logo

Blocajul politic constă în interesele absolut divergente ale formațiunilor, opinie la TVR


https://www.ipn.md/index.php/ro/blocajul-politic-consta-in-interesele-absolut-divergente-ale-formatiunilor-opini-7978_1048820.html

Analistul politic Anatol Țăranu este de părere că blocajul politic actual constă în interesele absolut divergente ale formațiunilor politice. În opinia lui, interesul blocului ACUM este să încerce să promoveze programul său politic în condițiile când nu are suficiente resurse pentru a realiza acest program de unul singur. PSRM se bate cu mare doză de previzibilitate pentru președintele Igor Dodon, care este resursa principală a partidului, este locomotiva electorală și este acel capital politic care a scos formațiunea la nivelul pe care îl are în prezent și proiectele PSRM sunt strâns legate de Igor Dodon, trasmite IPN.

„Alegerea speeakerului Parlamentului înseamnă scoaterea lui Igor Dodon din ofsaidul în care a ajuns din cauza faptului că Curtea Constituțională a descris într-un anumit fel prerogativele președintelui. Și un speaker socialist ar însemna că Igor Dodon devine o persoană politică extrem de activă, cu împuterniciri foarte mari chiar dacă socialiștii nu domină astăzi Parlamentul”, a spus Anatol Țăranu la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Deputatul blocului ACUM Oazu Nantoi susține că blocul a venit primul cu inițiativa ca înainte de orice coaliție trebuie să fie pornit procesul de deoligarhizare a țării. „Cu alte cuvinte, să fie lipsit liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, de pârghiile de control asupra structurilor statului de drept. După aceea, noi suntem deschiși de a negocia orice combinație. De unde a apărut ideea unui Guvern minoritar? Nu de aceea că noi suntem dornici de anticipate? Noi nu ne temem, dar noi ne dăm seama că alegătorii nu doresc și că aceste alegeri pot să nu schimbe situația în mod esențial”, spune deputatul.

Oazu Nantoi spune că el a venit cu ideea de a fi create grupurile de lucru pentru negocieri tehnice, responsabile, fără jurnaliști ca pe urmă să se iasă în public cu un numitor comun, dacă va fi găsit, iar socialiștii au respins acest lucru. În opinia lui, acum se pierde timpul pentru că nu au loc niciun fel de negocieri responsabile între blocul ACUM și PSRM. „Dacă vor fi provocate alegeri anticipate, aceasta va fi responsabilitatea politică a PSRM”, a afirmat parlamentarul.

Juristul Partidului Socialiștilor, Fadei Nagacevschi, spune că PSRM a înaintat anumite condiții printre cea esențială fiind votarea președintelui Parlamentului din partea socialiștilor. Potrivit lui, retorica blocului ACUM este că această funcție nu poate fi cedată socialiștilor sub nicio formă. „Speakerul este al blocului ACUM, în continuare se votează pachetul antioligarhic al celor din ACUM, ulterior, dacă dorește PSRM, se mai și instalează un Guvern al blocului ACUM. În condițiile respective despre ce ar urma noi să negociem cu fracțiunile blocului ACUM?”, se întreabă Fadei Nagacevschi. Potrivit lui, dacă ACUM ar vota președintele Parlamentului din partea PSRM, chiar în aceeași zi socialiștii vor vota pachetul antioligarhic propus de ACUM.