În prezent, potrivit datelor poliţiei, circa 10% din apartamentele din R. Moldova sunt conectate la sisteme de pază antifurt. În R. Moldova sunt înregistrate 78 de agenţii de pază.
Conform datelor statistice, pe parcursul a 9 luni ale anului curent, în R. Moldova au fost înregistrate1417 furturi de apartamente, sau cu aproape 30% mai puţin ca în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre acestea, în circa 90% din cazuri vinovaţii au fost găsiţi.
Potrivit poliţiei, majoritatea furturilor de apartamente se comit în perioada de timp dintre orele 12.00 şi 24.00, în oraşe - în special în zilele de lucru, iar în localităţile rurale - în cele de odihnă. Hoţii de apartamente preferă lunile de vară, când se dau în jur de 12% din spargeri.